De kinderen van Martijn Verwoerd en Jessica van Vliet, Stijn, Fleur en Joop de eerste paal voor dit unieke pand.
De kinderen van Martijn Verwoerd en Jessica van Vliet, Stijn, Fleur en Joop de eerste paal voor dit unieke pand. Aad Kuiper

Eerste paal voor duurzaamste bedrijfspand in Oudewater geslagen

Algemeen

In Oudewater aan de Populierenweg is een begin gemaakt met de bouw van een uiterst innovatief bedrijfspand in opdracht van B&V Techniek. Een bedrijf met 80 medewerkers dat al ruim 20 jaar werkt aan toonaangevende en veelal complexe projecten door het hele land. Martijn Verwoerd geeft toe dat het niet zijn specialiteit is om voor een vol bouwterrein een verhaal af te steken, maar het ging hem bijzonder goed af en hij brengt ook nog eens heel bijzonder vooruitstrevend nieuws over een uniek te bouwen pand, dat menigeen verbaasd zal doen staan.

Na het welkom heten van alle genodigden - en dat waren er heel wat - schetste Martijn Verwoerd het ontstaan van B&V Techniek: van de overname van een eenmanszaak met audio- en videoapparatuur in een betrekkelijk ver verleden met zijn toenmalige zakenpartner Erik Boere (excuus voor een eventuele foutieve spelling), de verhuizingen van Benschop, via IJsselstein en Montfoort (steeds werden de panden te klein voor de zich uitbreidende werkzaamheden) naar de huidige plek op het terrein van Plomp Funderingstechnieken en het in 2004 in goed overleg afhaken van zijn zakenpartner. Verwoerd ging alleen verder, en hoe?! “Wethouder Smelik beloofde al jaren en zo’n vijf wethouders geleden dat er binnenkort een Tappersheul III zou komen, waar we zouden kunnen gaan bouwen, want ook ‘inwonen’ bij Plomp bleek al snel te krap. We hebben inmiddels zo’n tachtig medewerkers en al zo’n vijftien keer ‘echt voor de allerlaatste keer’ verbouwd. Nu kwam dit terrein vrij en we gaan daar een mooi en bijzonder pand neerzetten. (Vorig jaar deed zich de kans voor om een kavel op het bestaande industrieterrein te verwerven, en de doelstelling was om samen met lokale partners het meest duurzame pand van Oudewater, en verre omstreken, te realiseren.) Over een maand of negen kunt u het eindresultaat zien met daarin een prachtige showroom.”

Verwoerd bedankte de aanwezige familieleden, de familie Plomp voor de gastvrijheid (met excuses voor de overlast, die nog wel even zal moeten duren), de projectgroep die dit project weet te realiseren, Jan Dionisius (als de binnenkant af is, moet u beslist een keer komen kijken), Rob Stekelenburg (in verschillende heel uiteenlopende rollen), zijn ouders (ook bij hen heeft het bedrijf een flink lange tijd onderdak gevonden en dat leverde die ouders uiteraard veel extra werk op), zijn partner Jessica van Vliet en - last but not least - alle medewerkers van het bedrijf.

De eerste paal en de certificeringsmethode

Vervolgens sloegen de kinderen van Martijn Verwoerd en Jessica van Vliet, Stijn, Fleur en Joop de eerste paal voor dit unieke pand, waarna applaus. De kinderen gingen direct daarna weer lekker spelen. Maar Martijn Verwoerd vertelde nog iets meer over hoe hoog de lat gelegd wordt: “Er wordt namelijk volgens de normen van BREEAM Outstanding gebouwd. (BREEAM is de certificeringsmethode voor een duurzaam gebouwde omgeving. Kernwoorden bij Breeam zijn, naast duurzaam, gezond, kostenbesparend en toekomstbestendig. En Breeam Outstanding met vijf sterren, en dat willen ze bereiken, wordt slechts door 3% van het vastgoed wereldwijd gehaald, red.) Dit betekent dat vrijwel alles volgens de hoogste duurzaamheidsnormeringen wordt gerealiseerd. Bovendien eist BREEAM onvoorwaardelijkheid als het gaat om aansluiting op de specifieke behoeftes van de toekomstige gebruikers van het pand. Een opgave die nauwelijks en zeker niet op grote schaal in Nederland wordt waargemaakt. Maar wij gaan ervoor.”

Een bijzonder bedrijf met bijzondere doelstellingen

B&V is niet zomaar een installatiebedrijf. Martijn Verwoerd, eigenaar en brein achter het bedrijf, ontwikkelt samen met zijn team ingenieuze oplossingen op het gebied van werktuigbouwkundige installaties. Dit doet B&V voor organisaties uit verschillende marktsegmenten zoals o.a. de foodsector, de utiliteitsbouw, de overheid, de horeca, de retail en de woningmarkt. En met zijn eigen nieuwe pand kan hij uiteraard niet achterblijven, integendeel: “Het moet een experience center zijn, een toonzaal dus, waar onze relaties onze oplossingen kunnen zien en beleven. Zo leggen wij bijvoorbeeld het eerste open-bodem-energie-opslag-systeem van Oudewater aan om hiermee het pand duurzaam te koelen en te verwarmen en, samen met andere technieken, zelfs meer energie te kunnen opwekken dan wijzelf zullen gebruiken. Verder realiseren wij systemen om hemelwater te kunnen infiltreren in de bodem en bouwen wij ‘ruimte-intensief’ door in de hoogte te gaan en te parkeren op het dak. Circulaire bouw is uiteraard een belangrijk uitgangspunt. Het spreekt voor zich dat wij de meest moderne en energiezuinige installaties toepassen en dat wij de omgeving van het pand aantrekkelijk houden voor flora en fauna door toepassing van inheemse beplanting, bloemrijke borders, een insectenhotel, en ook nog vogel- en vleermuiskasten.”

“Met al deze innovatieve oplossingen worden we, kort samengevat, een energieleverend bedrijf dat circulaire energie hoog in het vaandel heeft staan en ook nog eens ecologisch verantwoord bezig is. Als het lukt willen we groepen van basisscholen kennis laten maken met wat we doen, zodat we ook op dat gebied ons steentje bijdragen.” Een streven dat beslist navolging krijgt.

Aad Kuiper

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Verenigingen verbreken miljoenenrecord; recordopbrengst voor FC Oudewater 1 uur geleden
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren 4 uur geleden
Afbeelding
Een Luisterend Oor 18 uur geleden
Afbeelding
Kerst met de kerstman en -mutsen 20 uur geleden
Afbeelding
Alzheimer Café regio Woerden 10 dec., 12:00
Afbeelding
Curlingseizoen van start in Montfoort 9 dec., 19:00
Afbeelding
Belangrijke stap voor dierenwelzijn 9 dec., 17:00
Afbeelding
Wereldlichtjesdag Montfoort 9 dec., 12:00