Maaike van Eck, directeur CBS de Morgenster.
Maaike van Eck, directeur CBS de Morgenster. Cees Reichard

De Morgenster vindt het heerlijk om alle kinderen weer te mogen ontvangen

Algemeen

Cees Reichard

De kinderen in het basisonderwijs gaan vanaf 8 juni weer volledig naar school. Op CBS de Morgenster in Haastrecht wordt dit als fijn ervaren. Het is voor de kinderen, ouders en leerkrachten een verademing dat dit weer mogelijk is. Voor de kinderen is het heel prettig dat ze weer contact met elkaar hebben, samen mogen leren en dat ze weer in het ritme komen.

Maaike van Eck, directeur van de Morgenster vertelt enthousiast hoe de school in deze coronatijd het onderwijs opgepakt heeft. Bij het sluiten van de school in maart is door het team hard gewerkt om het onderwijs op afstand goed vorm te geven. Dit is de school in een korte tijd goed gelukt. Het contact met de kinderen was in deze periode heel goed en zorgvuldig. Ook naar de ouders toe. Van Eck vindt dit toch wel het kenmerkende van de Morgenster.

Drukke periode

Vanaf 11 mei mochten de kinderen voor de helft van de tijd weer naar school. De ene groep kwam op de maandag en donderdag hele dagen en de andere op dinsdag en vrijdag. De woensdag was bestemd voor zorgleerlingen. De groepen 7 en 8 kwamen als hele groep. Het fijne hiervan was dat met groep 8 voor de musical geoefend kon worden.

Voor de leerkrachten was dit een drukke periode. Ze gaven onderwijs aan de kinderen die voor de halve tijd naar school kwamen. Daarnaast waren er kinderen die helemaal niet naar school gingen. Ook zij moesten onderwijs krijgen en de leerkrachten verzorgden naast hun werkzaamheden voor de klas ook het thuisonderwijs.

Van Eck merkt op dat de leerkrachten bij het hebben van halve groepen het werk wel dubbel moeten doen. Daar staat tegenover dat het werken met een halve groep heel prettig is. En je kunt ieder kind de volledige aandacht geven.

Organisatie

Organisatorisch komt er in deze tijd heel wat kijken om de school weer volledig te laten draaien. Zo brengen de ouders bijvoorbeeld de kinderen op verschillende tijden naar school. Om 8.10 uur komt de ene groep en 10 minuten later de andere. Ook het ophalen is geregeld. Dit is met de twee andere scholen goed afgesproken. Alle scholen hebben hun eigen aankomstroute.

Ouders mogen niet op het schoolplein of in de school. Opvallend is dat de kinderen meer met de fiets komen dan met de auto. Eigenlijk zouden de fietsenrekken aangevuld moeten worden, terwijl ze door onvoldoend gebruik net weggehaald waren. Wie weet worden ze weer herplaatst.

Er is gekozen voor andere schooltijden en dat is voor ieder wel even wennen. De school start om half 9 en stopt om 2 uur. Van Eck zegt wel dat de school dit al wilde onderzoeken, maar in deze coronatijd is het direct nodig geweest. Voor de kwaliteit van het onderwijs bevalt deze werkwijze de school op dit moment goed.

Observeren

De leerkrachten vinden deze nieuwe schooltijden heel prettig werken. Ze brengen veel tijd met de kinderen door en zijn nu ook in de gelegenheid om ze goed te observeren. Door de observaties en gesprekken zien ze hoe de kinderen zich met het thuisonderwijs ontwikkeld hebben. Hiermee weet je ook waar je je in het nieuwe schooljaar op moet richten.

De kinderen vinden het ontzettend fijn om weer op school te zijn. Uit mails bleek dat zij met de halvedagenschool vaak vriendjes misten. Dat is nu gelukkig allemaal voorbij. Het schooljaar wordt met het eindfeest van groep 8 afgesloten met hun musical. Van Eck vindt het prettig dat dit staat te gebeuren. "We zullen alle maatregelen in acht nemen om dit tot een succes te maken. Dat zal ons best lukken."

De bushalte van de V.A.G.U. (Verenigde Autobusdiensten Gouda Utrecht)voor de deur van het café/restaurant.
Café restaurant Seelt (1) 16 uur geleden
Avondvierdaagse in Montfoort.
Avond4daagse Montfoort 18 uur geleden
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 21 uur geleden
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 18 mei, 19:00
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 18 mei, 17:00
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 18 mei, 12:00
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 17 mei, 19:00
Patricia Aschman startte een lobby voor een hondenlosloopgebied in het Stadspark. Haar viervoeters kunnen straks vrij ravotten in een afgeschermd gebied in het Stadspark.
Eindelijk! Montfoort krijgt een hondenlosloopplek in het Stadspark... 17 mei, 18:00