Familie Spruit
Familie Spruit pr

Kaas en yoghurt uit Oudewater de beste van het land

Algemeen

In Oudewater wordt de beste kaas én yoghurt van het land gemaakt. De oude kaas van de Spruithoeve en de yoghurt van Rofmeddow zijn in de prijzen gevallen bij de Cum Laude Awards van de Bond van Boerderij Zuivelbereiders op donderdag 11 maart.

Ieder jaar reikt de bond de Cum Laude Awards uit voor de lekkerste kaas die gemaakt wordt op de boerderij. Deelnemende kazen uit heel Nederland worden door een kaaskeurmeester gekeurd op uiterlijk, smeuïgheid, doorsnede en natuurlijk geur en smaak. De hoogst scorende kazen worden nog eens beoordeeld op geur en smaak door een panel van journalisten, koks en vinologen. De kaas die hier als beste uit de bus komt krijgt de titel: Beste kaas van Nederland.

Dit jaar komt die eer toe aan de oude kaas van de Spruithoeve, en dat nieuws moet nog steeds een beetje landen, vertelt Tamara Spruit. "Hoger dan dit kan niet. Het is echt een enorme eer en een kroon op je werk." Het geheim? "We maken de kaas elke dag met heel veel plezier en passie. Maar dat zal iedere kaasboer zeggen. Als je geen liefde hebt voor je vak, dan wordt het niks met de kaas."

Allerlekkerste yoghurt

Ook op de Ruige Weide 37 zijn ze heel trots. De Rofmeddow yoghurt die daar wordt gemaakt door Mariella van den Brink heeft de award gewonnen in de categorie zuivel en zachte kaas. "Het is geweldig om te horen dat keurmeesters de yoghurt lekker vinden en waarderen. Dan weet je dat je op de goede weg zit. Het is echt iets om heel trots op te zijn." Rofmeddow yoghurt wordt gemaakt van verse melk, direct van de koeien. De melk wordt gepasteuriseerd en weer gekoeld. Dan wordt er zuursel bij gedaan en moet de yoghurt minimaal zeventien uur fermenteren. Mariella: "Dan heb je de allerlekkerste yoghurt die je kan hebben en helemaal lactosevrij."

Vanwege de coronacrisis is de feestelijk prijsuitreiking van de Cum Laude Awards afgelast. Alleen de prijswinnaars werden van tevoren ingelicht en mochten naar de uitreiking komen. Mattieu Spruit was daar, samen met zijn kinderen. Tamara: "Voor niks, dacht hij, toen bijna alle prijzen al waren uitgereikt. Toen werd hij opgeroepen voor de beste kaas van Nederland. Ongelofelijk!"

De oude kaas van de Spruithoeve kunt u kopen vanuit de kaasautomaat op Willeskop 123 in Oudewater of bij Plus Hoogendoorn in Waarder. Treur Kaas in Woerden verkoopt de kaas onder de naam Erfgoed stelling 606. De Rofmeddow yoghurt wordt verkocht op de boerderij aan Ruige Weide 37, bij 't Kaasmeisje aan de Leeuweringerstraat en bij Jumbo in Oudewater.

Mariella en Mattieu van den Brink
Afbeelding
Herdenken? 3 uur geleden
Afbeelding
Gert den Houdijker blijft toeslaan, ook op Grevillers 6 uur geleden
Hannelies legt een bloemenkrans neer als nieuwe voorzitster.
Maak kennis met de nieuwe voorzitter Comité 4 en 5 mei Montfoort 20 uur geleden
Burgemeester Hans Beenakker (2e rechts) van de Krimpenerwaard bezocht het Gemaal. Hij hoorde van enkele bestuursleden het verhaal van dit bijzondere museum, waar wordt verteld hoe hier in heel laag Nederland je toch droge voeten kunt houden.
Burgemeester Beenakker bezoekt Gemaal 21 uur geleden
Betovering in Haastrecht, Zijdeweg, 29 april 06.28 uur
Foto van Emmy van Vliet uit Haastrecht gekozen als mooiste foto 22 uur geleden
Dave van de Born en Roan Vos leiden de puntenkoers in Rijssen (foto: Jannes Wolff).
Inliners SVO klaar voor Nederlandse Kampioenschappen gisteren
Op Hemelvaartsdag, donderdag 9 mei, kan iedereen meelopen met een dauwtraptocht.
Dauwtrappen vanaf de Cabauwse molen 8 mei, 12:00
Afbeelding
De laatste loodjes 8 mei, 09:00