Afbeelding

Nieuw glasvezelnetwerk (1) en (2)

Algemeen

Otto Beaujon

Glasvezelnetwerk 1

Dit jaar komt Glaspoort, dat is een glasvezelbedrijf van KPN en mede gefinancierd door het ABP (pensioenfonds) een glasvezelnetwerk aanleggen op industrieterrein Tappersheul in Oudewater. Iedere ondernemer op het terrein kan de aansluiting binnenshuis kosteloos laten aanleggen, en de keuze van de provider is vervolgens vrij, of het nu Odido, Vodafone of KPN of nog een andere is.

Een eerdere ‘ronde’ glasvezelkabel in Oudewater verbond de aansluiting aan een verplicht abonnement bij één vaste aanbieder. Belangstellenden moesten eerst intekenen en de aanleg werd pas daadwerkelijk gestart wanneer er voldoende belangstelling was om het voor de exploitant financieel lonend werd.

Op die manier werd er op heel veel plaatsen in Nederland door kleine bedrijven een glasvezelnetwerk uitgerold, met de bedoeling door fusie of overname tot grotere netwerken te komen. Soms overlappen de netwerken elkaar zonder dat het tot fusie komt.

Glaspoort denkt op Tappersheul ongeveer 5 km graafwerk te moeten doen om in totaal 27 kilometer glasvezel de grond in te stoppen.

Glasvezelnetwerk 2

Deze maand gaat KPN verder met het aanleggen van een eigen glasvezelnetwerk in de binnenstad van Oudewater. Tot het einde van januari worden de straten waar dat nodig is tussen 07.00 en 17.00 uur afgesloten voor verkeer en in alle gevallen weer dichtgelegd als er graafwerk verricht is. Op die manier gaat KPN in trajectjes tot 100 meter een eigen nieuw glasvezelnetwerk in de binnenstad leggen. De aanvangsdatum is in verband met de vorst in de grond een week uitgesteld en als het goed is zijn de werkzaamheden gisteren begonnen.

Op de vraag waar zo’n tweede netwerk naast het al bestaande van Delta nodig en wenselijk is vertelt stadsmanager Cees Lock dat Delta en KPN concurrenten zijn op de glasvezelmarkt, en dat de telecomwet toestaat dat ze elkaar voor de voeten lopen. In sommige plaatsen wordt het netwerk wel eens overgenomen door een andere partij maar in Oudewater is dat niet het geval en kiest KPN ervoor om haar eigen netwerk er als het ware overheen te leggen. In mei komt Oudewater buiten het historisch centrum aan de beurt.

De gemeente, aldus de stadsmanager, heeft ervoor gekozen KPN dit jaar (2024 dus) haar ding te laten doen, omdat vanaf oktober 2024 het hele stratenplan opnieuw op de schop gaat voor de uitvoering van het masterplan Binnenstad, en als dan alles straks mooi gestraat is zou het zonde zijn om de KNP er pas in 2025 nieuwe voren doorheen te laten trekken: het ‘zetten’ van de grond in een opgevulde sleuf zorgt later haast altijd voor een zichtbaar spoor in de bestrating.

Boezemmolen nummer 6: wieken in de wind.
Open molendag 1 uur geleden
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren 4 uur geleden
Jorienne Baas, de winnares bij de dames.
Polsstokverspringseizoen spectaculair van start in Kockengen 19 uur geleden
Afbeelding
Oecumenische Pinksterviering in Haastrecht 20 uur geleden
De onthulling van het gedenkteken in februari.
Gedenkteken Lopikerwaard helemaal af 23 uur geleden
Peter Bremer spelend op het klavier van het carillon van Haastrecht.
Carillonbespeling in Haastrecht gisteren
Scania rally door Haastrecht.
Scania rally door Haastrecht 16 mei, 10:00
Afbeelding
Dertien mei 16 mei, 09:00