Daphne van Kooten.
Daphne van Kooten. Foto: pr

Debuut en vijfmaal goud bij Nederlandse Kampioenschappen

Algemeen

Daphne van Kooten behoort tot de categorie van rassprinters. Dat bewees de Montfoortse onlangs al bij de Nederlandse Kampioenschappen Supersprint voor C-junioren in Tilburg. Ze imponeerde op de overkapte Ireen Wüst IJsbaan met zesde plaatsen op beide sprints over 100 meter en op de 300 meter verbeterde ze het SVO-clubrecord tot 28,03. Overall leverde het haar een zevende plaats in het nationale topveld op.

Vorige zondag toonde ze nogmaals haar kunnen tijdens de traditionele Talentendag op haar thuisbaan in Utrecht. Een wedstrijd voor tweedejaars C-junioren, die mogelijk wordt gemaakt door de Nederlandse Schaats Supporters Vereniging. Van Kooten, die dit jaar al meerdere keren op het wonderijs van Thialf schaatste, verpulverde op het ‘werkijs’ van Utrecht haar persoonlijk record op de 500 meter tot 44,39. Het leverde haar de vierde plaats in de rangschikking op. En voorzichtig nadert ze nu ook het uit 2010 stammende clubrecord van Tessa van der Neut. Ook op de 1500 meter was Daphne van Kooten met 2.23,64 ruimschoots sneller dan voorheen. Met die tijd moest ze echter nog veel toegeven op de toppers uit het veld. De grootste verrassing voor Daphne van Kooten was echter het bericht dat trainer Hessel Koot haar vertelde dat ze zich met haar twaalfde plaats in het eindklassement had geplaatst voor de Nederlandse Kampioenschappen Allround, die begin maart in Hoorn worden gehouden.

Utrecht PR’s Onne van Miltenburg

Ook Onne van Miltenburg toonde dat het ijs in Utrecht afgelopen weekend supersnel was. Op de 500 en 1500 meter schaatste de eerstejaars B-junior met 41,86 en 2.05,77 zijn beste Utrecht-tijden. A-junior Kees de Ruijter nam in Heerenveen deel aan wedstrijden van het Schaatscircuit in Heerenveen. Met 38.37 en 1.15.40 was hij sneller dan ooit op de sprintafstanden.

Vijf nationale titels voor Lettie Zwanenburg

Na de eerdere successen op het ijs van Baselga del Piné mocht Lettie Zwanenburg vorig weekend in Groningen tonen dat zij niet alleen ‘s werelds snelste schaatsdame is in haar leeftijdscategorie (65-69 jaar), maar ook de beste master van Nederland. Dat lijkt na haar eerdere triomftocht in Italië wellicht een eenvoudige opgave, maar niet alle Nederlandsen waren aanwezig op het Italiaanse ijs. Toch vielen er geen verrassingen te noteren op de immer koude kunstijsbaan Kardinge, want Lettie Zwanenburg werd vijfvoudig Nederlands Kampioen. Ze werd allround kampioen en pakte vier afstandstitels. Dat deed ze met maar liefst vier verbeteringen van de ‘Grunninger’ baanrecords. Opvallend genoeg werden aanvankelijk alleen de mannen beloond met mooie certificaten, maar na enig damesprotest werden alsnog de damescertificaten uitgereikt.

De dit jaar veelvuldig gelauwerde Lettie Zwanenburg glunderde uiteraard van oor tot oor bij het horen van het Wilhelmus. En ze mocht trots zijn na een vlekkeloos verlopen toernooi, dat op uitstekend ijs werd verreden. Bij het ontbreken van zware tegenstand in haar eigen leeftijdscategorie vergeleek Lettie Zwanenburg haar tijden vooral met die van ‘de jongere meiden’, de zestigplussers. Een paar van hen komen Zwanenburg volgend jaar gezelschap houden in haar leeftijdscategorie en dat levert dan forse concurrentie op voor de Snelrewaardse. Ciska Stark, de schaatsende dominee uit Lexmond, en Monique Boerema waren nu nog ruim sneller dan Lettie Zwanenburg, maar volgens Lettie Zwanenburg ‘ga je op snelheid best wel inleveren op deze leeftijd’. Dus, al enigszins vooruitblikkend, denkt ze alle kansen te hebben in het volgende schaatsseizoen. Ook Marianne de Neeling behoort tot de overstappers. Op zondagmiddag kampte Lettie Zwanenburg in een rechtstreeks duel met de moeder van topschaatsster Sanneke de Neeling. Ondanks een gunstige loting kwam ze finishend in de binnenbocht net te kort om Marianne de Neeling te verslaan. Op de afsluitende 3000 meter trok Lettie Zwanenburg echter aan het langste eind. Met 5.25,77 was ze ruimschoots sneller dan Marianne de Neeling. Maar de echte concurrentie tijdens de Nederlandse Kampioenschappen kwam dus van haar leeftijdsgenoten in de categorie 65-69 jaar. Ruim achter haar eindigden Barbara Heerschop en Noor van der Ster, beiden ontbraken in Italië, op de plaatsen twee en drie.

Het laatste grote toernooi voor de schaatsmasters staat gepland van 1 t/m 3 maart in Enschede. Bij deze Masters’ Allround Games, de wereldkampioenschappen, is hopelijk ook Kees Verdouw weer van de partij. Na eerder malheur door een valpartij op natuurijs ontbrak hij in Groningen door de naweeën van griep.

Lettie Zwanenburg.
Afbeelding
Collectanten de straat op voor kinderen in armoede 1 uur geleden
Afbeelding
Enkeltje Holandija nu ook in Oudewater 18 uur geleden
Afbeelding
Taizé viering in Linschoten 23 uur geleden
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren gisteren
Afbeelding
Plusdienst 'Geloof, Hoop & Liefde' 13 apr, 09:00
Afbeelding
In Memoriam: Piet Rutges (1949 - 2024) 12 apr, 19:00
Afbeelding
O.P.A. vijftig jaar! 12 apr, 18:00
De eerste bezoeker van het seizoen ontving enkele publicaties over het Gemaal en heerlijke koeken.
Amersfoort aan zee in Haastrecht 12 apr, 17:00