V.l.n.r. André de Bruijn, Sverre Peenstra, Rutger Peenstra,Timo van Dommelen, Vita van Deuren en Daphne van Kooten.
V.l.n.r. André de Bruijn, Sverre Peenstra, Rutger Peenstra,Timo van Dommelen, Vita van Deuren en Daphne van Kooten. Foto: pr

Tegenvallers en meevallers in Thialf

Algemeen

Schaatssupporters kunnen de prestaties van hun lokale helden tegenwoordig live volgen via de schaatsapp Sportity. Zo ook afgelopen woensdag bij de Interclubwedstrijd in Heerenveen. Daphne van Kooten was naar Heerenveen gereisd om het stokoude clubrecord van Tessa van der Neut op de 500 meter bij de meisjes junioren C te verbeteren. Hoe groot was de teleurstelling toen er in Oudewater 1.14,87 min. op het beeldscherm van de telefoon verscheen. Inclusief de toevoeging ‘val’. Nieuwe uitslagen rolden echter binnen. En wat een verrassing dat er op de 1500 een heel dik persoonlijk record op de 1500 meter werd getoond voor Rutger Peenstra. Een onwaarschijnlijke 2.08,75!

Korte tijd later corrigeerde een app-bericht van een van de ouders de Sportity-uitslagen. ‘Er klopt helemaal niets van de tijdwaarneming hier in Thialf. Niets is wat het lijkt,’ aldus de supporter ter plekke. Daphne van Kooten was helemaal niet gevallen en had met 43,29 een prachtig clubrecord geschaatst. Het was een handgeklokte tijd, want de elektronisch geklokte tijd was verdwenen in de dikke digitale brij van computercijfers. Ook de eindtijd van Rutger Peenstra werd gecorrigeerd. Flink naar beneden, maar desondanks was hij nog heel tevreden met zijn 2.23,31. Een nieuw persoonlijk record dat meer passend was bij het niveau van de Montfoorter. En dat de komende jaren ook nog de mogelijkheid tot verbetering biedt.

Montfoortse schaatsparels

Daphne van Kooten schaatste in Heerenveen haar achtste persoonlijk record van dit seizoen op de 500 meter en sprong in zes maanden tijd van 46,63 naar 43,29. Wat een progressie! Dat geldt ook voor Vita van Deuren. Zij verbeterde zich in Thialf tot een prachtige 44,42. Bijna vier seconden sneller dan in de vorige schaatsjaargang. En dat terwijl ze bij de Interclubwedstrijd pas haar vijfde 500 meter van dit seizoen schaatste. Ook op de tweede afstand topten de Montfoortse schaatspareltjes. Vita van Deuren schaatste een nieuw PR op de 1000 meter. En Daphne van Kooten debuteerde op de 3000 meter zelfs met haar tweede clubrecord van de dag. Met 5.00,41 was ze net even sneller dan de oude toptijd van Danique Vergeer. Het was een zware race, maar de ervaren coach Dirk Zuidam loodste haar naar de vooraf ingeschatte recordverbetering.

45-Plussers

André de Bruijn en Rutger Peenstra, beiden 45-plussers, focusten zich dit jaar op het wedstrijdschaatsen. Geïnspireerd door hun schaatsende kinderen deden ze dat ook niet onverdienstelijk. De Bruijn kwam op het snelle ijs van Thialf op de 500 meter tot 46,69, Peenstra volgde met 48,14. Wederom twee PR’s. Hun PR’s werden ook aangescherpt op de 1000 meter en de mijl. Al werd Peenstra’s sensationele tijd helaas uit de boeken geschrapt. De Bruijn: ‘Het ijs glijdt zo makkelijk. Zelfs met mijn enigszins robuuste techniek kan ik hier op hoge snelheid de bochten rijden.’ Een heel andere ervaring voor de beide mannen dan die ze in januari opdeden op het zware en stroeve werkijs van de Oostenrijkse Weissensee. Daar schaatsten De Bruijn en Peenstra de Alternatieve Elfstedentocht.

Afsluiting schaatsseizoen

Ook Onne van Miltenburg was nog maar eens naar Heerenveen gereisd. Dit ongetwijfeld met de droom om een tijd onder de twee minuten te schaatsen op de 1500 meter. Die missie mislukte, maar de 2.02,72 was een mooie afsluiting van een gedegen verlopen schaatsseizoen voor de Oudewaterse B-junior. Leeftijdsgenoot Timo van Dommelen kon zowel op de 500 als op de 1500 meter nieuwe persoonlijke records in zijn boekje bijschrijven. Kees de Ruijter, die volgend jaar de stap maakt naar de neosenioren, trok zich terug voor de 1500 meter. Op de 500 meter kwam hij tot 38,88.

Zijn broertje Kay, die dit jaar debuteerde bij het Nederlands Kampioenschap voor pupillen, schaatste op de 300 meter een PR met 31,39. Op de 500 benaderde hij met 49,92 zijn eerder in Inzell geschaatste tijd. Het laatste persoonlijk record werd in Thialf geschaatst door Peenstra junior. Op de 700 meter verbeterde Sverre zich tot 1.13,89.

Een droomtijd voor Rutger Peenstra.
Afbeelding
Vind je draai in het Gemaal 14 uur geleden
Afbeelding
Koeien de wei in bij boer Koos 16 uur geleden
Afbeelding
Montfoort S.V.'19 en Gert Kruys beëindigen per direct samenwerking 19 uur geleden
Afbeelding
Geloofsontmoeting 21 uur geleden
Afbeelding
Magenta exposeert 23 uur geleden
Afbeelding
Leerlingen Klavertje 4 exposeren 25 apr, 19:00
Afbeelding
Mooie prestaties bij het steppen 25 apr, 18:00
Dirigente Marja Timmer dirigeert het koor.
Concert Vrouwenkoor Vita Nova in Lekkerkerk 25 apr, 17:00