Uitreiking Hugo Kotestein oorkonde.
Uitreiking Hugo Kotestein oorkonde. Foto:

Monumentenstichting Hugo Kotestein

Algemeen

Otto Beaujon

De afgelopen week verscheen het jaarverslag 2023 van de stichting Hugo Kotestein, werkzaam in Oudewater, Montfoort en Linschoten (en verder in Woerden, Harmelen, Zegveld, Kamerik en Bodegraven). Het was een bewogen jaar voor de kleine groep actieve leden, onder meer vanwege het plotseling overlijden van de voorzitster en twee werkgroepleden.

In Oudewater is een werkgroeplid assessor bij het regulier overleg van de gemeentelijke commissie Ruimtelijke Kwaliteit en Erfgoed, en in de praktijk betekent dat de kortst mogelijke lijn tussen stadsbestuur en erfgoedstichting.

De toeristische rol van Oudewater wordt door het huidige college sterk benadrukt. Dat kwam onder meer tot uitdrukking in een plan van externe stedenbouwkundigen om de gehele binnenstad opnieuw te bestraten met modern materiaal en een vlakverdeling die radicaal afwijkt van de historische zoals die in de 18e eeuw al bestond en er nu nog steeds ligt. Complicerende factoren als stoepen en stoepornamenten die deels eigendom van de achterliggende historische panden zijn, waren er om opgelost (lees: opgeruimd) te worden. Hugo Kotestein kon en kan niet anders dan te wijzen op de ernstige fout die het vervangen van keien, klinkers en natuursteen door uniforme betonstenen voor het historisch karakter van Oudewater zou betekenen, waarvan akte.

Hugo Kotestein vroeg aandacht voor de bijzondere muurvegetatie van de Oudewaterse kademuren, en de gemeente vond de aannemer van de brugrenovaties bereid die selectief te ontzien. Als erkentelijkheid daarvoor kreeg de aannemer, gebr. Schouls b.v. uit Koudekerk aan de Rijn, in oktober jl. de Kotestein-oorkonde uitgereikt.

Montfoort- Linschoten

De werkgroep Montfoort benoemt het contact met de gemeente positief, waarbij naast de aanwijzing van gemeentelijke monumenten en de actualisering van de inventarisatie van beschermde bomen zin algemene punten zijn die geregeld aan de orde komen, evenals het beleid ten aanzien van Vrijkomende Agrarische Bebouwing, en het recente verschijnsel van de voedselbossen (Agroforestry). Enkele markante monumenten waar de werkgroep zich het verslagjaar voor inzette, zijn het brugwachtershuisje bij de IJsselbrug, de gevelrestauratie van Keizerstraat 1, de voormalige pastorie in Linschoten, en de terreinen rond de voormalige steenfabriek IJsseloord (recent verkocht aan Daiwa House, als (onder meer) opslagterrein voor containers die de skyline vertroebelen. Een mooi en zeldzaam monumentje dat onderhoud en beplanting behoeft is de slangenmuur bij de Hervormde kerk in Linschoten.

Bent u geïnteresseerd in het hele jaarverslag dan kunt u dat vinden op www.hugokotestein.nl (of een ex. opvragen). Voor € 15 kunt u donateur worden van de stichting.

Eeuwenoud bestratingsplan in Oudewater: Keitjes, bloklijnen, klinkers en stoepen met natuursteen en stoeppalen (fotoarchief Jaap de Wit)
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
De burgemeester was er om Madeliene mee te delen dat haar de eer te beurt was gevallen om haar gedicht op 4 mei te mogen voordragen.
Bijzonder gedicht voor tijdens de 4 mei-herdenking 35 minuten geleden
Kinderdagopvang YellowBellies ontvangt PSO-keurmerk.
Kinderdagopvang YellowBellies ontvangt PSO-keurmerk 3 uur geleden
Afbeelding
Linschoten in oorlogstijd door de ogen van een kind 5 uur geleden
Afbeelding
Anjerconcert 2024 8 uur geleden
OZV moest de laatste wedstrijd aantreden tegen de concurrent Poseidon.
Ook OZV Dg kampioen 22 uur geleden
V.l.n.r.: Anneke van Heertum, Mirjam Jongerius en Marry van der Kroon.
Koningsochtend in Vlist met oranjebitter gisteren
 Tussen de buien door werd een hoop plezier gemaakt.
Koningsspelen voor de basisscholen 1 mei, 15:00
Afbeelding
Update spreidingswet en motie over plannen Cultuurhuis 1 mei, 14:00