Afbeelding
Helma de Jong

Boom gepoot voor jubilerende Krimpenerwaard Intercultureel

Algemeen

Cees Reichard

Ter gelegenheid van het vijfjarig jubileum van Krimpenerwaard Intercultureel (KIC) heeft burgemeester Roel Cazemier samen met diverse statushouders een boom gepoot in Schoonhoven. Afgelopen week is dit jubileum ruimschoots gevierd met koffie en taart op diverse locaties in de openlucht op anderhalve meter afstand. Ook in Haastrecht kwamen vijftien statushouders bijeen in de tuin van Ali Bening.

Het planten van de boom werd gezellig omdat iedereen een schep ter hand nam en het pootgat vulde met goede aarde. Ook wethouder Lavinja Sleeuwenhoek deed mee, want zij was als wethouder vijf jaar geleden al betrokken bij de oprichting van KIC en motiveerde de stichting de afgelopen jaren om de activiteiten steeds verder uit te breiden. Aref Youssef kreeg een gieter in de hand om de boom met water goed te verzorgen.

Boom symbool voor statushouders

In zijn toespraak vond burgemeester Cazemier dat je een boom nooit alleen voor jezelf poot maar vooral voor je kinderen en kleinkinderen. Net als KIC is het poten van deze boom gericht op de groei en bloei van statushouders in de toekomst in de Krimpenerwaard. Herman Stomphorst, voorzitter van het bestuur vertelde dat deze boom symbool staat voor de statushouder in de Krimpenerwaard. "Zij zijn opgegroeid in een land, vaak ver hier vandaan. Ze zijn daar ontworteld, er was geen ruimte meer voor groei. Voor de veiligheid zijn ze gevlucht. Nu mogen ze hier in Nederland een nieuw en veilig bestaan opbouwen. Aan het begin is dat vaak erg moeilijk. De taal leren kennen, de gewoonten in Nederland leren. De blaadjes kunnen wel eens een beetje gaan hangen. De wortels van de boom zoeken nieuwe houvast in de Nederlandse grond. Als KIC willen wij er voor hen zijn, ze elke keer genoeg water geven zodat de blaadjes weer gaan schitteren. Daar kan de statushouder van genieten en alle mensen om hen heen!"

Afgelopen week is er bij 300 mensen uit het netwerk KIC een boompje per post bezorgd met het verzoek deze boom te planten op een prachtige plek. "Probeer deze, net als KIC, aandacht en zorg te geven. En als de boom straks gegroeid is en bloeit, geniet er dan van en denk nog eens na hoe wij samen verder kunnen groeien."

Afbeelding
Deze week in Concordia 36 minuten geleden
Afbeelding
Geen amusementswaarde en geen punten 2 uur geleden
Afbeelding
Voetbalverslagen en voetbalprogramma 3 uur geleden
Afbeelding
Hoge opkomst bij de Kamerverkiezingen in Haastrecht en gehele Krimpenerwaard 17 uur geleden
Afbeelding
Stemmen tellen 18 uur geleden
Afbeelding
Aankomst in Oudewater als vanouds 19 uur geleden
Afbeelding
Horen, zien en toch zwijgen 20 uur geleden
Afbeelding
Geen amusementswaarde en geen punten 21 uur geleden