De achterkant van de bank is ook de moeite waard om even te bekijken.
De achterkant van de bank is ook de moeite waard om even te bekijken. Foto: Margreet Nagtegaal

De bank vertelt het verhaal van Waarder

Algemeen

Margreet Nagtegaal

Terwijl een groot deel van Waarder was uitgelopen om de onthulling van de mozaïekbank mee te maken, was de bank nog nergens te bekennen. Die werd in stijl met een tractor even later keurig op zijn plek gezet. De echte onthulling gebeurde daarna door Cor Kon en wethouder Van den Heuvel. Het mag gezegd: ook Waarder heeft nu zo’n prachtige mozaïekbank waar je blij van wordt. Bianca van Rijn, coördinator van het Huis van Alles, verwoordde het mooi: “De bank vertelt met de vele details het verhaal van Waarder.”

Voorafgaand aan de onthulling van de Groene Hartbank in het plantsoentje bij het Huis van Alles in Waarder nam mede-initiatiefneemster Bianca van Rijn het woord. “We hebben zeker met dertig mensen aan deze bank gewerkt. Vanaf een baby, die alleen maar kon kijken, tot en met de oudste deelnemer van 77 jaar. Er hebben ook veel kinderen aan meegewerkt. En wat hadden we een plezier met elkaar!” Er volgde een dankwoord voor alle sponsoren, hulp en de gastvrijheid van de familie Kon. Deze kregen als aandenken een klein miniatuur mozaïekbankje. Ook wethouder Van den Heuvel was vol complimenten. Hij noemde de bank een stukje cultuur in Waarder. Hij verklapte dat er al ideeën zijn voor een tweede bank! Zo enthousiast zijn ze geworden. “Ik hoorde dat het hier niet bij zal blijven en dat een plek ook al bekend is.” Er werd nu nog niet definitief een straat genoemd maar Bianca verklapte dat de aanvraag al gedaan is.

Een plek om even te zitten

Het idee dat er een mozaïekbank bij het Huis van Alles zou passen kwam door de weggeefboekenkast die er staat. “Je moet dan op een bankje in de buurt toch rustig even kunnen lezen?” zo was de gedachte. En zo is het gekomen.

Ga de bank eerst maar eens goed bekijken voor je erop gaat zitten. Zoveel details, vissen, het kerkje, beestjes, koeien en schapen, het water en nog veel meer, het complete Groene Hart staat erop. Dat er met heel veel creativiteit is gewerkt vertelt het volgende verhaal: “Het water hadden we eerst gewoon blauw willen maken. Maar dat zag er niet mooi uit. Toen hebben we mozaïeksteentjes van doorzichtig glas gebruikt en de lijm die eronder zit met verschillende kleuren gemengd. Het resultaat is een doorzichtig stroompje zoals het in het echt ook is.” Dat is prachtig gedaan. Bijna alle vissen op de voorkant zijn door kinderen en jeugd gemaakt. Hoe leuk is dat. Het verhaal bij zo’n bank is altijd even kleurrijk als de bank zelf. Van het maken van deze bank is een film gemaakt. Die zal straks wel in het Huis van Alles te zien zijn.

De onthulling van de Groene Hart bankdoor Cor Kon en wethouder Van den Heuvel.
Anniversary concert 'Battle for Drums'.
Circle Percussion viert 50 + 1-jarig bestaan 1 uur geleden
Afbeelding
Rock Solid club in Haastrecht 3 uur geleden
Op vrijdag 24 mei organiseert de Stichting Veteranen Lopikerwaard haar tweejaarlijkse Anjer veteranenconcert.
Anjerconcert 2024 met Marinierskapel 8 uur geleden
Voor ouders en kinderen met een zorgvraag.
Voor ouders en kinderen met een zorgvraag gisteren
Filmavond 'Triangle of Sadness'
Deze week in concordia 20 mei, 12:00
De bushalte van de V.A.G.U. (Verenigde Autobusdiensten Gouda Utrecht)voor de deur van het café/restaurant.
Café restaurant Seelt (1) 19 mei, 19:00
Avondvierdaagse in Montfoort.
Avond4daagse Montfoort 19 mei, 17:00
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 19 mei, 14:00