<p pstyle="BODY">Onder toeziend oog van trainer Brenda Baars, springt pupil Danique een mooie sprong in het zand.</p>

Onder toeziend oog van trainer Brenda Baars, springt pupil Danique een mooie sprong in het zand.

(Joop Kurver)

Polsstokkerdam volop in beweging

De Polsstokvereniging Polsstokkerdam in het kleine buurtschap Polsbroekerdam in de provincie Utrecht, is zaterdag 27 maart al begonnen met een coronaproof Klusdag met de leden om de prachtige, landelijk gelegen accommodatie tiptop in orde te maken voor het nieuwe seizoen 2021. Met fraaie, lenteachtige omstandigheden werd op maandag 29 maart al vroeg in de avond begonnen met de eerste trainingen van het seizoen voor de Pupillen en de Jeugd.

Diverse ouders waren gezellig aanwezig om de trainingen van hun dochter of zoon te volgen en hun enthousiasme voor deze unieke Hollandse zomersport te ervaren. Met een prachtige zonsondergang was het vooral ook genieten van een erg mooie avond.

Klusdag

Tijdens de Klusdag werd er door een team van eigen leden allerlei werkzaamheden verricht op het terrein, zoals grasmaaien, het zand frezen, de matten leggen en de tonnen klaarzetten op de schansen. Overigens waren het wel heel nieuwe verschuifbare springschansen en onder water de nieuwe stokzetbakken die in augustus 2020 in gebruik werden genomen. Met de projectleiders Christiaan de With en Wilco den Boer en de hulp en donaties van de vele vrijwilligers, het bedrijfsleven, de Provincie, het Rijk, de 'Kopers van de 100M Schans' en andere trouwe sponsoren is dit project gerealiseerd. Volgens kenners en springers gaan op deze springschansen komend seizoen nieuwe records gebroken worden.

Trainersteam

Een enthousiast en sportief team van trainers gaat elke maandag vanaf 18.30 uur aan de slag met de Pupillen en de Jeugd. Kathy Baars verzorgt de training van de eerstejaars pupillen en haar zus Brenda Baars neemt de Jeugd voor haar rekening. Met veel inzet en plezier leren ze de kinderen de techniek, vaardigheden en de fijne kneepjes van het polsstokverspringen. Arja Helmes traint met veel passie en overgave de Jongens, Meisjes en de Licentie-springers naar een hoger niveau; het springen van de grote schans en het meedoen aan de regionale wedstrijden. Volgende week maandag gaan Brenda, Marlinda en Gerben vanaf 17.00 uur de allerkleinste potentiële kampioenen 'de Kikkervisjes' trainen.

Motivatie

De 11-jarige pupil Sander de Groot uit Lopik kreeg op zijn achtste al interesse in deze sport nadat hij een keer meeging om te kijken naar zijn grotere broer. "Ik vond het erg leuk en ik werd lid toen ik negen was." Dit is zijn derde jaar en hij heeft veel vrienden gemaakt en dat vindt Sander helemaal tof. Zijn doel is om wedstrijden te kunnen springen en traint daar heel hard voor.

De pupil Cato van den IJssel uit Benschop is 11 jaar en zij begint aan haar tweede seizoen. "De vriend van mijn broer springt ook en op verjaardagen klom ik altijd in lantaarnpalen. Mijn oma zei dan altijd; je moet op polsstokspringen gaan" vertelt de enthousiaste scholiere van de St. Victor school, groep 8. Haar grote voorbeeld is springer Reinier Overbeek. "Mijn doel dit seizoen is om minder te draaien in de paal, beter omhoog te kijken om beter te kunnen klimmen en dus verder te springen." vertelt ze strijdvaardig.

Talent 2019/2020

De 14-jarige Harmen Bogaard van de Jongens is met een PR van 15.10 door de club verkozen tot jong talent 2019/2020. Het is zijn derde seizoen en hij wordt getraind door Arja Helmes. Zijn streven is om dit seizoen de 15.50 te springen. Zijn grote voorbeeld is Rian Baas. De leerling van het Driestar College in Gouda weet nog niet wat hij later wil worden, maar vrachtwagenchauffeur lijkt hem wel leuk. Hij is fanatiek en sportief en vindt het leuk om te voetballen en volleyballen met zijn vrienden.

Joop Kurver

Meer berichten