<p>Gerard Vendrig en Joke de Ruiter.</p>

Gerard Vendrig en Joke de Ruiter.

(Sjoukje Dijkstra)

Kerk in het Park, terug van weggeweest

“Dingen die goed zijn, moet je gewoon herhalen”, aldus Joke de Ruiter van de organisatie van Kerk in het Park. Op 3 juli, terug van weggeweest: Kerk in het Park. Na het Zomerfestival op zaterdag en techniek in de tent op vrijdag, wordt het STAM stokje (en de tent) doorgegeven aan Kerk in het Park. Drie jaar geleden voor het laatst. Nadat het voorgaande jaren niet doorging, is het thema ‘Vrij zijn’ doorgetrokken naar nu. “Eigenlijk doet iedereen er toe. Wie mag je zijn? Wie ben je? Het thema blijft actueel. Ook nu we niet 75 jaar bevrijding vieren.”

Gerard Vendrig, ook van de organisatie, vindt: “Het geldt ook voor corona. Je mag gewoon weer vrij zijn. Maar uiteindelijk kom je er ook steeds weer achter. Je kunt zien dat je niet vrij bent. Je bent namelijk afhankelijk van de ander die jou de ruimte geeft of niet. Wij willen die ruimte juist wel geven door de tent open te zetten en uit te nodigen.” In 2019 kwamen er bijna zeshonderd mensen op Kerk in het Park af. Volgens Joke kwamen ze toen van alle kanten. Dat raakte haar diep en toverde nog lang daarna een glimlach op haar gezicht. “Het leek een beetje als dieren die afkomen op de voederplaats”, zegt ze. “Maar dan geestelijk voedsel”, vult Gerard aan met een lach.

De openlucht kerkdienst zal dit jaar een iets andere opzet hebben qua voorganger, geeft Gerard aan. “Die heeft zijn eigen ding.” Volgens Joke zal er zeker meer interactie plaats vinden, en zullen kinderen dus niet apart opgevangen hoeven te worden. Er is genoeg vermaak, meent zij. Wel krijgen de kinderen bij binnenkomst kleurpotloden en een kleurplaat, zodat ze op hun eigen plekje kunnen kleuren. “Daarnaast is en blijft de tent open, en kunnen kinderen bij goed weer hopelijk spelen in het gras.” Na de dienst is er gelegenheid tot een informeel samenzijn, waarbij een klein groepje soep uit zal delen. “We zien wel wat er gebeurt.” “We hopen op verbinding en ontmoeting. Vrij zijn om te ontmoeten”, zegt Gerard. “Niet alleen de Bijbel staat centraal, maar vooral hoe we met elkaar omgaan.”

Beiden zijn heel blij dat ze zo weer de ondersteuning voelen vanuit STAM en daarmee de Montfoortse gemeenschap. “Adje (Spruit) denkt zo met ons mee. Ze maken voor ons de posters en we mogen natuurlijk de tent gebruiken. Zonder hadden we dit niet gekund. Je ziet dat ze het vanuit STAM heel belangrijk vinden dat er zoiets is, wat zorgt voor verbinding binnen de Montfoortse gemeenschap. Wij op onze beurt vinden het geweldig dat we ons zo gedragen weten.”

Sjoukje Dijkstra

Meer berichten