Marieke Teunissen voor het stadskantoor in Woerden.
Marieke Teunissen voor het stadskantoor in Woerden. Margreet Nagtegaal

In gesprek met ... wethouder Marieke Teunissen

Algemeen

Een rubriek waarin we in gesprek gaan met iemand uit de politiek. We praten even niet te veel over politiek maar over alledaagse dingen. Deze keer in gesprek met Marieke Teunissen (45), sinds kort wethouder namens de VVD in Oudewater.

Marieke Teunissen woont in Renswoude, is getrouwd en ze heeft samen met haar partner drie kinderen in de leeftijd van tien tot dertien. Ze was in Renswoude ook al vier jaar wethouder en dat is haar goed bevallen. Sinds mei is ze fulltime aan de slag in Oudewater. Of ze Oudewater al kende? “Ik heb wel eens contact gehad met Pieter Verhoeve, maar kennen eigenlijk niet. Maar Oudewater is fantastisch! De sfeer, de historie, prachtig! Oudewater is een mooie uitdaging voor mij. Er is veel te doen, ik vind het fijn om via de politiek mijn maatschappelijke steentje bij te dragen.” In haar portefeuille zit onder andere; economie, ruimtelijke ontwikkeling, jeugdzorg, wonen, grondexploitatie en vastgoed. Ze was jarenlang werkzaam in vastgoed en gebiedsontwikkeling.

Marieke Teunissen deed ook heel andere dingen in haar leven. Ze studeerde voor edelsmid in Schoonhoven. Ze werkte vervolgens een jaar als goudsmid. Ze gaat soms nog wel eens een dagje naar een vriendin met een atelier om weer even haar hobby te beoefenen. Toen ze wethouder was in Renswoude ontwierp en maakte ze een ambtsketen voor de kinderburgemeester. “Compleet met het wapen van Renswoude en het kasteel. Heel leuk om te doen!” In het stadskantoor aldaar hangt nog achtergebleven kunst van haar. Creatief is Marieke dus wel.

Andere hobby’s van haar zijn lezen en reizen. “Ik lees graag historische romans en de uren dat ik in de auto zit luister ik graag luisterboeken.” Haar kinderen brengt ze deze liefde voor lezen ook al jong bij. “Voorlezen voor de kinderen vinden we heerlijk en de kinderen ook. Toen we vorig jaar naar Polen gingen hebben we vooraf samen boeken gelezen met allerlei volksvertellingen. Het is dan zo leuk als je in het land iets tegenkomt wat daar over gaat.” Op haar lijstje van landen waar ze nog graag heen wil met haar gezin staan Zuid-Amerika met Chili en Argentinië.

Andere vraag aan Marieke: “Wat wil je nog graag doen in je leven?’ Ze hoeft er niet lang over na te denken. “Houtbewerking, Ik zou het leuk vinden om meubels te maken.” Even later voegt ze toe: “Ik zou ook wel een boek willen schrijven.”

Marieke kan niet goed tegen onrecht. “Beetje cliché misschien, maar dat mensen elkaar ongenuanceerd en openlijk beledigen vind ik vreselijk. Doe dat nou niet, denk ik dan.” Marieke heeft ook een lijfspreuk: ‘Kunnen kiezen!’. Deze spreuk gaat over heel veel dingen in het leven. “Ik vind het heel belangrijk dat mensen wat te kiezen hebben. Een gemeenteraad bijvoorbeeld. Bij het presenteren van een plan moeten er ook nog keuzes mogelijk zijn en niet alles al dichtgetimmerd zijn. Of bij jongeren, als ze goed opgeleid zijn hebben ze meer keuze in hun leven. Dus ik vind het belangrijk dat ze hun best doen op school. Maar ook in simpele dingen, ik heb twee soorten tandpasta in mijn badkamer staan omdat ik gewoon elke keer wil kunnen kiezen.”

Marieke is opgegroeid in Scherpenzeel, in een dorpskroeg. Vanaf haar zesde jaar totdat ze uit huis ging, hadden haar ouders een kroeg. “Ik werkte daar ook heel veel. Het heeft me gevormd, ook al zou ik het mijn eigen kinderen niet toewensen. Maar het heeft me geleerd open te staan voor anderen. Ik ervaar niet zo snel een drempel naar mensen die anders zijn.”

Tot slot nog een laatste vraag aan de nieuwe wethouder om zichzelf in vijf trefwoorden samen te vatten. “Enthousiast, gedreven, sociaal, het moeder zijn is heel belangrijk voor mij en creatief.”

Margreet Nagtegaal

Foto: EHA&DOOR architecten.
Bouwkosten nieuwe gemeentehuis vallen hoger uit 55 minuten geleden
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren 3 uur geleden
Het treintje is er ook weer. Dit maal helemaal gereviseerd.
Stadspark Montfoort weer ééndaags pretpark voor de regio 17 uur geleden
Drie generaties turnvrouwen.
Drie generaties in de turnwereld 18 uur geleden
Afbeelding
Haastrechtse Jaarmarkt voor de 48ste keer 19 uur geleden
Afbeelding
Ga je mee ...... tijdens de jaarmarkt naar de gezamenlijke kerken 22 uur geleden
Afbeelding
Draai aan het rad op de jaarmarkt in Haastrecht 22 uur geleden
opties m.b.t. de tweede Haastrechtse Brug
Inloopbijeenkomst: 'Tweede Brug in Haastrecht' gisteren