Afbeelding
Foto: Jan Slootjes

Zonnebloem viert haar 75e verjaardag

Algemeen

Cees Reichard

Historische terugblik werd een feest van herkenning

Nationale Vereniging De Zonnebloem viert dit jaar haar 75e verjaardag. Radiopresentator Alex van Wayenburg richtte de Zonnebloem destijds op. En nog altijd is deze springlevend. De Zonnebloem is inmiddels uitgegroeid tot een organisatie van tienduizenden betrokken vrijwilligers. Zij zetten zich door heel Nederland in voor mensen vanaf 18 jaar met een lichamelijke beperking. Zij bezorgen hen mooie momenten door huisbezoeken, dagjes uit, vakanties en het verbeteren van toegankelijkheid en mobiliteit.

In het gehele land wordt bij deze mijlpaal stilgestaan. De Zonnebloemafdeling Krimpenerwaard kwam op donderdag 25 januari in de Drie Maenen in Ouderkerk aan de IJssel bijeen.

Op deze feestelijke bijeenkomst trad Gert van den Born uit Huizen op met ‘Middag van de Nostalgie’. Met foto’s, klederdrachten, sport, muziek, gebruiksvoorwerpen en reclames van toen nam hij de aanwezigen mee naar de jaren 50, 60 en 70 van de vorige eeuw. . Hij liet de aanwezigen onder andere weer even kennis maken met de provo’s de Damslapers, de krakers, de Dolle Mina’s. Met de komst van de nozems, de flowerpower en punk veranderde het straatbeeld volledig. Ook kreeg men oude gebruiksvoorwerpen zoals het fornuis, de stofzuiger, de eerste houten wasmachine, het geldkistje op het doek te zien. En de boeren hadden Koekoek.

Radio en televisie

Er werd in die tijd veel geluisterd naar de radio. Programma’s als Moeders wil is wet, de Bonte dinsdagavondtrein met Snip en Snap, In Holland staat een huis en Dorus hadden een grote aftrek. Met de komst van de televisie werd het leven weer anders. Nog steeds in herinnering zijn de shows van André van Duin, Corrie van Gorp, Corry Brokken, Toon Hermans, vader en dochter Alberti en de grote Wim Sonneveld met het prachtige lied ‘Het Dorp’.

Heel boeiend vertelde van den Born over de veranderingen in de muziek. De Selvera’s met twee reebruine ogen, Ramona van de Blue Diamonds, Johnny Hoes, De Zangeres zonder Naam, ABBA. En waar ging je voorkeur naar uit: de Beatles of de Rolling Stones? Veel liedjes en deuntjes werden op deze middag ten gehore gebracht

En zo passeerden ontzettend veel onderwerpen de revue. De vroegere jaren kwamen weer helemaal naar boven. Het was een feest van herkenning waar het publiek zichtbaar van genoot.

Activiteiten

Voorzitter Hans Hoogenboom vertelde dat op deze jubileumdag 130 leden aanwezig waren. De Zonnebloem heeft in de Krimpenerwaard 300 leden, de afdeling Haastrecht, Vlist en Stolwijk heeft hiervan 60. Als activiteiten gingen de vrijwilligers in Haastrecht vorig jaar met de leden kersen eten, wandelen en naar een museum in Bergambacht. Voor dit jaar staat er voor de leden in de Krimpenerwaard eind april een vakantie gepland naar de Biesbosch.

Tot slot doet de voorzitter een oproep voor nieuwe vrijwilligers. Hier is een grote behoefte aan om alle leden goed bij te kunnen staan. Men kan zich als vrijwilliger opgeven bij Hans Hoogenboom, tel. 06 83114814.

Van de solo theatervoorstelling 'Enkeltje Holandija' het waargebeurde vluchtverhaal van Ismir Hero uit Serajevo, uit de Bosnische oorlog in 1994, was eenieder diep onder de indruk.
Enkeltje Holandija, daar word je stil van 1 minuut geleden
Afbeelding
Herdenken? 5 uur geleden
Afbeelding
Gert den Houdijker blijft toeslaan, ook op Grevillers 8 uur geleden
Hannelies legt een bloemenkrans neer als nieuwe voorzitster.
Maak kennis met de nieuwe voorzitter Comité 4 en 5 mei Montfoort 22 uur geleden
Burgemeester Hans Beenakker (2e rechts) van de Krimpenerwaard bezocht het Gemaal. Hij hoorde van enkele bestuursleden het verhaal van dit bijzondere museum, waar wordt verteld hoe hier in heel laag Nederland je toch droge voeten kunt houden.
Burgemeester Beenakker bezoekt Gemaal 23 uur geleden
Betovering in Haastrecht, Zijdeweg, 29 april 06.28 uur
Foto van Emmy van Vliet uit Haastrecht gekozen als mooiste foto gisteren
Dave van de Born en Roan Vos leiden de puntenkoers in Rijssen (foto: Jannes Wolff).
Inliners SVO klaar voor Nederlandse Kampioenschappen 8 mei, 14:00
Op Hemelvaartsdag, donderdag 9 mei, kan iedereen meelopen met een dauwtraptocht.
Dauwtrappen vanaf de Cabauwse molen 8 mei, 12:00