Jessy van Wijngaarden, regiocoördinator Oudewater en Montfoort.
Jessy van Wijngaarden, regiocoördinator Oudewater en Montfoort.

Handjehelpen zoekt de juiste match

Algemeen

Handjehelpen gelooft in een samenleving waarin iedereen mee kan doen en waar mensen zich voor elkaar inzetten. Daarom ondersteunen ze mensen die zonder steun niet of slechts ten dele mee kunnen doen. Handjehelpen koppelt mensen die hun maatschappelijke betrokkenheid om willen zetten in daden aan hulpvragers. De hulpvragers zijn veelal kinderen en volwassenen met een chronische ziekte, beperking of gedrag dat om extra zorg en aandacht vraagt. Handjehelpen zit in Amsterdam, Weesp en in zestien gemeenten in de provincie Utrecht, waaronder ook Oudewater en Montfoort. De organisatie bestaat al ruim veertig jaar.

Regiocoördinator Jessy van Wijngaarden van Handjehelpen heeft Oudewater, Montfoort en De Ronde Venen als haar werkgebied. Zij heeft de eerste contacten met de hulpvragers en met de vrijwilligers. In het afgelopen jaar zijn er maar liefst dertig koppelingen tot stand gekomen. “Het is heel fijn als er een match is gevonden. Vanaf de kennismaking tot en met het opstarten ben ik als begeleider betrokken. Daarna doe ik mijn werk op de achtergrond, hou ik wel contact, maar regelen de hulpvrager en de vrijwilliger zelf hun afspraken.”

Er zijn momenteel meer hulpvragen dan beschikbare vrijwilligers. De hulpvragen komen bij een brede doelgroep vandaan. Het kan van leeftijd 0 tot 100. Er zijn heel uiteenlopende hulpvragen zoals: ‘Wie kan mij helpen zelfstandig te reizen, wie gaat met mij naar een museum? Wie kan met mij een spel komen doen of thuis oppassen zodat een mantelzorger even tijd voor zichzelf kan nemen?’.

Voor een hulpvrager wordt het leven door een vrijwilliger vaak echt leuker! Er zijn meer contacten, er is extra aandacht voor iemand, en iets leuks om naar uit te kijken. Als je vrijwilliger wordt bij Handjehelpen, kun je kiezen uit verschillende soorten vrijwilligerswerk. Van ‘eenvoudig’ vrijwilligerswerk tot hulp waarbij specifieke kennis of ervaring nodig is. Je geeft de hulp één op één. Dat wil zeggen dat je je ‘eigen’ hulpvrager hebt, die je in zijn of haar huis opzoekt. Het vrijwilligerswerk is gericht op sociaal contact voor een langere periode. Je krijgt ondersteuning en begeleiding van de regiocoördinator. Ook stagiaires zijn welkom.

Help iemand bij jou in de buurt

Jessy van Wijngaarden vertelt dat er momenteel twee hulpvragen zijn in deze regio waarvoor ze op korte termijn een vrijwilliger zoeken. Melvin (38) uit Montfoort en Kirsten (43) uit Oudewater zoeken een maatje. (Beide namen zijn vanwege privacy niet hun echte naam.)

Melvin is een man van 38 jaar. Samen met zijn vrouw en kindje woont hij in Montfoort. Als kind liep hij hersenletsel op en dat is nog merkbaar in zijn gedrag. Melvin kletst graag honderduit. Hou jij ook van FIFA spelen en heb jij zin in gezellige mannen-avondjes met Melvin? Hierdoor vindt Melvin ontspanning en kan ook zijn vrouw iets voor zichzelf doen. Je zou het hele gezin hier echt mee helpen. Dus welke man, zou het maatje van Melvin willen worden?

Kirsten is 43 jaar, ze is een vriendelijke vrouw met een verstandelijke en lichamelijke beperking. Ze is dol op dieren en Nederlandse muziek. Kirsten en haar ouders zoeken een lieve, geduldige, open, proactieve vrouw die het leuk lijkt om met Kirsten te koken en een lekkere maaltijd op tafel te zetten. Uiteraard mag je dan ook gezellig met het gezin mee eten. Ervaring met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking is een pre, maar mocht je dit niet hebben en het wel graag willen doen dan horen ze ook graag van je!

Jessy legt uit dat het maatwerk is wat ze doen. “Dan doe ik mijn uiterste best om de juiste match te vinden.” Ze heeft al veel mooie voorbeelden meegemaakt. “Laatst was er een jong gezin die voor één van de jongens een ander jong gezin zocht met een knulletje van zijn leeftijd. Toen we gingen kennismaken, keken de jongens elkaar aan en gingen direct met elkaar spelen. Superleuk!”

Handjehelpen werkt in nauwe samenwerking met allerlei formele en informele instanties die zich met zorg en vrijwilligers bezig houden. Jessy: “Van onze vrijwilligers hoor ik dat zij het fijn vinden om van betekenis te kunnen zijn voor een ander. Zij halen zelf ook veel plezier uit het contact.” Handjehelpen zoekt nog meer vrijwilligers. Wil jij ook iemand helpen bij jou in de buurt? Via de website kan je de vacatures bekijken en reageren op een hulpvraag. Onder het kopje vrijwilligers zit de vacaturebank.

Via regiocoördinator Jessy van Wijngaarden kan je contact opnemen over bovenstaande hulpvragen of verdere informatie, telefoon 06 82094607 of jvanwijngaarden@handjehelpen.nl

Margreet Nagtegaal

Afbeelding
Festival Verhalen tussen Oud en Nieuw 4 uur geleden
Afbeelding
Expositie 'Het verloren doek' 6 uur geleden
Afbeelding
Verenigingen verbreken miljoenenrecord; recordopbrengst voor FC Oudewater 11 uur geleden
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren 14 uur geleden
Afbeelding
Een Luisterend Oor 10 dec., 19:00
Afbeelding
Kerst met de kerstman en -mutsen 10 dec., 17:00
Afbeelding
Alzheimer Café regio Woerden 10 dec., 12:00
Afbeelding
Curlingseizoen van start in Montfoort 9 dec., 19:00