Alphons Oosterwegel, Martijn Verwoerd, Sjaak Six
Alphons Oosterwegel, Martijn Verwoerd, Sjaak Six

B&V Techniek en Hospice Oudewater

Algemeen

Schoolklassen van verschillende scholen hadden de primeur, want in de week voordat het spiksplinternieuwe én heel erg bijzondere bedrijfspand van B&V Techniek officieel geopend werd en een daaropvolgende open dag, mochten heel veel leerlingen al een kijkje gaan nemen in dat (nogmaals) heel bijzondere bedrijfspand. Daarnaast was opmerkelijk dat B&V in de uitnodiging voor die opening had vermeld: ‘Wij beschouwen uw aanwezigheid als een cadeau. Mocht u iets willen geven, dan vragen wij u om net als wij, het werk van Hospice Oudewater te ondersteunen.’ Daar bleek Sjaak Six namens de Vrienden van het Hospice Oudewater uiteraard heel blij mee.

Over het bezoek van schoolklassen aan B&V schreven we al eens en in dat artikel benadrukten we ook het bijzondere van dit bedrijfspand. Tijdens de opening herhaalde Martijn Verwoerd in het kort wat hij bij het slaan van de eerste paal in mei 2021 over de geschiedenis van B&V vertelde: begonnen als servicemonteur bij AVSC Korevaar nam Verwoerd dat bedrijf in 1999 samen met Erik Boer over. In 2004 werd het bedrijf gesplitst in een ‘electronics-poot’ (Boer) en een ‘techniek-poot’ (Verwoerd) die tijdelijk naar Papekop verhuisde. En nu dus, nadat op 28 mei 2021 de eerste paal werd geslagen in Tappersheul, werd in december al gedeeltelijk gestart met de verhuizing naar het nieuwe pand, dat nu zo goed als af is.

Officiële opening en open dag

Vrijdag 8 juli was de officiële opening van B&V Techniek waar pakweg zo’n 450 genodigden op afkwamen. Martijn Verwoerd vertelde over de geschiedenis van zijn bedrijf en zijn ontwikkeling daarin: van installatiemonteur tot eigenaar-directeur van het bedrijf met een groot aantal medewerkers die hij alle credits toekende, alsmede heel veel anderen. En nu is het bedrijf gevestigd in een pand dat tot de 2% duurzaamste ter wereld behoort. Danny de Vries, burgemeester van dit installateursstadje, zoals André Groen het noemde, legde de magie van Oudewater uit aan de hand van de opening van dit pand: natuurlijk, want het gebouw is bijzonder duurzaam, kleurrijk, want er zitten meerdere bedrijven in dit pand, en historisch, want dit gebouw schrijft nu al geschiedenis. In twee stretchtenten op het parkeerdek zorgde DON food & events voor de inwendige mens met een walking diner, terwijl band The Recipe en Tino Martin verantwoordelijk waren voor het vermaak. Zaterdag volgden, tijdens de open dag, nog eens waarschijnlijk zo’n dikke 1500 gasten, die rondgeleid werden door 12 medewerkers van B&V.

Indrukwekkende cijfers van B&V én opbrengst voor Hospice

Voordat de opbrengst voor het hospice bekend gemaakt werd, die, behalve voor Alphons Oosterwegel, penningmeester van Vrienden van het Hospice Oudewater, nog aan niemand was verteld, en Martijn Verwoerd en Sjaak Six licht gespannen afwachtten, nog even enkele indrukwekkende cijfers. Voor het nieuwe pand gebruikten de bouwers o.a. 551 heipalen, 367,3 ton staal, 922 m2 aluminium kozijnen, 81.000 meter vloerverwarmingsslang, 488 zonnepanelen, 1.100 led lichtpunten én de meest duurzame klimaatinstallatie: een Open Bodem Energie Systeem. Hierbij wordt alle warmte die vrijkomt op een diepte van circa 90 meter opgeslagen die in de winter wordt gebruikt om het pand te verwarmen. De kou die hierbij vrijkomt wordt op een diepte van circa 130 meter opgeslagen en wordt in de zomer gebruikt om het pand te koelen. De drie heren zitten nu dus in een heerlijk koele ruimte in het nieuwe pand. Sjaak Six laat weten dat de medewerkers van het hospice zich bij de opening bescheiden hebben opgesteld tegenover de bezoekers, maar dat toen en zeer zeker op de open dag met veel mensen over het hospice gesproken is. Hierbij vielen de bijzonder positieve reacties op, m.n. ook over Martijn Verwoerd die het hospice door zijn actie duidelijk een warm hart toedraagt. “We hebben er al eens installatiewerk voor gedaan en als ondernemer heb ik weinig tijd en daarom ben ik blij dat er zoveel betrokken vrijwilligers zijn en ik wil het hospice dan ook graag op deze manier ondersteunen.” “Nu je het toch over vrijwilligers hebt; daarvoor hebben zich gelukkig ook weer een paar mensen aangemeld. Want hoewel er veel vrijwilligers graag hun handen uit de mouwen steken voor het hospice, kunnen we er altijd nog wel een aantal gebruiken”, valt Six in.

Ten slotte wil Alphons Oosterwegel het opgehaalde bedrag, dat de stoutste dromen overtrof en boven alle verwachtingen was op een groot bord schrijven: e 11.500. Martijn Verwoerd echter houdt hem tegen: “Ik wil het bedrag graag afronden op e 15.000.” Opnieuw een indrukwekkend cijfer om mee af te sluiten.

Aad Kuiper

Martijn Verwoerd van B&V, zoon Joop, Danny de Vries, burgemeester Oudewater
Afbeelding
Collectanten de straat op voor kinderen in armoede 47 minuten geleden
Afbeelding
Enkeltje Holandija nu ook in Oudewater 17 uur geleden
Afbeelding
Taizé viering in Linschoten 22 uur geleden
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren gisteren
Afbeelding
Plusdienst 'Geloof, Hoop & Liefde' 13 apr, 09:00
Afbeelding
In Memoriam: Piet Rutges (1949 - 2024) 12 apr, 19:00
Afbeelding
O.P.A. vijftig jaar! 12 apr, 18:00
De eerste bezoeker van het seizoen ontving enkele publicaties over het Gemaal en heerlijke koeken.
Amersfoort aan zee in Haastrecht 12 apr, 17:00