Afbeelding

Bliksemsnel

Algemeen

Wat ik je brom: het zal niet lang meer duren of er is een schreeuwend tekort aan elektriciteit, nu al. Iedereen moet elektrisch gaan rijden, iedereen moet zijn woning elektrisch gaan verwarmen, in 2030 moet alles gasvrij zijn om een dikke neus te kunnen maken naar Poetin, die tegen die tijd ook zomaar dood kan zijn.

Wethouder Lont doet er van alles aan om de mensen te doordringen van de noodzaak van de energietransitie, die natuurlijk zou moeten beginnen met minder. Dikkere truien, dikkere gordijnen, minder autorijden en meer openbaar vervoer, minder vliegen, minder plastic, minder vlees en vooral: minder mensen.

Dat laatste, daar gaat de wethouder natuurlijk niet over, maar alles daarvoor is veel belangrijker dan gas, biogas, pellets, waterstof, elektrisch rijden en de warmtepomp.

Mensen kijken er zuinigjes bij: als het nog eens ooit echt koud wordt, trekt zo’n warmtepomp het dan wel? Als ik wacht, wordt het ding dan beter en misschien ook goedkoper?

De enige die ik ken en die er dik tevreden mee is, is neef Frits in Zwitserland. Die heeft een huis met drievoudig glas en elektrisch verwarmde wc-brillen, een warmtepomp zo groot als een VW-busje en een warmwaterreservoir zo groot als een caravan (samen in een extra ondergrondse garage), en dat alles op stroom uit de waterkrachtcentrale of één van de vijf Zwitserse kerncentrales. Frits rijdt net als de meeste Zwitsers op benzine wat hij veel vernünftiger vindt omdat je bijvoorbeeld in één ruk naar Nederland kunt rijden zonder laadpauzes onderweg.

Veel interessanter is ondertussen voor ons de prijsontwikkeling van de elektriciteit. Er is een tekort (ondertussen verkopen we onze windenergie aan Amerikaanse datacentra), er zijn te weinig hoog- en laagspanningskabels, energiebedrijf Van de Bron geeft als eerste geen geld of tegoed meer voor de stroom die je overhoudt van je zonnepanelen (andere leveranciers zullen volgen), je wordt er via de media al op voorbereid dat de daluren niet goedkoper maar de piekuren wel duurder worden, en dat er misschien spertijden komen (zomer en winter: koeling en verwarming in toerbeurt met je buren). Essent biedt mensen die al zonnepanelen hebben de extra stroom die ze misschien bij willen kopen aan tegen een tarief dat 15 cent hoger ligt dan voor burgers zonder zonnepanelen: de rovers zijn allang op pad.

Je hoeft geen waarzegger te zijn om te voorspellen dat de prijzen voor elektriciteit (als je eenmaal niet meer terug kunt naar gas, benzine, diesel, huisbrandolie of milieu-onvriendelijke houtpellets) torenhoog de pan uit zullen rijzen, tot en met een energietoeslag per kilo, bij je crematie.

Otto Beaujon

Filmavond 'Triangle of Sadness'
Deze week in concordia 1 uur geleden
De bushalte van de V.A.G.U. (Verenigde Autobusdiensten Gouda Utrecht)voor de deur van het café/restaurant.
Café restaurant Seelt (1) 18 uur geleden
Avondvierdaagse in Montfoort.
Avond4daagse Montfoort 20 uur geleden
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 23 uur geleden
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 18 mei, 19:00
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 18 mei, 17:00
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 18 mei, 12:00
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 17 mei, 19:00