Afbeelding
Foto: HARRY VAN T VELD

Lettie Zwanenburg verslaat Canadese Larouche

Algemeen

Lettie Zwanenburg won dit jaar op Italiaans ijs al vele titels. Viermaal goud bij de World Winter Masters Games in Baselga del Piné en een week later op hetzelfde ijs wereldkampioen sprint bij de Masters. De stapel medailles groeide en groeide. De eerlijkheid gebiedt echter te zeggen dat ze in de Italiaanse Alpen slechts te kampen had met bescheiden tegenstand uit Italië, Mongolië en Nederland.

Dit weekend was dat anders bij de IMSSC 32nd Masters International Allround Games, de wereldkampioenschappen allround, in Enschede. Maar ondanks geduchte tegenstand uit Canada won Lettie Zwanenburg wederom een grote titel. En nog meer medailles.

Spannende strijd

Het toernooi werd vrijdag geopend met de 500 en 1500 meter. Lettie Zwanenburg pakte met overtuiging de winst op de kortste toernooiafstand. Met 50,03, haar snelste seizoentijd, was ze ruim sneller dan de Canadese Guylaine Larouche die na 50,57 over de eindstreep gleed. Maar op de 1500 meter waren de rollen omgekeerd. Larouche won in 2.34,68 en Lettie Zwanenburg finishte in haar rit tegen de Amerikaanse Judith Smouter precies een seconde langzamer. Daarmee behield ze een heel kleine voorsprong in het tussenklassement op haar directe concurrent uit Quebec. Dat maakte het toernooi gelijk ook tot een van de spannendste van de afgelopen jaren. Coach Wim Zwanenburg hield het hoofd echter koel: ‘Op de 1000 meter afstand nemen en dan op de 3000 rustig volgen. Dan win je het toernooi.’

De wedstrijdspanning was dan ook flink hoog op de tweede wedstrijddag. Lettie schaatste op de 1000 meter tegen Wendy van der Ham, een van haar trainingsmaatjes van het team Masters Dames Utrecht. Een perfecte loting! Met 1.40,27 was de winst voor de Snelrewaardse, maar Larouche hoefde maar weinig toe te geven. De strijd zou dus op de 3000 meter, die zondag werd verreden, worden beslist. Het verschil tussen beide kemphanen bedroeg nog geen vijf seconden.

En juist op de lange afstand lag de kracht van de schaatsster van Club de Patinage de Vitesse de la Ville Quebec. Dat had ze vorig jaar al getoond bij de wereldkampioenschappen in het Centre de Glaces Québec in haar woonplaats. Maar ook dit jaar won ze in hevige koude al een marathon op het kunstijs van het Amerikaanse Lake Placid. Het werd een directe strijd van vrouw tegen vrouw. Zwanenburg versus Larouche. Rondenlang schaatsten beide dames gelijk op, maar op de laatste kruising kon Lettie Zwanenburg naar de Canadese toe schaatsen en besliste het duel in haar voordeel. Zwanenburg finishte na 5.26,90 en Larouche, die op het laatste rechte eind instortte, kwam na 5.29,95 over de finishlijn. Lettie Zwanenburg was wereldkampioen. Ditmaal in de categorie 65-69 jaar. Haar zesde allroundtitel!

Evelien van der Kist

Naast Lettie Zwanenburg was Evelien van der Kist de tweede Oudewaterse master die aan het WK deelnam. Van der Kist, ook trainend bij de Masters Dames Utrecht, kwam uit in de categorie 35-39 jaar. Op de korte afstanden kon ze prima mee. Zo werd ze op de 500 meter met 45,74 zesde in haar categorie. Maar op de langere afstanden moest ze te veel toegeven op de toppers uit het veld om aanspraak te kunnen maken op een podiumplaats. Ze eindigde uiteindelijk als zesde in het klassement, dat werd gewonnen door Claudia Henckel. Een Nederlandse!

Nooit te oud om te schaatsen

Aan het damestoernooi deden in totaal 57 dames mee. Oudste deelneemsters waren Thea Kroontje en de Amerikaanse Joanna Walters. Zij schaatsten in de categorie 75+. Wat dat betreft heeft Lettie Zwanenburg nog een lange schaatscarrière voor de boeg. Om maar niet te spreken van Evelien van der Kist! Bij de mannen waren de oudste deelnemers zelfs al ouder dan 85 jaar. De Noor Arne Kjell Foldvik en de Canadees Ronald Johnston bewezen dat je nooit te oud bent om wedstrijden te schaatsen en plezier te beleven aan het sporten. Op welk niveau dan ook!

Lettie finisht na een zware 1500 meter.
Op Hemelvaartsdag, donderdag 9 mei, kan iedereen meelopen met een dauwtraptocht.
Dauwtrappen vanaf de Cabauwse molen 54 minuten geleden
Afbeelding
De laatste loodjes 3 uur geleden
Afbeelding
Bouwbedrijf Spruit bv is jarig en trakteert 17 uur geleden
Lopers komen aan bij 't Kruispunt.
Bevrijdingsvuur in Linschoten 18 uur geleden
Kransleggers.
Dodenherdenking in Linschoten 19 uur geleden
Afbeelding
Dodenherdenking 19 uur geleden
Na de kranslegging mochten kinderen als eerste bloemen leggen.
Dodenherdenking in Montfoort naar binnen 20 uur geleden
Sebastiaan Evers (li) en Kick van Zuijlen (re) klaar om hun kopkracht te benutten. Ja. ja. die handjes.
Hard werken loont dit keer niet gisteren