Hanneke de Graaf.
Hanneke de Graaf. Margreet Nagtegaal

‘Redder in Nood’-hartjes - deel 2

Algemeen

In de dagen voor Kerst bezocht burgemeester Danny de Vries een aantal inwoners van Oudewater. Geheel onverwacht overhandigde hij hun een speciale onderscheiding. Iemand uit Oudewater had hen opgegeven omdat deze persoon een Redder in Nood was geweest. De burgemeester had een aantal e-mails ontvangen waarin men vertelde waarom iemand deze eretitel volgens hen had verdiend. Hij maakte een keuze daaruit. Deze week worden weer vijf inwoners genoemd die dit bijzondere speldje en de officiële titel ‘Redder in Nood’ mochten ontvangen.

Anita Peeters en Jaap Gerssen

Wat Anita Peeters en haar man Jaap Gerssen samen doen voor de slachtoffers van de watersnood in Limburg en Wallonië valt zeker in de categorie ‘Redder in Nood’. Carolien Zeinstra merkte op dat Anita en Jaap heel veel aan het verzamelen waren voor de gedupeerden in Wallonië. Ze schrijft: “Zij gaan regelmatig naar Wallonië toe. Via facebook roept Anita op voor hulpmiddelen, kleding, en allerhande huishoudelijke artikelen. Ook verzamelde ze bijvoorbeeld bonnen waarvoor ze waxinelichtjes konden krijgen bij de AH. Deze stopten ze in kerstpakketjes die ze uitdeelden.” Toen de burgemeester onverwachts aanbelde, zag Anita via het schermpje bij de entree dat de burgemeester er stond. “Ik had echt geen flauw idee wat hij kwam doen!” Zowel Anita als Jaap waren verrast door de reden van zijn bezoek. Ze mogen elkaar het rode speldje opspelden. Het moge duidelijk zijn: Anita en Jaap zijn ware redders-in-nood voor de getroffen inwoners van Wallonië die nog steeds vaak in erbarmelijke omstandigheden leven.

Margo Stekelenburg

Bij de ondernemers in de binnenstad is vaak een grote betrokkenheid naar elkaar. Ze weten van elkaar hoe moeilijk het is om in sommige situaties het hoofd boven water te houden. Elkaar helpen lijkt dan heel gewoon. Voor een ‘Redder in Nood’-hartje had Margo Kwakernaak van de bloemenwinkel, Margo Stekelenburg van de Hexameter opgegeven. Margo Kwakernaak vond dat Margo Stekelenburg het hartje en de titel ‘Redder in Nood’ zeker verdiende. Margo Kwakernaak schrijft aan de burgemeester; “Margo heeft alles geregeld en gecoördineerd toen mijn man Bert in het ziekenhuis lag.” Het was voor Margo Kwakernaak een hele zware tijd waarin ze amper meer toekwam aan een goede warme maaltijd. Via het NOVO-bestuur heeft Margo Stekelenburg toen geregeld dat er een kookploeg werd samengesteld die een aantal dagen per week een warme maaltijd konden verzorgen voor Margo Kwakernaak. Margo Stekenlenburg vertelt: “Dat was in tien minuten geregeld!” Zo werd een mede-onderneemster ontzorgd. De kookploeg bestaat tot op heden en helpt Margo Kwakernaak en haar man door een moeilijke periode heen.

“Eigenlijk kook ik slechts eenmaal per week en doen andere bestuursleden dat ook. Maar ik heb het inderdaad in gang gezet. Eigenlijk is het ‘Redder in Nood’-hartje dus voor héél veel mensen en aan hen draag ik dat dan ook op!”, zegt Margo Stekelenburg. Maar uit de voordracht van Margo Kwakernaak wordt wel duidelijk wat deze actie voor haar betekent!

Karin Vergeer

Karin Vergeer werd opgegeven door haar dochter Marieke en door Remon van Breukelen. Deze vonden de titel ‘Redder in Nood’ bij Karin passen omdat Karin, samen met twee andere vrouwen die op dezelfde avond ook een speldje ontvingen, al maanden bezig is met de voorbereidingen voor de kindervakantieweek De Heksenketel in 2022. Ook in coronatijd en ondanks alle perikelen in verband met de steeds maar terugkomende maatregelen gaan ze gewoon door. Natuurlijk op gepaste afstand van elkaar. Elke dinsdag komen ze met drie vrouwen bij elkaar en maken van allerlei dingen die nodig zijn voor de vele activiteiten.

Hanneke de Graaf

Ook Hanneke de Graaf werd, min of meer, overvallen door een bezoek van burgemeester Danny de Vries. Zij was samen met Corrie van der Heijden en Karin Vergeer ook opgegeven door Marieke Vergeer en Remon van Breukelen vanwege haar ‘Redder in Nood’-activiteiten voor de vakantieweek De Heksenketel. Een stel vrouwen die maar gewoon doorgaan, ondanks alle beperkingen vanwege coronabesmettingen. “Deze toppers zijn elke dinsdagochtend al bezig aan de voorbereidingen voor deze zomer. Daarom verdienen ze een lintje”, stond in de mail te lezen die de burgemeester ontving.

Burgemeester Danny de Vries was het daar van harte mee eens. “Dit soort mensen verdienen echt een speciale onderscheiding. Juist omdat ze het vaak zo belangeloos doen, soms jarenlang al, en vaak hun belangrijke inzet achter de schermen verrichten.”

Kent u mensen die deze term verdienen? Bent u zelf geholpen door iemand?
Laat weten wie uw ‘Redder in Nood’ is. Ze hebben misschien ook wel voor anderen klaargestaan tijdens deze coronacrisis.

Er kunnen veel redenen zijn waarom iemand een ‘Redder in Nood’ kan zijn.
Meldt via een mail aan burgemeester@oudewater.nl o.v.v. ‘Redder in Nood’ en vertel daarin (kort) waarom hij of zij dat is. Stuur uw eigen contactgegevens en die van de ‘Redder in Nood’ ook mee.
Wie weet, staat dan de burgemeester een keer onverwachts bij hen op de stoep.

Margreet Nagtegaal

Margo Stekelenburg.
Afbeelding
Karin Vergeer.
Anita Peeters en Jaap Gerssen.
De bushalte van de V.A.G.U. (Verenigde Autobusdiensten Gouda Utrecht)voor de deur van het café/restaurant.
Café restaurant Seelt (1) 3 uur geleden
Avondvierdaagse in Montfoort.
Avond4daagse Montfoort 5 uur geleden
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 8 uur geleden
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 18 mei, 19:00
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 18 mei, 17:00
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 18 mei, 12:00
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 17 mei, 19:00
Patricia Aschman startte een lobby voor een hondenlosloopgebied in het Stadspark. Haar viervoeters kunnen straks vrij ravotten in een afgeschermd gebied in het Stadspark.
Eindelijk! Montfoort krijgt een hondenlosloopplek in het Stadspark... 17 mei, 18:00