Afbeelding
Foto: pr

Denktank Zorgen voor elkaar

Algemeen

Het was begin 2023 toen ik in De IJsselbode een oproep deed: wie wil nadenken over de toekomst van zorg in Oudewater? Direct meldde zich een aantal enthousiaste en betrokken inwoners. Stadsgenoten die vragen hadden als: waar moet ik wonen, wie zorgt er straks nog voor mij? Wat moet ik als ik alleen achterblijf? Maar ook mensen die zich zorgen maakte om iemand in de buurt.

Veel organisaties en overheden vragen zich ook af hoe zij moeten anticiperen op een toekomst die vraagt om nieuwe samenwerkingsvormen, nieuwe dienstverlening in samenspraak met mensen, in plaats van bedacht voor mensen. Dichtbij inwoners van een buurt of wijk. Over grenzen heen organiseren, integraal naar mensen kijken en oplossingen zoeken.

Dat is precies waar denktank Zorgen voor elkaar voor staat: het bundelen van krachten en nadenken over hoe we elkaar kunnen ondersteunen. Dat gaat met vallen en opstaan. Hoe voorkom je veel gepraat en vergezichten zonder concreet resultaat? Hoe voorkom je dat je het vraagstuk bij de ander legt? Niet eenvoudig, wel enorm inspirerend en uitdagend. Dusdanig dat ook een aantal jongeren zich heeft aangesloten.

Samen met inwoners

De eerste stap van de denktank is een pilotactie: leden fungeren als aanspreekpunt voor hun buurt. Als er zorg of ondersteuning nodig is, proberen zij connecties te leggen binnen hun wijk. Als het een complexere kwestie betreft, schakelen ze Het Touwteam van De Wulverhorst in. Als zelfs zij geen antwoord hebben, wordt de vraag doorgesluisd naar professionele hulpverleners. Maar dit betekent niet dat het antwoord alleen van professionals moet komen. Waar mogelijk proberen we samen met inwoners oplossingen te vinden.

Zo gaan we op weg naar samen zorgen voor elkaar. In een tijdperk waarvan we weten dat het anders moet, maar nog moeten zoeken naar hoe dan precies. Met veel energie samen op weg! Doe jij ook mee?

Meld je bij de receptie van De Wulverhorst en we nodigen ook jou uit voor onze volgende bijeenkomst.

Op naar een mooi zorgzaam 2024!

Joyce Jacobs,
Bestuurder De Wulverhorst

Anniversary concert 'Battle for Drums'.
Circle Percussion viert 50 + 1-jarig bestaan 6 uur geleden
Afbeelding
Rock Solid club in Haastrecht 8 uur geleden
Op vrijdag 24 mei organiseert de Stichting Veteranen Lopikerwaard haar tweejaarlijkse Anjer veteranenconcert.
Anjerconcert 2024 met Marinierskapel 13 uur geleden
Voor ouders en kinderen met een zorgvraag.
Voor ouders en kinderen met een zorgvraag 20 mei, 19:00
Filmavond 'Triangle of Sadness'
Deze week in concordia 20 mei, 12:00
De bushalte van de V.A.G.U. (Verenigde Autobusdiensten Gouda Utrecht)voor de deur van het café/restaurant.
Café restaurant Seelt (1) 19 mei, 19:00
Avondvierdaagse in Montfoort.
Avond4daagse Montfoort 19 mei, 17:00
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 19 mei, 14:00