Afbeelding

Warmteprogramma

Algemeen

Otto Beaujon

‘Stap voor stap op weg naar een aardgasvrij Oudewater’, heet het rapport dat de afgelopen week door het programmateam energietransitie verspreid is, en ik geef er een compliment aan: een duidelijk plan hoe de gemeente in de komende tien, twintig jaren het aardgas kwijt wil raken en wat ervoor in de plaats komt.

Een eerste belangrijk punt is dat ‘de gemeente’ inwoners en ondernemers wil betrekken bij keuzes, en dat collectieve (met meerdere inwoners en/of ondernemers samen) voorrang krijgen op individuele plannen.

Het team heeft de gemeente opgedeeld in gebieden die qua energievoorziening om een andere aanpak en een ander tijdspad vragen.

Die indeling ziet er (voor de stad Oudewater) als volgt uit: 

- Een goed geïsoleerde woonwijk is Noort Syde. Maatregelen (voor zover nog niet genomen): zonnepanelen, warmtepomp.

- Een matig geïsoleerde wijk is Brede Dijk, Klein Hekendorp, Kern Hoenkoop. Maatregelen: isoleren, zonnepanelen, warmtepomp of aansluiten op een warmtenet (= centrale verwarming met heet water via een leiding vanuit een warmtecentrale).

- Monumentale binnenstad: isoleren, zonnepanelen waar dat is toegestaan, aardgas vervangen door biogas, warmtepomp. Collectief is hier niet praktisch.

- Wijk Pastoorsakker, dorpskernen Hekendorp en Papekop: isoleren, warmtepomp. Hier kan bijvoorbeeld een kleinschalig warmtenet (per straat of buurt) wel praktisch en financieel haalbaar zijn.

- Buitengebied: groen gas, isoleren, warmtepomp. (Collectieve oplossingen minder voor de hand liggend).

- Bedrijventerrein Tappersheul: maatwerk.

Er zijn verschillende volgordes en tijdspaden mogelijk: bijvoorbeeld beginnen met de aanpak die het snelst een grote besparing aan energieverbruik oplevert (of het snelste het aardgas overbodig maakt), of waarbij het toenemend elektriciteitsverbruik in het land de uitbreiding daarvan belemmert. De scenario’s zijn er wel, maar niet voor niets worden de plannen minimaal eens in de vijf jaar bijgesteld. We weten tenslotte allemaal dat grote ingewikkelde projecten zoals woonwijken bouwen en emissie van stikstofverbindingen terugdringen in de praktijk allemaal niet zo snel gaan als onze politici het ons voorspiegelen.

Wat u concreet kunt verwachten: plannen voor een klein en/of een zeer klein warmtenet om te laten zien wat we allemaal geleerd hebben van grote warmtenetten in bijvoorbeeld Capelle aan de IJssel, isolatieprojecten (waarbij je verwacht wordt zelf iets te ondernemen en de gemeente tegoedbonnen geeft voor led-lampjes, isolatiefolie en kierenschuim), minstens ook wel een biogasproject, en verder alle mogelijke manieren om inwoners te activeren en te betrekken: afwachten helpt niet. Om maar alvast een ankerpunt te noemen: vanaf 1 januari 2026 kunt u geen aardgasketel meer kopen zonder een warmtepomp. Als u dan een nieuwe ketel nodig hebt, is het handig als u al het één en ander geïsoleerd hebt of hebt laten isoleren.

(Wordt vervolgd …)

Afbeelding
The Amazing Stroopwafels komen in Montfoort 11 minuten geleden
Met de Zonnebloem naar het winkelcentrum.
Met de Zonnebloem naar het winkelcentrum 1 uur geleden
Van de solo theatervoorstelling 'Enkeltje Holandija' het waargebeurde vluchtverhaal van Ismir Hero uit Serajevo, uit de Bosnische oorlog in 1994, was eenieder diep onder de indruk.
Enkeltje Holandija, daar word je stil van 2 uur geleden
Afbeelding
Herdenken? 7 uur geleden
Afbeelding
Gert den Houdijker blijft toeslaan, ook op Grevillers 10 uur geleden
Hannelies legt een bloemenkrans neer als nieuwe voorzitster.
Maak kennis met de nieuwe voorzitter Comité 4 en 5 mei Montfoort gisteren
Burgemeester Hans Beenakker (2e rechts) van de Krimpenerwaard bezocht het Gemaal. Hij hoorde van enkele bestuursleden het verhaal van dit bijzondere museum, waar wordt verteld hoe hier in heel laag Nederland je toch droge voeten kunt houden.
Burgemeester Beenakker bezoekt Gemaal gisteren
Betovering in Haastrecht, Zijdeweg, 29 april 06.28 uur
Foto van Emmy van Vliet uit Haastrecht gekozen als mooiste foto 8 mei, 17:00