Afbeelding

Romeijnsdeuren teruggeplaatst

Algemeen

Siem van der Burg

Op woensdag 20 maart werden de Romeijnsdeuren teruggeplaatst. Het was een hele onderneming om de trailer met de twee deuren naar de Romijnsbrug te navigeren. Ook de plaatsing ging niet zonder slag of stoot en niet in een keer goed. Maar na een herplaatsing van de rechterdeur en een plaatje onder de linkerdeur stonden ze weer netjes in het lood op z’n plaats.

De Romeijnsdeuren, die de historische binnenstad beschermen tegen wateroverlast, zijn door de firma Van Hees uit Nieuwegein (in opdracht van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden) gerestaureerd en werden teruggehangen in hun oorspronkelijke staat.

De deuren vormen een belangrijk onderdeel van de beschermingsmaatregelen langs de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel. Bij extreem weer, met name wanneer het waterpeil twintig centimeter hoger is dan normaal, treden de deuren in werking. Het doel van de Romeijnsdeuren is om de waterstand in de binnenstad van Oudewater op een acceptabel niveau te houden en zo overstromingen te voorkomen.

De Romeijnsdeuren hadden dringend onderhoud nodig. Houtrot heeft de deuren aangetast. De renovatie omvatte een gedeeltijke vervanging van balken en planken. De bodem en drempel van deuren werden gerenoveerd nadat de deuren waren teruggehangen. Er zijn onderdelen gebruikt van oude deuren van de Doorslagsluis in Nieuwegein, die na een recente renovatie overbodig zijn geworden.

Er is nog tot en met vrijdag gewerkt om de klus af te maken. De werking van de deuren is weer piekfijn in orde. Zeker nadat er nog twee fietsen voor de deuren uit het water werden gehaald.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Vind je draai in het Gemaal 12 uur geleden
Afbeelding
Koeien de wei in bij boer Koos 14 uur geleden
Afbeelding
Montfoort S.V.'19 en Gert Kruys beëindigen per direct samenwerking 17 uur geleden
Afbeelding
Geloofsontmoeting 19 uur geleden
Afbeelding
Magenta exposeert 21 uur geleden
Afbeelding
Leerlingen Klavertje 4 exposeren 25 apr, 19:00
Afbeelding
Mooie prestaties bij het steppen 25 apr, 18:00
Dirigente Marja Timmer dirigeert het koor.
Concert Vrouwenkoor Vita Nova in Lekkerkerk 25 apr, 17:00