Afbeelding
Sjoukje Dijkstra

Dag van de mantelzorg in teken van ‘Onzichtbare helden’

Algemeen

Op woensdag 10 november is het Nationale dag van de Mantelzorg. Het thema is ‘Onzichtbare Helden’. Marieke Spenner is zo’n ‘onzichtbare held’. Zij geniet al meer dan tien jaar mantelzorgondersteuning. “Mantelzorg komt zomaar je familie of gezin inrollen. Daarop ben je niet voorbereid. Dan is het goed dat die steun er is!” Dat beaamt Gerbiene van den Oever, mantelzorgondersteuner van SWOM. Zij laat weten dat mantelzorgers zoals Marieke op 10 november in St. Joseph de mantelzorgwaardering uitgereikt krijgen. Dat gebeurt dit jaar met een High Tea, omlijst met een muziekoptreden van ‘de Heren van het Goede leven’.

Marieke vertelt waarom het zo belangrijk is dat hier aandacht voor is. Zij werd mantelzorger toen haar vader de diagnose dementie kreeg. “Na mijn vader bleven we mijn moeder ondersteunen, die inmiddels ook dementie heeft en in het verpleeghuis woont. Een paar jaar geleden kreeg mijn man de diagnose Parkinson. Dat was wel heftig! Ik was niet alleen mantelzorger voor mijn moeder in het verpleeghuis maar ook thuis. Juist daarom is het heerlijk om een uitlaatklep te hebben, en een extra stukje ondersteuning.”

Spil in het web

Gelukkig weet Marieke zich ook omringd door lieve familie en vrienden die haar kunnen helpen. Samen met haar man heeft ze één keer per drie maanden een gesprek met SWOM. “Dan kijken we samen hoe het gaat en of we nog wat nodig hebben. Het is zo fijn dat er mensen meedenken. Vooral omdat je zelf al genoeg te denken hebt.” Gerbiene zegt: “Jij bent de spil in het web die alles draaiende moet houden. Dan kun je wel wat steun gebruiken.”

Gerbiene vertelt dat bij het Steunpunt Mantelzorg de taken sinds begin dit jaar anders verdeeld zijn: “Daarbij doet Marleen Visser de individuele begeleiding en ik organiseer ontmoetingsgroepen en nu de Dag van de Mantelzorg. Ook is er elke dinsdagmiddag tussen half 2 en half 5 inloop in het ontmoetingscentrum ‘t Bakkershuis. De inloop is voor iedereen die een vraag heeft over mantelzorg of even zijn verhaal kwijt wil. Het is laagdrempelig om daar een inloop te hebben. Natuurlijk is het de ene keer drukker dan de andere keer, maar er zijn altijd veel mantelzorgers. Soms geven we ze ook tips over vakanties bijvoorbeeld.”

Bordje vol

Dat soort tips en het luisterend oor, helpen Marieke niet alleen, het zorgt er ook voor dat ze zichzelf niet verliest. Je hebt hele goede dagen en goede momenten, maar ook tijden dat het heel pittig is. Mantelzorger zijn is met een lach en een traan. Wij hebben thuis allebei de insteek: We blijven ons richten op wat wel kan. Dat is belangrijk om positief te blijven.” Volgens Gerbiene kan het voor veel mensen ook als dooddoener klinken, want hoe doe je dat in de praktijk? Hoe kunnen mantelzorgers hun dagen zo organiseren dat ze minstens een half uur per dag kunnen doen waar zij blij van worden?” Marieke antwoordt dat het ‘Bordje Vol’-spel van SWOM haar echt heeft geholpen. “Dat is een spel met kaartjes, waarbij je activiteiten onderverdeelt in wat energie vraagt en wat energie oplevert. Dat heeft mij echt geholpen inzicht te krijgen: Daar kan wat af en daar moet ik hulp bij vragen. Door het corona jaar waren er dingen afgevallen. Nu kan het weer en kan ik opnieuw dingen oppakken die energie geven. Het is goed om daarin te blijven balansen als mantelzorger. Daar zijn Marleen en Gerbiene heel goed in, en ze wijzen ons (mantelzorgers) er ook altijd op.”

Voor andere mantelzorgers hebben Gerbiene en Marieke nog een belangrijke tip: “Weet dat je niet alles alleen hoeft op te lossen. Het is niet erg als het ook niet allemaal op een dag gebeurt.” Mantelzorg heeft ook hele mooie kanten, vindt Marieke: “Ik ben dankbaar voor alle kostbare momenten. Als ik nu kijk naar mijn moeder kijk, denk ik vooral daaraan terug. Het wordt steeds taaier. Dus, als ik dan dankbaar ben en ik kijk naar wat er wel is, helpt mij dat. Anders hou je het niet vol. Mijn man en ik geloven allebei. Mijn moeder ook. Daar halen we ook kracht uit. We zijn dankbaar voor elke dag die er is.”

Informatie Dag van de Mantelzorg

Op woensdag 10 november is de Dag van de Mantelzorg. Dan wordt in St. Joseph tussen 14.00 en 16.00 uur de mantelzorgwaardering uitgereikt. Dat gebeurt dit jaar met een High Tea, omlijst met een muziekoptreden van ‘de Heren van het Goede leven’. Mantelzorgers die zich willen opgeven kunnen dat doen voor 5 november bij SWOM. Voor mensen die er niet zijn, zullen vrijwilligers donderdag 11 november de mantelzorgwaardering uitdelen.

Mantelzorgondersteuner Gerbiene van den Oever met mantelzorger Marieke Spenner.

Sjoukje Dijkstra

Afbeelding
De uitslag 10 minuten geleden
Afbeelding
Deze week in Concordia 2 uur geleden
Afbeelding
Geen amusementswaarde en geen punten 4 uur geleden
Afbeelding
Voetbalverslagen en voetbalprogramma 5 uur geleden
Afbeelding
Hoge opkomst bij de Kamerverkiezingen in Haastrecht en gehele Krimpenerwaard 19 uur geleden
Afbeelding
Stemmen tellen 20 uur geleden
Afbeelding
Aankomst in Oudewater als vanouds 21 uur geleden
Afbeelding
Horen, zien en toch zwijgen 22 uur geleden