Wim Knol (L) en Sjaak Six (R) van het comité tot Behoud Abrona Oudewater.
Wim Knol (L) en Sjaak Six (R) van het comité tot Behoud Abrona Oudewater. Siem van der Burg

Het wordt tijd dat het bestuur van Abrona de handreiking accepteert

Algemeen

Siem van der Burg

Het Abrona-bestuur meldde op 17 juni in een nieuwsbrief dat de Gemeente Oudewater een rol krijgt bij het verkooptraject van hotel-restaurant Abrona en dat er op 16 juni een gesprek is geweest met het comité 'Behoud Abrona Oudewater. Abrona en het comité zijn echter niet nader tot elkaar gekomen.

Rol voor B&W bij het verkooptraject

Wethouder Duindam meldde dat B&W mee gaat werken aan het 'bidbook' voor de verkoop van het pand met het doel dat er een koper komt die weer een maatschappelijk verantwoord bedrijf gaat starten, waarin een groot deel van de medewerkers en cliënten van Abrona weer een plaats kunnen vinden. Het comité heeft weinig vertrouwen in die route. "De verkoop moet worden goedgekeurd door het 'College Sanering Zorginstellingen'. Dat gaat vrijwel altijd voor de hoogste bieder", weet Wim Knol van het comité uit ervaring. "Reken er dus maar niet op dat Abrona een lager bod van een gegadigde die een sociaal-maatschappelijk doel voor ogen heeft zal accepteren. De toezegging aan het college van B en W is een wassen neus. Het pand wordt toch verkocht aan de hoogste bieder", zegt Knol.

Handreiking van het comité

Sjaak Six meldt; "Het wordt tijd dat het bestuur van Abrona onze handreiking accepteert. Wij hebben Abrona de handreiking gedaan om in overleg te treden over alternatieve manieren om een doorstart van Abrona Oudewater te realiseren. Tijdens het gesprek van 16 juni ging bestuursvoorzitter Toke Piket daar niet op in. Wij geven niet op. Wij willen het liefst dat het bestuur van Abrona tot inkeer komt en alsnog in overleg gaat over toekomstige varianten. Die zijn zeker denkbaar en mogelijk. Daarvoor moeten er door het bestuur geen overhaaste onomkeerbare besluiten worden genomen, moet er een terdege analyse komen van de feiten en nagedacht worden over constructies die voor alle partijen acceptabel zijn. Wij willen de overlegvariant nog steeds niet loslaten, in de overtuiging dat dan de schade voor Abrona en vooral voor de cliënten beperkt blijft. Waarom Abrona daar niet aan wil is voor ons onbegrijpelijk".

Open brief

Daarom heeft het comité op maandag 22 juni 2020 een open brief verstuurd aan alle raden (o.a. de ondernemingsraad, raad van toezicht, familieraad, cliëntenraad) en het bestuur om nogmaals een beroep te doen op Abrona om samen te werken aan een plan voor de toekomst. In de open brief stelt het comité dat; De raad van bestuur van Abrona het hulpaanbod van het comité Behoud Abrona voor het behoud van het hotel-restaurant in Oudewater als zorgvoorziening voor volwassenen met een verstandelijke beperking in het gesprek van 16 juni 2020 resoluut van de hand heeft gewezen. Het comité ziet de weigering als een gemiste kans op het rechtzetten van de gemaakte fouten. Als opmaat naar herstel van vertrouwen en draagvlak voor de nieuwe visie van de zorgorganisatie op dagbesteding voor deze kwetsbare doelgroep. De gemaakte fouten betreffen volgens het comité 1) een falend besluitvormingsproces en slechte communicatie 2) onbehoorlijk bestuur en falend management. 3) Het ontbreken van een duidelijke visie en 4) het kiezen voor haast boven zorgvuldigheid.

Vervolgplan

Six en Knol stellen: "De beste kans op behoud van het hotel-restaurant lijkt het opstellen van een vervolgplan door de zorginstelling in samenwerking met maatschappelijke partners. Het aanbod van het comité geldt nog steeds: opschorting van het besluit, om ruimte te maken voor overleg, onderzoek, wederzijds begrip en draagvlak voor een voor alle betrokkenen bevredigende oplossing. Wij doen het bestuur de oproep om die kans te pakken in het belang van de cliënten, medewerkers en iedereen die hotel-restaurant Abrona een warm hart toedragen!"

De volledige brief is te vinden op de website van De Wakkere Geelbuik: www.dewakkeregeelbuik.nl

Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Linschoten 1 uur geleden
Afbeelding
Open ochtend Hospice De Mantelmeeuw 3 uur geleden
Afbeelding
Voetbalprogramma 5 uur geleden
Afbeelding
Orgelbespeling in Oudewater 6 uur geleden
Twee Montfoortse studentes van het Kalsbeekcollege, Julia Groen en Gwen Hoogenboom, zetten zich in voor een 4-5 mei glossy.
Montfoortse studenten vertellen oorlogsverhalen in 4/5 Mei glossy 20 uur geleden
De burgemeester was er om Madeliene mee te delen dat haar de eer te beurt was gevallen om haar gedicht op 4 mei te mogen voordragen.
Bijzonder gedicht voor tijdens de 4 mei-herdenking 22 uur geleden
Kinderdagopvang YellowBellies ontvangt PSO-keurmerk.
Kinderdagopvang YellowBellies ontvangt PSO-keurmerk gisteren
Afbeelding
Linschoten in oorlogstijd door de ogen van een kind 2 mei, 12:00