De vrachtwagen wordt vakkundig geladen.
De vrachtwagen wordt vakkundig geladen.

Transport van Linquenda bij Roemeense grens teruggestuurd

Algemeen

Margreet Nagtegaal

Tweedehandswinkel Linquenda in Oudewater kan met de verkoop van alle artikelen in de winkel hulptransporten bekostigen naar Roemenië. Dit is een belangrijk onderdeel van het werk dat Stichting Linquenda doet voor de allerarmsten in Roemenië. Er komen zoveel spullen binnen bij Linquenda dat er vrachtwagens vol voedselpakketten, kleding, huisraad, bedden, fietsen enz. richting Roemenië gaan. Een werk dat al zoveel jaren bestaat en nog steeds hard nodig is. Maar met die transporten gaat wel eens wat mis. Wat is er precies aan de hand?

Even wat achtergrondinformatie over de spanningen die er zijn aan de grens. Al enige tijd botert het niet tussen Nederland en Roemenië. Roemenië wil graag lid worden van de groep Schengenlanden en al ruim twaalf jaar worden daar gesprekken over gevoerd. Maar o.a. Nederland houdt dat tegen, omdat Roemenië eerst de corruptie in eigen land moet bestrijden en een betrouwbare rechtsstaat moet worden. Roemenië reageert daar o.a. op door strenge, steeds wisselende, onmogelijke regels op te leggen aan transporten met hulpgoederen. Alsof die stroom hulpgoederen ten gunste zijn van Nederland zelf!? Vrachtwagens van verschillende stichtingen worden regelmatig aan de grens tegengehouden. St. Linquenda probeert steeds te zoeken naar wat nog wel mogelijk is omdat hun passie groot is mensen te blijven helpen die daar aan de onderkant van de maatschappij een gruwelijk armzalig leven lijden. In februari 2023 hebben ze uit voorzorg helemaal geen kleding met het transport meegestuurd. Maar in oktober van afgelopen jaar besloten ze wel kleding te sturen. Er zaten zeker tweehonderd bananendozen met kleding in de vrachtwagen. Ze zorgden ervoor dat de benodigde documenten allemaal correct in orde waren. Maar de regels waren weer streng en onmogelijk. Kleding moest gewassen zijn of gestoomd en in plastic afzonderlijk ingepakt. Dat was met de kleding die in de truck zat niet het geval.

De vrachtwagen vervoerde ook voedselpakketten. Voor de controle aan de grens stonden er drie voedselpakketten in de auto, zodat de douaniers de houdbaarheidsdatum van alle artikelen konden controleren. Bij het zien van de drie voedselpakketten namen de douaniers hun taak ineens heel serieus, ze namen de drie dozen in beslag om onderzoek te doen naar de daarop vermelde houdbaarheidsdatum. Verder lieten ze het transport ongemoeid en kon de wagen zonder problemen de grens passeren. Dat was goed afgelopen.

Steeds wisselende regels aan de grens

Het transport van afgelopen februari 2024 had in het geheel geen kleding mee. Net als vorig jaar gingen er ook weer tweehonderd voedselpakketten mee, met identieke inhoud als vorig jaar. Daarnaast ook veel meubelen, fietsen, schooltafeltjes en stoeltjes, en nog veel meer.

Het is altijd een hele klus om zo’n grote vrachtwagen zo adequaat mogelijk te laden. Tijdens het inladen lijkt de chauffeur al wat nerveus. De matrassen mogen niet bovenop geladen worden, maar moeten ergens middenin weggestopt. Hetzelfde geldt voor het bankstel. Om alle gaten op te vullen worden dekens en dekbedden gebruikt, maar ook daarover maakt de chauffeur wat opmerkingen. Voor de zekerheid worden toch nog even allerlei documenten gestempeld en ondertekend, het lijkt erop dat er niets illegaals gebeurt. Zo gaat de vrachtwagen op maandag 26 februari op weg. Op woensdag zou hij kunnen lossen in Roemenië.

Op woensdagochtend blijkt dat de wagen de grens niet over mag, want verschillende dingen zijn niet in orde. De zaken die de douaniers hebben geconstateerd zijn: roest op de tweedehands fietsen. Die mogen Roemenië niet in. Een knuffeltje in een voedselpakket. Een pakje maandverband in een voedselpakket. Die zaken mogen niet samen verpakt worden. Bovendien mogen voedselpakketten en meubelen niet in eenzelfde vrachtwagen worden vervoerd. Dus de wagen wordt teruggestuurd. De douaniers zijn niet te vermurwen. De laatste tijd zijn er meerdere vrachtwagens met humanitaire hulp teruggestuurd. De regels voor toelating in het land kunnen per dag veranderen. Het ligt niet aan de douanier, maar het is overheidsbeleid om transporten te weigeren.

Hulpgoederen toch goed aangekomen

Gelukkig heeft één van de contactpersonen in Roemenië connecties in Hongarije, vlak bij de grens.

Via hem wordt een opslagloods gevonden waar de chauffeur zijn lading mag lossen. Het voorkomt dat de volle vrachtwagen retour Nederland moet. Een busje vol sterke mannen rijdt vanuit Roemenië ernaartoe om te helpen lossen. In de dagen erna worden busjes vol met de goederen naar Roemenië gereden en komen de goederen toch nog op hun bestemming. Onbegrijpelijk dat een land dat zo goed alle hulp kan gebruiken deze transporten weigert. Het politieke spel is er weer eens de oorzaak van dat mensen nog meer moeten lijden.

Linquenda zal voor het transport in oktober weer goed moeten nadenken wat de meeste kans van slagen heeft om hun missie om de allerarmsten in Roemenië te ondersteunen tot hun recht te laten komen. Maar dit is een inkijkje hoe St. Linquenda moeite moet doen om de hulpgoederen op hun bestemming te krijgen. Blijft u ondertussen maar uw goede tweedehandsspullen doneren aan St. Linquenda.

Afbeelding
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren 36 minuten geleden
Het carillon van de St. Michielstoren laat nog steeds van zich horen.
Het carillon van de St. Michielstoren laat nog steeds van zich horen 16 uur geleden
Afbeelding
Check de locatie voor je gaat zwemmen 21 uur geleden
'WelZijn Krimpenerwaard' en 'Doortrappen Zuid-Holland'organiseren op woensdag 22 mei om 14.00 uur een gezellige theaterbijeenkomst.
Een informatie en uitdagende Verkeers-theaterquiz gisteren
Afbeelding
Oldtimer Scania's in de IJsselstreek 10 mei, 19:00
Afbeelding
Nationale Molendagen bij de Cabauwse molen 10 mei, 18:00
Afbeelding
Winkel in Oudewater en maak kans op één van de vele cadeaubonnen 10 mei, 17:00
Afbeelding
Chip en/of registreer uw huisdier 10 mei, 12:00