De groep cursisten met hun kunstwerk.
De groep cursisten met hun kunstwerk. Margreet Nagtegaal

Schilderen over oorlog en vrede

Algemeen

Schildersclub De Wilgenstreek uit Oudewater heeft elke maand een ander thema waar alle cursisten mee aan de slag gaan. Afgelopen maand koos kunstenaar en docent Piet van der Zee uit Bodegraven voor het thema ‘Oorlog en Vrede’. Geen makkelijk thema, maar wel zeer actueel. Vorige week werden de schilderijen van elkaar bekeken en besproken. Ook burgemeester Danny de Vries was er deze keer bij.

De schildersclub bestaat uit zo’n 22 cursisten. Per project kan men besluiten deel te nemen en vier weken lang met een bepaald thema aan de slag gaan. Er wordt gewerkt met acrylverf, olieverf, alkyd en soms andere technieken. Er zijn twee gastdocenten aan de schildersclub verbonden die bij toerbeurt een project begeleiden. De cursisten komen vanuit de hele regio. Iemand uit Woerden vertelt; “Ik had nooit geschilderd, maar door mijn pensioen heb ik meer tijd en leek het me leuk om te gaan schilderen. Ik leer hier veel en het lukt best aardig.”

Tijdens dit thema zijn er tien schilderijen gemaakt, allemaal anders, allemaal met hun eigen verhaal en stuk voor stuk het thema op geheel eigen wijze weten te vatten.

Gastdocent Piet van der Zee wist dat het geen makkelijk thema was deze keer. “ Ik wilde eerst alleen het thema oorlog nemen. Maar daar kwam zoveel weerstand tegen dat ik er ‘oorlog en vrede’ van heb gemaakt. Ik haal de cursisten hiermee helemaal uit hun comfortzone. En dat is precies wat ik wil bereiken.” Een cursist die al tien jaar bij de club zit vindt het schilderen met een opdracht juist een goede uitdaging. “Ik heb altijd getekend en hier krijg ik goede adviezen en leer ik steeds weer nieuwe dingen.”

Schilderijen worden op 4 en 5 mei geëxposeerd

Alle schilderijen hebben één of andere emotie van het thema vormgegeven. Maar alle tien totaal verschillend. “Ik vond het wel een keer lekker om met donkere kleuren te werken”, of “Ik wilde niet over oorlog schilderen, daar werd ik boos van, daarom schilderde ik kinderen, daar hou ik van. Maar wel in een kapotte verscheurde omgeving.”

Op een ander schilderij komt een WLA Harley Davidson te staan, ze staan bekend als ‘The Liberator’ uit de Tweede Wereld Oorlog. Weer een ander schildert de loopgraven zoals ze in een museum in België te zien zijn. Stuk voor stuk zijn het prachtige schilderijen geworden waar je eens even goed de tijd voor moet nemen.

Alle cursisten beschrijven de schildersclub als ‘gezellig, het beste uit jezelf kunnen halen en gewoon op je eigen manier een schilderij maken waar je zelf blij van wordt’.

Ook burgemeester Danny de Vries was deze avond uitgenodigd eens kennis te maken met de schildersclub. Hij was onder de indruk van de schilderijen en begreep goed dat je met een thema zoals ‘oorlog’ enorm kunt worstelen. “Iedereen heeft moeite met oorlog. En zeker nu we er weer zo mee worden geconfronteerd.” De burgemeester vond dat Oudewater deze schilderijen moest kunnen zien, zeker met de herdenking van 4 en 5 mei in het verschiet. “Willen jullie deze schilderijen niet exposeren tijdens de herdenking?” Alle cursisten werden hier wel enthousiast van ook al moest er dan de komende weken nog hard gewerkt worden. Een aantal schilderijen was namelijk nog niet klaar. In overleg met het 4 en 5 mei comité is later in de week besloten dat deze schilderijen geëxposeerd gaan worden tijdens deze dagen.

Fijn dat op deze manier een zeer actueel thema kleur, gevoel en expressie krijgt en voor alle Oudewaternaren straks is te bekijken in een tijd waarin ‘Oorlog en vrede’ centraal staan.
En kunst mag gezien worden, alle cursisten gingen blij naar huis.

Margreet Nagtegaal

Afbeelding
BMM Band met live muziek 'From The Sixties Till Now' 11 uur geleden
Hier - het is december 2023 - wordt minutieus gewerkt aan het restaureren van de beschilderingen van het priesterkoor.
Stichting Reddingsplan Franciscuskerk Oudewater maakt restauratie priesterkoor mogelijk 13 uur geleden
Team 226 'Zorgpartners Midden-Holland'.
De Roparun in het pinksterweekend weer van start 14 uur geleden
Het opbrengen van N.S.B.-ers op 5 mei door twee priesterstudenten uit MegenFrans de Roode en Evert Hardesmeets, die ondergedoken zaten bijHein Blom in de Hekendorpse Buurt (nu kinderdagverblijf Veld-Zicht).Zij speelden een belangrijke rol in het verzet.Evert Hardesmeets (rechts) zou later op de dag zich verstoppenin het huis van Van Vliet op het IJsselvere en er de nacht doorbrengen.
Oorlogsdagboek mei 1945 4 mei, 19:00
 Ze hebben er weer een gezellig avond van gemaakt in het Cultuurhuis.
Taalcafé 4 mei, 12:00
Afbeelding
Ingezonden Van de Sande 4 mei, 10:00
Het echtpaar Kok met burgemeester Laurens de Graaf.
Koninklijke onderscheiding voor het echtpaar Kok-van Zuijlen in Polsbroek 3 mei, 17:00
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Linschoten 3 mei, 14:00