Team Nooit Meer Naar Huis vond het erg gezellig om op deze manier weer eens bij elkaar te komen.
Team Nooit Meer Naar Huis vond het erg gezellig om op deze manier weer eens bij elkaar te komen. Sjoukje Dijkstra

Curlingtoernooi in Montfoort in volle gang…

Algemeen

Even leek het weer een beetje als vanouds: afgelopen donderdagavond in de tent bij St. Joseph in Montfoort werd door twee teams fanatiek curling gespeeld. Muziek vulde de tent, terwijl de stenen over de curlingbanen vlogen. Af en toe werd er gepauzeerd, om de handen te ontsmetten of om een slokje te drinken. "Hier hebben we het allemaal voor gedaan, mensen ondanks corona toch op een veilige manier bij elkaar brengen.

Alle deelnemers reageren zo enthousiast dat je daar als organisatie ook een sociale energie boost van krijgt", aldus een opgeluchte Adje Spruit van STAM. Nu de buitensporten weer mogen, kon de Curling Cup Montfoort, zoals vorig jaar november al aangekondigd was, in maart eindelijk van start gaan. Tien weken later dan gepland, zonder publiek en horeca vanwege de corona maatregelen, maar niet minder gezellig. Dat laatste kon mede-initiatiefneemster Ike van den Pol namens de Montfoortse IJsclub beamen. Ze wijst: "Dat team heeft de eerste twintig minuten alleen maar gekletst."

Toevallig zijn het vanavond twee damesteams die het tegen elkaar opnemen. Dat mag dan vooral heel gezellig zijn, maar het fanatisme zit er goed in. "Ik kan heel slecht tegen mijn verlies", aldus een van de dames van het 'team zonder naam'. "Heeft ons team een naam? Geen idee!" Geregeld moet scheidsrechter Ike erbij komen om het pleit te beslechten: "Geel drie punten, rood nul punten", concludeert ze wanneer een van de teams het niet eens wordt. "Ik ben heel streng hoor", lacht Ike. Ze vindt het mooi te zien hoe de mensen kunnen genieten. "Je ziet dan dat ze het echt gemist hebben."

Tot eind maart vol

Vanaf vorige week mochten de curling teams los, omdat het is toegestaan om met meerdere groepjes van twee personen buiten (op 1,5 meter afstand van elkaar) te sporten. Maar liefst 120 teams van 4 personen hadden zich in november aangemeld voor de Curling Cup Montfoort. Vanwege de RIVM regels worden de teams van vier personen nu opgesplitst in twee teams van twee personen die op een avond, gedurende anderhalf uur, tegen elkaar curling spelen. Op de aankondiging dat het toernooi van eindelijk start kon gaan, werd enthousiast gereageerd. Volgens Adje zijn ongeveer 60 teams inmiddels ingedeeld op een speelavond. Van de overige 60 teams heeft ongeveer de helft aangegeven om hun deelname door te schuiven naar volgend jaar. De andere helft moet nog reageren. "We hoopten ergens al dat niet iedereen zou willen spelen. We kunnen met deze RIVM regels op een speelavond nu twee teams in vier duo's laten spelen in plaats van in plaats van vier teams van vier personen. Ook zitten we nog met de avondklok dus de capaciteit is beperkt. De banen zijn nu tot eind maart vrijwel volledig bezet".

Gouden curling steen

Hoe het door Curlingtoernooi na de eerste speelronde verder gaat en of er nog een finale gespeeld gaat worden, weet Adje nog niet. "De bedoeling was oorspronkelijk dat de duo teams met de meeste punten de finaleronde spelen. De winnaars zouden dan naar huis gaan met de wisselbeker: een gouden curling steen met inscriptie. Het is alleen de vraag of er nog tijd is voor een finale. Op dit moment zijn we allang blij dat vriendengroepjes van jong tot oud weer eens een avondje samen kunnen komen en lekker sportief bezig zijn."

In de STAM tent waait het goed door met de zijkanten open. De meeste dames hebben hun jassen nog aan, want koud is het. De speelsters van team ‘Nooit Meer Naar Huis’ doen hard hun best, en blijven er daarmee vanzelf wel warm bij. Een steen vliegt zijwaarts over de baan. "Dat gebeurt mij nu altijd." Ze zijn erg blij dat ze hier op deze manier samen wat kunnen doen. Petra vertelt dat ze zich meteen hadden opgegeven, toen bekend werd dat er een curling toernooi zou komen. "Super leuk dat het zo kan." Dat beaamt Patricia. "We zijn allemaal meiden met een A in onze naam. We hadden ook de A-tjes kunnen heten." In het andere team (zonder naam) zegt Janneke dat er niet echt een strategie achter zit. "We doen gewoon maar iets." Desondanks doen ze hard hun best om de stenen in het huis te krijgen, en is er geregeld discussie over de positie van de stenen, en wie nu eigenlijk de punten krijgt. Daar komt scheidsrechter Ike goed van pas. "Bij vijf waarschuwingen moeten jullie naar huis hé?!", waarschuwt ze met een knipoog.

Al meer dan 1.500 basis- en middelbare scholieren hebben deze winter intensief gebruik kunnen maken van de curlingbanen bij de Soos. Nu dus ook de volwassenen op de valreep nog de kans krijgen, zijn alle generaties aan bod geweest en is het eerste jaar van het Curling Montfoort helemaal geslaagd volgens Ike. Adje vult aan "Deze afsluitende weken zijn een mooie try-out voor het Curling toernooi van volgend jaar. Je kunt het barretje zien staan, publiek erbij en een hapje en een drankje dat past helemaal bij Bourgondisch Montfoort. Na het duo curling toernooi worden de curling banen afgebroken. Naar verwachting is dat ergens halverwege april. Curling is een wintersport en we lopen al 10 weken uit. Hopelijk kunnen we in mei weer allemaal andere leuke dingen met elkaar gaan doen."

Klokslag half 9 zijn de teams klaar met spelen. De spelers zijn tevreden. Was het in het begin toch wat aftasten, en vlogen de stenen nog alle kanten op, dan kregen ze nu toch best wat stenen in het huis. De spullen worden bij elkaar gepakt, terwijl Ike de stenen desinfecteert en de banen schoon veegt voor de volgende avond. De tijd om te gaan is nu echt gekomen. Ook voor team Nooit Meer Naar Huis… "We moeten wel voor de avondklok thuis zijn."

Sjoukje Dijkstra

Ike van den Pol was als scheidsrechter streng doch rechtvaardig.
Afbeelding
FC Oudewater Dames 1 kampioen 11 uur geleden
Wethouder Jonkers opende de nieuwe fietsroute.
Succesvol fietsexamen in Montfoort ondanks regen en wind 12 uur geleden
Er werden veel spelletjes en puzzels verkocht.
Mooie opbrengst voor Hervormde kerk dankzij drukbezochte rommelmarkt 13 uur geleden
Onder een tunnel van schoongeborstelde ijsselsteentjes uit de 13e eeuw.
Onder de brug 16 uur geleden
Afbeelding
Copycat van Christo in Oudewater? 18 uur geleden
Afbeelding
Houdijker en zoon winnen de wedvlucht vanuit Quiévrain 21 uur geleden
Er werd hard gestreden om de bal bij de tegenstander in het doel te krijgen.
Schoolvoetbal bij Voetbalvereniging Haastrecht 23 apr, 19:00
De enorme stormbaan is altijd zeer geliefd tijdens de Koningsspelen.
Deze week Koningsspelen en NK knikkeren 23 apr, 18:00