Het plaatsen van de nieuwe stuw.
Het plaatsen van de nieuwe stuw. Margreet Nagtegaal

Nieuwe stuwen in Polsbroek geplaatst

Algemeen

Wie vanuit Polsbroek de Slangeweg richting de Vlist neemt ziet overal graafmachines, nieuwe of bredere waterpartijen en een landschap dat opnieuw ingericht wordt. De werkzaamheden aan de stuwen en watergangen in Polsbroek zijn in volle gang. Afgelopen donderdag namen we een kijkje toen er twee nieuwe stuwen in de Kerkvliet en de Hofvliet werden gehesen.

In januari dit jaar zijn ze gestart met de werkzaamheden in Polsbroek. Ze zijn onderdeel van het project Capaciteitsuitbreiding Klimaatbestendige Wateraanvoer, kort gezegd KWA.

Het is nodig dat zoet water uit de Lopikerwaard tijdens extreem droge periodes de zoetwatervoorziening van West-Nederland op peil houdt. In droge tijden hebben de waterschappen in het westen namelijk te maken met verzilting van hun oppervlaktewater. Via de Klimaatbestendige wateraanvoer voert De Stichtse Rijnlanden extra zoetwater aan naar het Westen.

Bij de werkzaamheden in Polsbroek worden op een aantal plekken nieuwe stuwen geplaatst, een extra en bredere watergang gegraven en komt er een nieuwe verkeersbrug met een grotere doorstroomopening, Dit alles is nodig om een grotere doorvoer van extra water naar West-Nederland te kunnen realiseren.

Er worden in totaal drie nieuwe stuwen geplaatst in dit gebied die op afstand bediend kunnen worden. Als alles straks weer netjes afgewerkt is zullen die enigszins zichtbaar blijven.

De beschikbaarheid van voldoende zoetwater lijkt in een land als Nederland geen vraagstuk. Toch is er tijdens extreem droge periodes en lage afvoeren van de grote rivieren, in West-Nederland niet overal voldoende zoetwater beschikbaar. Het gevolg is verzilting van de Hollandse IJssel. De Klimaatbestendige WaterAanvoer, in het gebied van De Stichtse Rijnlanden, biedt hiervoor een oplossing. Vanuit het Amsterdam-Rijnkanaal en de Lek kan extra zoetwater naar West-Nederland aangevoerd worden.

Op dit moment is ongeveer eens in de acht jaar behoefte aan extra zoetwater op deze wijze. Door klimaatverandering en sociaal-economische veranderingen neemt deze behoefte toe en zal de aanvoerroute vaker ingezet worden. Om dat extra water aan te kunnen voeren is capaciteitsuitbreiding nodig. Ons waterschap en hoogheemraadschap van Rijnland werken samen aan dit project, dat onderdeel is van het Deltaprogramma Zoetwater.

Er zijn verschillende deelprojecten om het doel van de KWA te realiseren. Een paar voorbeelden; vervangen bruggen Enkele Wiericke, ophogen oevers Harmelen, verplaatsen gemaal Park Oudegein, vergroten doorstroming Doorslagsluis en het uitbaggeren van de gekanaliseerde IJssel.

Alle werkzaamheden vergen veel voorbereiding en overleg met alle betrokken partijen en kosten veel geld. Maar vanwege de klimaatveranderingen is goed waterbeheer van levensbelang.
Op deze manier is er zeven dagen per week, 24 uur per dag zicht op de waterstanden en is ingrijpen vanuit kantoor zelfs mogelijk om de stuwen te openen of te sluiten.
De werkzaamheden in Polsbroek duren tot medio oktober.

Margreet Nagtegaal

Een overzicht van de werkzaamheden in Polsbroek.
Afbeelding
Verhalencafé: Liefde en verlangen, heerlijk, maar soms dodelijk 15 minuten geleden
Uitreiking Hugo Kotestein oorkonde.
Monumentenstichting Hugo Kotestein 1 uur geleden
Afbeelding
Bijzondere kerkdienst in Montfoort 6 uur geleden
Afbeelding
Fantastische Rot-avond in de soos 8 uur geleden
Flamenco Linschoten (foto: Gijs Possel).
Fotograaf Gijs Possel exposeert Flamencodansers In Theater De Wilde Weg 9 uur geleden
Afbeelding
Haastrechtse Rommelmarkt 23 uur geleden
Afbeelding
WBO ondernemersvrouwen gisteren
Afbeelding
De Spel Verhuur Centrale stopt gisteren