Van links naar rechts: Annelies, Corina, Julia en Melissa (foto: Jordy Lieverse).
Van links naar rechts: Annelies, Corina, Julia en Melissa (foto: Jordy Lieverse).

Sterke Powervrouwen bij Brandweer Haastrecht

Algemeen

Mireille van der Ham

Vrijdag 8 maart was het Internationale Vrouwendag. Een dag waar wereldwijd gelijke rechten en kansen, vrijheid en strijdbaarheid van vrouwen centraal staan. Brandweerkorps Haastrecht is trots op de vrouwen in hun team; en terecht! Tijd om deze sterke powervrouwen eens in het zonnetje te zetten.

Stoere dames

Annelies, Corina, Melissa en Julia werken bij de brandweer. Zij hebben alle vier ervaring in de zorg. Iets wat hen, in combinatie met de technische vaardigheden van de mannen in het korps, tot een goed en ijzersterk team maakt.

Het korps zet de dames met veel trots op Internationale Vrouwendag nog eens extra in het zonnetje. Veel mensen zullen beamen dat het echte powervrouwen zijn, want bij de brandweer werken, daar moet je toch wel een beetje (heel erg) stoer voor zijn! Zien de brandweervrouwen dit zelf ook zo?

Annelies werkt deze maand twintig jaar bij brandweer Haastrecht. “Destijds ben ik gevraagd door Piet Bos. Ik had een groot rijbewijs op zak en er was een tekort aan chauffeurs op de dag.” Julia loopt zeven jaar bij de vrijwillige brandweer mee en is doorgestroomd vanuit de jeugdbrandweer. Corina, vijf jaar werkzaam bij het korps in Haastrecht, ziet zichzelf niet als powervrouw. “Ik hoor wel vaak dat mensen het leuk vinden dat je als vrouw bij de vrijwillige brandweer zit en dat ze er respect voor hebben of het stoer vinden. Maar zo zie ik het zelf niet, het is gewoon iets wat je moet liggen en wat je leuk moet vinden.” Ook Annelies en Melissa delen die mening. “Ik hoor regelmatig dat mensen niet in mijn schoenen zouden durven staan, maar ik denk dat veel mensen het kunnen zonder dat ze het weten”, vult Melissa aan die nu bijna drie jaar meeloopt bij het korps.

Aanpakken

Om een goed team te vormen bij het mooie en bijzondere werk van de brandweer moet je uit het goede hout gesneden zijn volgens Annelies. “In mijn ogen is er geen verschil tussen brandweermannen en brandweervrouwen, we zijn een goede aanvulling op elkaar. Aanpakken!” De andere dames bevestigen dat iedereen zijn eigen kwaliteiten heeft. Waar de één heel technisch is draait de ander zijn hand niet om voor hulpverlening zoals een reanimatie of bij gewonde personen.

Voetstuk

Kennen de brandweervrouwen zelf powervrouwen in hun omgeving? “Vrouwen die doorgaan. Ook na een ‘nee’ of een tegenslag. En die staan waar ze voor staan. Teveel vrouwen om op te noemen”, vindt Melissa. Annelies is van mening dat je niet iemand op een voetstuk hoeft te plaatsen. “Iedereen doet zijn best op zijn/haar eigen manier.” Waarop Corina aanvult: “Alle vrouwen zijn powervrouwen op hun eigen manier.”

Afbeelding
Oecumenische Pinksterviering in Haastrecht 13 minuten geleden
De onthulling van het gedenkteken in februari.
Gedenkteken Lopikerwaard helemaal af 3 uur geleden
Peter Bremer spelend op het klavier van het carillon van Haastrecht.
Carillonbespeling in Haastrecht 5 uur geleden
Scania rally door Haastrecht.
Scania rally door Haastrecht 7 uur geleden
Afbeelding
Dertien mei 8 uur geleden
Volleybal in het Park 2023.
Volleybal in het Park viert dertigste editie in Stadspark Montfoort 22 uur geleden
Amazing Stroopwafels sluiten seizoen Cultureel Montfoort in stijl af.
Amazing Stroopwafels sluiten seizoen Cultureel Montfoort in stijl af 23 uur geleden
Afbeelding
Winkel in Oudewater en maak kans op één van de vele cadeaubonnen/-pakketten gisteren