Afbeelding
onno schmitz

Roerige tijd voor vluchtelingenwerk

Algemeen

Nieuwe vrijwilligers gezocht

Het vluchtelingensteunpunt Oudewater Woerden moet veel werk verzetten. Door de toestroom van vluchtelingen uit Oekraïne is het werk alleen maar toegenomen. Veel van dit werk wordt vrijwillig gedaan. Het takenpakket is groot en voor een goede coördinatie en ondersteuning van de vrijwilligers bij de opvang worden specifieke vrijwilligers gezocht. Ook het voorzitterschap is een vrijwilligersbaan, onlangs werd deze taak overgedragen.

Het vluchtelingenwerk in Nederland is altijd in beweging. De opvang van statushouders vraagt al jaren veel inzet van vrijwilligers en gemeenten. De gebruikelijke toestroom van vluchtelingen is niet toegenomen maar de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne vraagt op dit moment veel aandacht. De Stichting Vluchtelingen Steunpunt Groene Hart (VSGH) bestaat uit een paar professionals, maar is vooral een club goede vrijwilligers met een groot hart voor de persoonlijke situatie van mensen die hun thuisland zijn ontvlucht voor oorlog en geweld. Nieuwe voorzitter Marieke van Noort vertelt dat in Oudewater de opvang van statushouders op orde is. “Dat is in Woerden niet het geval en ze moeten een enorme inhaalslag maken. Met de extra stroom vluchtelingen uit Oekraïne wordt de druk alleen maar groter.” Marieke van Noort (44) trad begin juni aan als voorzitter. Ze volgt Marco Frijlink op, die sinds juni 2016 voorzitter van het bestuur van de stichting was. “Hij heeft roerige jaren meegemaakt met de grote instroom van vluchtelingen uit Syrië en Eritrea. Er is toen een professionele en stabiele organisatie opgebouwd.”

Nieuwe wet Inburgering

Marieke vertelt ook dat de nieuwe Wet Inburgering onlangs van kracht is geworden.
“Daardoor gaan verschillende organisaties nauwer samenwerken en de gemeenten zijn nu verantwoordelijk geworden. Dat vraagt van ons ook weer meer. Daarom zoeken we vrijwilligers die kunnen ondersteunen in het vele werk dat gedaan moet worden.” Ze bedoelt daarmee vrijwilligers die in de administratie en contacten met allerlei instanties kunnen helpen. Want achter de schermen moet er veel geregeld worden en is de administratie een behoorlijke intensieve taak. Naast een administratieve kracht wordt er ook gezocht naar iemand die de coördinatie van de tolken op zich neemt. Op de website staan deze en andere vacatures duidelijk omschreven. “Als vrijwilliger bij het vluchtelingenwerk word je goed opgeleid en begeleid om je taken goed te vervullen. Het is enorm dankbaar werk om hen die huis en haard hebben moeten verlaten te helpen in hun kwetsbare situatie.” Een extra oproep ook aan jongeren om je als vrijwilliger te melden. “Ook bij de statushouders zitten veel jonge mensen en gezinnen.”

Er is een steunpunt in Oudewater en in Woerden.

Marieke van Noort was gestopt als fractievoorzitter van Progressief Woerden en kreeg daardoor weer ruimte in haar agenda. “Toen ik gevraagd werd om voorzitter te worden leek me dat heel leuk.” Ze heeft veel ervaring op bestuurlijk gebied en maatschappelijke betrokkenheid is belangrijk voor haar. “Toevallig had ik me net ook aangemeld als maatschappelijke ondersteuner voor Oekraïners. Ik vind het fijn om vanuit deze taak deze kwetsbare mensen te kunnen helpen en steunen. Ik ben trots dat ik het vertrouwen heb gekregen om hieraan mijn steentje bij te dragen.”

Margreet Nagtegaal

Afbeelding
Afbeelding
Spaaractie met veel enthousiasme ontvangen! 27 minuten geleden
Afbeelding
Opeens is het seizoen voorbij voor VVL 1 uur geleden
Afbeelding
De competitie is gespeeld; De laatste verslagen 5 uur geleden
Afbeelding
Dijk- en oeververbetering Gekanaliseerde Hollandsche IJssel Willeskop 6 uur geleden
Afbeelding
Open muziekochtend bij muziekvereniging Concordia in Haastrecht gisteren
Afbeelding
Suppen voor een schone IJssel 29 mei, 19:00
Afbeelding
Klimop 29 mei, 17:00
Afbeelding
Vijf ooievaarsnesten in Haastrecht 28 mei, 19:00