Afbeelding

Margreet Nagtegaal: “Ik ben geen powervrouw, wel een sterke vrouw”

Algemeen

Sjoukje Dijkstra

In een wereld waar kracht vaak wordt geassocieerd met onwrikbaarheid en vastberadenheid, staat Margreet Nagtegaal als een levend bewijs dat echte kracht vaak gevonden wordt in kwetsbaarheid. Door haar buurvrouw genomineerd als een ‘powervrouw’, staat Margreet bekend om haar onvermoeibare steun voor anderen, zelfs in de donkerste tijden van haar eigen leven.

“Het is een cadeautje”, deelt Margreet over haar nominatie als powervrouw in een recent interview. “Het komt echt uit onverwachte hoek, maar het is een prachtig compliment. Dat mijn buurvrouw dat allemaal heeft gezien. Ik vind het kostbaar. Dat iemand uitspreekt dat ze zoveel waardering voor je hebben over hoe je met de dingen omgaat.”

Als eigenaar van een coachingpraktijk heeft Margreet niet alleen anderen geholpen hun weg te vinden door uitdagende tijden, maar heeft ze ook haar eigen weg bewandeld, vooral na het verlies van haar dochter, waar ze een boek over heeft geschreven. Haar coachingpraktijk, genaamd ‘Ik doe het’, weerspiegelt haar vastberadenheid om anderen te helpen hun eigen pad te vinden, zelfs als dat betekent dat ze buiten de gebaande paden moet treden.

Margreet zegt: “Met de moderne term powervrouw heb ik niet zoveel. Wel met de omschrijving van een ‘sterke vrouw’. Ik ben er niet naar op zoek om de grote, sterke kijk-mij vrouw te zijn. In ieder geval nu niet meer.” Haar kracht vindt ze niet in het presenteren van een ondoordringbaar front, maar eerder in het omarmen van haar eigen kwetsbaarheid. “Mijn niet-kunnen is mijn kracht geworden,” zegt ze. “Kwetsbaarheid, daar haal ik mijn kracht vandaan.”

De kracht van Margreet ligt niet alleen in haar vermogen om anderen bij te staan, maar ook in haar bereidheid om hulp te accepteren wanneer ze het nodig heeft. Ze reflecteert op haar ervaringen en deelt: “Ik ben nogal een doe-het-zelver. Dat heb ik afgeleerd. Ik heb geleerd hulp te accepteren. Dat moest ik leren, want dat heb ik niet geleerd thuis. Het mooie van hulp accepteren, is dat je de ander die hulp biedt daar ook blij mee maakt, omdat diegene iets voor je kan betekenen. Win-win dus.”

Voorbeeld

Op de vraag naar haar rolmodellen kijkt Margreet niet naar de schijnbaar onbreekbare figuren, maar eerder naar diegenen die hun kwetsbaarheid omarmen. Ze prijst auteur en spreekster Mirjam van de Vegt als een inspirerend voorbeeld, iemand die haar eigen kwetsbaarheid heeft erkend en omarmd, zelfs na een zware periode van burn-out. “Net als Mirjam heb ik ook in de stilte God ontmoet”, vertelt Margreet. “Wij zijn zo druk, denken en denken. Maken ons eigen plaatje, dat klopt niet. Daardoor is mijn godsbeeld ook enorm veranderd.”

Peter Bremer spelend op het klavier van het carillon van Haastrecht.
Carillonbespeling in Haastrecht 45 seconden geleden
Scania rally door Haastrecht.
Scania rally door Haastrecht 2 uur geleden
Afbeelding
Dertien mei 3 uur geleden
Volleybal in het Park 2023.
Volleybal in het Park viert dertigste editie in Stadspark Montfoort 17 uur geleden
Amazing Stroopwafels sluiten seizoen Cultureel Montfoort in stijl af.
Amazing Stroopwafels sluiten seizoen Cultureel Montfoort in stijl af 18 uur geleden
Afbeelding
Winkel in Oudewater en maak kans op één van de vele cadeaubonnen/-pakketten 19 uur geleden
Dauwtrappen door natuurgebied.
Dauwtrappen tijdens Hemelvaartsdag donderdag 9 mei 2024 20 uur geleden
Afbeelding
Voetbalverslagen en programma 22 uur geleden