Afbeelding
Foto: pr

Terug naar het verzorgingshuis?

Algemeen

Vindt u het ook zo spannend: de vorming van het nieuwe kabinet? Wat een klus en dat vooral in een tijd waar de ontevredenheid en de onverdraagzaamheid toeneemt. Er gaan stemmen op voor de terugkeer van de ‘oude verzorgingshuizen’. Je zou verwachten dat ik hiermee gelijk instem, maar dat is niet het geval.

Een paar dingen zijn belangrijk. De toekomstige oudere blijft langer vitaal en blijft het liefst in de eigen vertrouwde woning. Met aanpassingen aan de woning zullen velen gezond oud kunnen zijn. Daarnaast zijn mensen meer en meer erg bereid elkaar te helpen. Dit zien we bijvoorbeeld bij Het Touwteam, waar vrijwilligers hun talenten inzetten om anderen te ondersteunen. En die anderen op hun beurt op een ander gebied weer iemand kunnen helpen. Hierdoor kunnen ouderen gemakkelijker thuis blijven wonen. Maar er is zeker ook een groep ouderen dat gebaat is bij het wonen in de nabijheid van mensen die net als zij om uiteenlopende redenen hulp en diensten dichtbij moeten hebben. Omdat het veiligheid en geborgenheid biedt. Omdat een kleiner woning ook beter past bij de levensfase. Beschut wonen noemen we dat. Wonen in een volwaardige woning met hulp en diensten om de hoek. Waar de bewoners zoveel mogelijk zelf regie houden op hoe zij willen leven en wonen. Waar het gezellig is om te wonen.

Bij De Wulverhorst hanteren we het principe van zelf doen wat je zelf kan. Alleen als het echt niet anders kan, wordt professionele hulp ingeschakeld. Ik zie ook, dat áls je een leuk gezellig leven hebt - je je gezien weet, je leuke activiteiten kunt doen waar je waarde aan ontleent - de zware zorg wordt uitgesteld. En de zorg hoeft niet allemaal door zorgprofessionals te worden gedaan.

Op Nieuw Schuylenburcht realiseren we, samen met De Woningraat, het concept van beschut wonen, met een mix van leeftijden en ondersteuningsbehoeften, waarbij een gemeenschappelijk ontmoetingspunt en een netwerk van professionals zorgen voor ondersteuning wanneer nodig.

Zo gewoon mogelijk, samenredzaamheid en toekomstbestendig. Geen verzorgingshuis, maar wooncomplex waar diversiteit en inclusie ervoor zorgt dat je er voor elkaar bent! Burgers, professionele organisaties en ondernemers vormen gezamenlijk een zorgzame gemeenschap: het verzorgingshuis van de toekomst!

Joyce Jacobs
Bestuurder De Wulverhorst

Afbeelding
Collectanten de straat op voor kinderen in armoede 1 uur geleden
Afbeelding
Enkeltje Holandija nu ook in Oudewater 18 uur geleden
Afbeelding
Taizé viering in Linschoten 23 uur geleden
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren gisteren
Afbeelding
Plusdienst 'Geloof, Hoop & Liefde' 13 apr, 09:00
Afbeelding
In Memoriam: Piet Rutges (1949 - 2024) 12 apr, 19:00
Afbeelding
O.P.A. vijftig jaar! 12 apr, 18:00
De eerste bezoeker van het seizoen ontving enkele publicaties over het Gemaal en heerlijke koeken.
Amersfoort aan zee in Haastrecht 12 apr, 17:00