Gerda Hoogendijk en Rein Versluis.
Gerda Hoogendijk en Rein Versluis. Foto: Cees Reichard

Festival Verhalen tussen Oud en Nieuw

Algemeen

Cees Reichard

Groots opgezet met veel vertellers op verschillende locaties

Op zondag 17 december is er vanaf 14.00 uur ‘Festival Verhalen tussen Oud en Nieuw’. Op diverse sfeervolle locaties in en nabij Haastrecht vinden tien voorstellingen plaats. Al wandelend gaat men van het ene verhaal naar het andere. De verhalen verschillen van waargebeurd naar volksverhaal, van mythe naar literair, van aansluitend bij de kerstperiode tot een voorstelling met gedichten en liedjes over de natuur.

Iedere voorstelling duurt ongeveer 30 minuten en begint op het hele uur om 14.00, 15.00 en 16.00 uur. Tussen iedere voorstelling is er een half uur de tijd om van locatie naar locatie te wandelen en voor een drankje. Op de meeste locaties is horeca aanwezig. Als men het programma in het Koetshuis bezoekt kan men in het half uur voorafgaand aan de voorstelling de kersttafel in het naastgelegen museum Paulina Bisdom van Vliet bezichtigen. Zit het Gemaal De Hooge Boezem in de verhalenroute, dan kan men hier even rondkijken.

Gerda Hoogendijk

Initiatiefnemer en verhalenvertelster Gerda Hoogendijk heeft dit programma samengesteld. Zij is hierbij bijgestaan door de werkgroep bestaande uit Nelie Gerritsen, Lyanne de Laat en voorzitter Rein Versluis. Op de dag van de voorstellingen is er nog veel hulp van vrijwilligers.

Gerda Hoogendijk en Rein Versluis vertellen dat het Verhalenfestival een paradepaardje van de Verhalencompagnie is. Het is de allereerste activiteit die van meet af aan succesvol is geweest en altijd uitverkocht. Door corona heeft deze twee jaar niet plaats kunnen vinden. En dit jaar wordt het voor de negende keer georganiseerd. Het festival is groots opgezet met veel professionele en semiprofessionele verhalenvertellers uit Vlaanderen en Nederland. Enkelen worden muzikaal op piano, harp, viool of gitaar begeleid.

Gerda en Rein hebben met dit Verhalenfestival onder andere als doel om de vertel- en woordkunst op de culturele kaart van de Krimpenerwaard te krijgen.

Interessante voorstellingen

De voorstellingen zijn voor volwassenen. Komt men met kinderen dan zijn de voorstellingen ‘Honger’, ‘De vioolbouwer van Venetië’ en ‘A Christmas Carol’ voor hen erg geschikt en leuk.

Heel interessant vinden Gerda en Rein het programma ‘Mijn nest zit me te wijd’ met Sara Leemans en Jolijne Viergever in Theater Concordia. Zij vinden het een uitstapje naar een andere vorm van verhalend amusement in een muzikaal jasje. Het zijn gedichten en liedjes van o.a. Liselore Gerritsen, Rutger Kopland en Gerrit Achterberg over de natuur, over merels, duiven, adelaars en een troostvogel. Over vrienden, afscheid nemen en een weerzien. Het is door Herman van Veen geregisseerd.

Ook bijzonder is: ‘Als de Winter komen gaat’ met Pauline ‘t Jong in Gemaal de Hooge Boezem. Een programma met verhalen en liederen van middeleeuwse oorsprong.

Rein vertelt dat enkele voorstellingen bij iemand thuis zijn. “Eigenlijk is een huiskamersetting intiem. Je zit dan als ware bovenop de verteller en dat is altijd heel leuk. Dit zorgt voor een extra beleving.” In de huiskamer Peperstraat 5 vertelt Raymond den Boestert ‘Oude wijn in nieuwe zakken’. Het jaar loopt ten einde. Wat blijft, zijn de verhalen. Zij zijn het die over de hele wereld reizen en van generatie op generatie doorgegeven worden. Raymond vertelt twee verhalen die ooit uit Azië naar Nederland reisden. En die al heel vaak door vertellers vertolkt zijn.

Kaartverkoop

Voor dit programma is veel belangstelling en de kaartverkoop gaat bijzonder goed. Via www.verhalencompagnie.nl kan men nog voor 22,50 euro p.p. kaarten bestellen en een keuze maken uit drie voorstellingen.

Voor meer informatie: www.verhalencompagnie.nl.

Het bestuur heeft dit festival met genoegen georganiseerd en zegt, om dit goed voort te kunnen zetten, zij op zoek is naar bestuursversterking. Men kan zich hiervoor melden bij Gerda Hoogendijk, tel. 06 38138252.

Afbeelding
Renovatie bedieningsgebouwtje Cosijnbrug in Oudewater 17 uur geleden
Afbeelding
Collectanten gezocht voor Amnesty 22 uur geleden
Afbeelding
Over 'Op de rand' 1 mrt, 19:00
Afbeelding
Puntje van Aandacht 1 mrt, 17:00
Dirigent Leon van Veen.
Paaszang: Samen zingen we 'Hallelujah' 1 mrt, 12:00
Afbeelding
Concert Soli Deo Gloria 1 mrt, 09:00
Afbeelding
Jan van der Vlist antiek & brocante houdt totale leegverkoop 29 feb, 19:00
Afbeelding
Singer-Songwriter Diede Vendrig schittert in landelijke muziekcompetitie 29 feb, 18:00