Afbeelding
Foto: pr

Gezond ouder worden

Algemeen

Ik had vorige week een mooie presentatie van prof. dr. Rudi Westendorp. In zijn presentatie schetste hij de uitdagingen in de zorg:
1. De ‘tsunami’ van (ver)ouderen
2. De toegang en betaalbaarheid van zorg garanderen
3. Het groeiend tekort aan professionele handen
4. Het aantal mantelzorgers dat afneemt

Hij baseert zich net als veel anderen op cijfers van het CBS. Wat hij niet doet, is de situatie problematiseren. Hij laat ons met deze cijfers zien dat we weliswaar ouder worden, maar veel langer in goede gezondheid zijn! Westendorp zegt dat velen slechts de laatste vier jaar van het leven een rafelrandje hebben.

Het risico op dementie is in de afgelopen jaren zelfs verminderd doordat we een gezondere levensstijl hebben gekregen. Door de toenemende vergrijzing is het aantal wel groter en zien we dat we steeds vaker geconfronteerd worden met mensen met dementie. Maar het is maar hoe je het bekijkt....

Eigen regie

We moeten ons dus focussen op passende zorg en ondersteuning samen met degene die het betreft, op de juiste plek en met nadruk op gezondheid. We moeten op een andere manier kijken naar gezond ouder worden, door mensen die hulp en ondersteuning nodig hebben de regie op hun eigen leven teruggeven. Door ze te leren hoe ze met hun veranderende situatie kunnen omgaan. En samen een oplossing vinden voor wat er dan nog aan problemen overblijft.

Dat betekent dat ouderen meester blijven van hun leven. Dat de helper de situatie bekijkt door de ogen van de ander. Dan wordt hulp niet opgelegd, want dat schendt autonomie. De hulpvrager zit en blijft in de bestuurdersstoel: het basisidee achter autonome zelfsturing. Dat betekent een verantwoordelijkheid voor vrager en hulpverlener (professioneel of vrijwillig). Zo kunnen we samen zorgen voor een samenleving die er toe doet en waar iedereen naar vermogen mee doet.

Denk mee

In Oudewater zijn wel al goed op weg naar ‘samenredzaamheid’. Met een enthousiaste groep inwoners denken we na over de toekomst van de zorg in Oudewater. Deze groep mensen bestaat inmiddels uit jong en oud! Zij gaan in hun eigen straat of buurt aan de slag met het ambassadeurschap van Het Touwteam; welke ondersteuning kunnen buurgenoten bieden? De formele zorg komt vervolgens in beeld als dat rafelrandje echt niet meer met informele zorg en ondersteuning is op te lossen.

Wilt u ook meedenken, dan bent u van harte welkom! Meld u bij De Wulverhorst!
¡Samen sterk in Oudewater.

Joyce Jacobs
Bestuurder De Wulverhorst

Afbeelding
Rock Solid club in Haastrecht 1 uur geleden
Op vrijdag 24 mei organiseert de Stichting Veteranen Lopikerwaard haar tweejaarlijkse Anjer veteranenconcert.
Anjerconcert 2024 met Marinierskapel 6 uur geleden
Voor ouders en kinderen met een zorgvraag.
Voor ouders en kinderen met een zorgvraag 23 uur geleden
Filmavond 'Triangle of Sadness'
Deze week in concordia 20 mei, 12:00
De bushalte van de V.A.G.U. (Verenigde Autobusdiensten Gouda Utrecht)voor de deur van het café/restaurant.
Café restaurant Seelt (1) 19 mei, 19:00
Avondvierdaagse in Montfoort.
Avond4daagse Montfoort 19 mei, 17:00
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 19 mei, 14:00
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 18 mei, 19:00