Het mannenkoor Zanglust en Gerben Mourik op het kleine orgel.
Het mannenkoor Zanglust en Gerben Mourik op het kleine orgel. (Margreet Nagtegaal)

Benefietconcert voor hulp Oekraïne

In de Sint Michaëlskerk in Oudewater werd zaterdag 11 juni een benefietconcert georganiseerd door Stichting Tulipan (Oekraïens voor Tulp) ten bate van hulp aan Oekraïne. Mannenkoor Zanglust uit Linschoten, stadsorganist Gerben Mourik en de uit Oekraïne afkomstige pianiste Olga Havrylina stonden garant voor een prachtig, afwisselende muziekavond. De opbrengst is geheel voor noodhulp aan Oekraïne.

In maart dit jaar had mannenkoor Zanglust haar jaarvergadering. De invasie van het Russische leger in Oekraïne was in volle gang en de gedachte aan een oorlog zo dichtbij gaf het gevoel van ‘Wat kan je doen?’ Het mannenkoor wilde zich direct beschikbaar stellen om geld in te zamelen. In korte tijd werd een benefietconcert georganiseerd.

Stichting Tulipan uit Waarder is al 25 jaar actief in Oekraïne om de allerarmsten te helpen met wat nodig is. In deze oorlogstijd gaan ze daar onverminderd mee door en helpen om het leed van nog meer mensen en vluchtelingen te verzachten. Ze richten zich op kleinschalige hulp van allerlei aard in de provincie Trans-Karpatië in het westen van Oekraïne. Er zijn daar veel vluchtelingen nu en samen met Stand by Us wordt de hulp ter plekke gecoördineerd.

In april is er nog een bus met hulpgoederen naar Oekraïne geweest. De nood is enorm op dit moment.

Liederen over vrede

Tijdens het benefietconcert kon men genieten van prachtige liederen van het mannenkoor. Zij brachten een groot aantal liederen uit hun repertoire ten gehore onder leiding van dirigent Jelte Veenhoven. Liederen als Pad two Obrone, Droomland, Venu Jesu, het vrolijke Mala Moja en Vrede. Dit laatste lied werd onlangs nog op het dorpsplein in Linschoten gezongen tijdens de dodenherdenking. Een mannenkoor dat al 75 jaar bestaat en er mag zijn. Het is een genot om naar te luisteren.

In Hekendorp woont de uit Oekraine afkomstige pianiste Olga Havrylina. Zij speelde een drietal Oekraïense nummers op de vleugel. Nog niet eerder had ze opgetreden, maar veroverde direct ieders hart. “Alles zal weer goed komen,” sprak ze in gebroken maar verstaanbaar Nederlands.

Ten slotte speelde Gerben Mourik op het kleine orgel.

Hij liet met het orgel een heel koor zingen in het stuk Grand Choeur van Theodore Dubois. Als laatste muziekstuk speelde hij ‘Geef vrede Heer, geef Vrede’ in een nieuwe compositie van Bert Matter die nog steeds op hoge leeftijd (85) orgelmuziek componeert. Het orgel vertelt het verhaal van oorlog en vrede, de strijd barst los door alle botsingen met klanken ten gehore te brengen en eindigt met stilte. Wat een geweldige stadsorganist is hij.

Het benefietconcert bracht uiteindelijk zo’n vijftienhonderd euro op.
Eenieder trad belangeloos op en de kerk werd loyaal ter beschikking gesteld. De hele opbrengst kan naar hulp in Oekraïne.

Margreet Nagtegaal

Meer berichten