Afbeelding
Foto: pr

Gezien worden

Algemeen

Met oud-collega’s sprak ik over de noodzakelijke veranderingen in de zorgsector en over de betekenis hiervan voor onze collega’s in de directe zorgverlening: aan het bed, in de kamer, onderweg in de stad.

Zij werken nu in zorgsectoren waar sprake is van zeer zware omstandigheden. Omdat er op sommige plekken een groot tekort is aan ervaren zorgprofessionals en omdat er cliënten zijn die zeer ingewikkelde zorg of begeleiding nodig hebben. Dat heeft zoveel impact, dat het verloop onder medewerkers groot is. Werken in de zorg is vergelijkbaar met topsport. Wij concludeerden dat dit (over het algemeen) te weinig wordt gezien en erkend!

Zorgen dat

Vanochtend namen we afscheid van een van onze bewoners. Het is ontroerend om te zien hoeveel van mijn zorgcollega’s, vrijwilligers en bewoners samenkomen in de hal van De Wulverhorst om onze bewoner met veel respect uitgeleide te doen. Een laatste groet voor een dierbaar lid van onze gemeenschap. Samen zorgen voor elkaar, is ook samen afscheid nemen.

Het werk van zorgmedewerkers is mensenwerk. Het gaat om het verbinden van mensen, om het onderhouden van dierbare relaties, en natuurlijk ook om fysieke zorg. De veranderingen hebben veel impact op hen.

“Zorgen dat in plaats van zorgen voor”, is snel gezegd, maar het is ingewikkeld. Zeker als je weet dat iemand in omstandigheden verkeert die dat allemaal niet vanzelfsprekend maken. Omdat er weinig familie of mantelzorg is, of omdat iemand volgens wet- en regelgeving niet (meer) in aanmerking komt voor bepaalde woon- of zorgvoorzieningen. En de ene dag kan anders zijn dan de andere dag, laat nu net op die goede dag de indicatieadviseur langskomen…

Uit het hart

Dit alles heeft grote impact op zorgmedewerkers. Natuurlijk worden ze geschoold en getraind, en worden zij meer ervaren om in de nieuwe omstandigheden het werk te doen. Maar zorgmedewerkers zijn geen machines. Zij werken vanuit het hart.

Ik ervaar ook vanuit de zorg dat de samenleving ingewikkelder wordt en verhardt. Het lontje van mensen waar we zorg en diensten aan leveren lijkt soms korter te worden.

Een driejarig traject moet mijn collega’s helpen om hiervoor toegerust te zijn. Dit gedrag tegen hen niet persoonlijk te maken en niet mee naar huis te nemen.

Zorgmedewerkers hebben een hart en werken uit het hart. Zie ze!

Joyce Jacobs
Bestuurder De Wulverhorst

Op vrijdag 24 mei organiseert de Stichting Veteranen Lopikerwaard haar tweejaarlijkse Anjer veteranenconcert.
Anjerconcert 2024 met Marinierskapel 3 uur geleden
Voor ouders en kinderen met een zorgvraag.
Voor ouders en kinderen met een zorgvraag 20 uur geleden
Filmavond 'Triangle of Sadness'
Deze week in concordia 20 mei, 12:00
De bushalte van de V.A.G.U. (Verenigde Autobusdiensten Gouda Utrecht)voor de deur van het café/restaurant.
Café restaurant Seelt (1) 19 mei, 19:00
Avondvierdaagse in Montfoort.
Avond4daagse Montfoort 19 mei, 17:00
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 19 mei, 14:00
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 18 mei, 19:00
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 18 mei, 17:00