Jongerenwerkers Steve Blokland (li) en Delano Neslo bij het JOP bij sporthal De Noort Syde.
Jongerenwerkers Steve Blokland (li) en Delano Neslo bij het JOP bij sporthal De Noort Syde. Margreet Nagtegaal

Jongerenwerkers in Oudewater

Algemeen

Stichting Jeugd Punt werkt in opdracht van de gemeente Oudewater om de jongeren op te zoeken, op straat, bij de sportclub, op school of bij populaire uitgaansgelegenheden. De jongerenwerkers gaan in gesprek met jongeren, zoeken de verbinding met de buurt waar de jongeren zich ophouden en kunnen jongeren ook coachen met een specifieke hulpvraag. In Oudewater kregen we na het vertrek van Haithem Taher de jongerenwerkers, Steve Blokland en Delano Neslo. Een kennismaking.

Jongerenwerker Steve Blokland was al een poosje actief in Montfoort én Oudewater maar zal nu vaker in Oudewater te zien zijn. Hij is nu voor Oudewater het aanspreekpunt. Hij kent de jongeren al goed en weet ook welke zaken zijn aandacht nodig hebben. Delano Neslo werkt ook al zeven jaar voor Stichting Jeugd Punt, momenteel ook in gemeente de Stichtse Vecht, en samen zijn ze verantwoordelijk voor de jongeren in Oudewater. Stichting Steun Punt werkt in acht verschillende gemeenten in de wijde omtrek.

Ze zijn blij dat in Oudewater een JOP (Jongeren Ontmoetings Plek) is gekomen met een eigen zitplek. Op andere plekken werden de jongeren vaak weggestuurd en dit is echt hun eigen hangplek. De jongeren zijn zelf verantwoordelijk om het netjes te houden en ze ontmoeten elkaar daar, soms zelfs in groten getale. Steve zegt: “Het is onze taak om met de buurtbewoners, in dit geval een aantal clubs en de sporthal, contact te leggen en te zorgen dat het leuk is met elkaar. Wij zijn de verbindende schakel.” De meesten clubs weten hen wel te vinden als dat nodig is.

Ook om jongeren te coachen

Maar de jongerenwerkers doen meer dan dat. “Via de gemeente of via ouders worden we ook gevraagd om jongeren, die een specifieke hulpvraag hebben, te coachen.” Dat gebeurt met een speciale methodiek, genaamd Mission Possible. Jongeren die het thuis moeilijk hebben, die eenzaam zijn, last hebben van de groepsdruk of een specifieke hulpvraag hebben, helpen ze daarmee op weg. “De coachgesprekken vinden heel informeel plaats, buiten of op een locatie die ze zelf prettig vinden. De methodiek Mission Possible bestaat uit elf stappen. We kijken samen met de jongere naar alle mogelijkheden (possible).” Ze worden geholpen en gestimuleerd om zelf een antwoord te vinden op hun hulpvraag. “Als het nodig is verwijzen we ze door. We zijn geen hulpverleners.” Delano vertelt dat ze er best druk mee zijn. “Er is veel te doen.”

Een van de speerpunten van hun werk is ook verbinding leggen tussen de jongeren en de buurtgenoten van het JOP. “Het is belangrijk dat ze elkaar leren kennen. Dat ze elkaars gezichten kennen en er meer verbinding ontstaat op een positieve manier.” De jongerenwerkers hebben nog wel wat plannen om dit meer vorm te geven.

Tijdens het interview met de jongerenwerkers bij het JOP komt Ruben Hogendoorn (15) een kijkje nemen. “Even kijken of er iemand is,” zegt hij lachend.

Hij vertelt dat het JOP belangrijk is voor hem. “Eerst hadden we niks. Nu zitten we lekker droog en ontmoeten we elkaar hier. Dit is beter!” Hij vertelt wat van afgelopen oud en nieuw. Toen was er wel wat overlast van hen omdat ze karbiet aan het afschieten waren. Anton, van de sporthal, had er veel last van. Steve bevestigt dat en zegt dat dit soort situaties natuurlijk opgelost moeten worden. “Anton haalt ook regelmatig de jongeren binnen voor een partijtje darten. Super gaaf dat hij dat doet.”

Steve Blokland is de contactpersoon voor Oudewater, hij is te bereiken via 06 48916411 of mail sb@jeugd-punt.nl.

Margreet Nagtegaal

Afbeelding
Kent u een sterke powervrouw 35 minuten geleden
Afbeelding
Bij WDS moet je wel op tijd komen 1 uur geleden
Een oorkonde voor Huib Dolleman en Ties Bode uitgereiktdoor de wethouder van Sneek.Beide mannen gewoon in 'werkkleding'.
Wat je biedt moet je betalen (2) 19 uur geleden
Afbeelding
Aan gene zijde 4 mrt, 12:00
Afbeelding
Orde op zaken! 3 mrt, 17:00
Afbeelding
Nieuwe openingstijden Bibliotheek Linschoten 3 mrt, 12:00
Afbeelding
Renovatie bedieningsgebouwtje Cosijnbrug in Oudewater 2 mrt, 17:00
Afbeelding
Collectanten gezocht voor Amnesty 2 mrt, 12:00