De ladderwagen stuurt met zowel de voorwielen als de achterwielen,en kan zodoende de scherpste hoeken om.Geen straat in Oudewater is onbereikbaar.
De ladderwagen stuurt met zowel de voorwielen als de achterwielen,en kan zodoende de scherpste hoeken om.Geen straat in Oudewater is onbereikbaar. Foto: Bert van der Horst

Zonnepanelen

Algemeen

Otto Beaujon

Of het nu ingegeven was door een recente brand in Arnhem waarbij een rij van zeven huizen in vlammen opging, of door de hypermoderne nieuwste ladderwagen van onze brandweer? In ieder geval maakten de veiligheidsregio en burgemeester De Vries er een sprankelende voorlichtingsmiddag van, met als thema: de risico’s van zonnepanelen.

Zonnepanelen branden zelf weliswaar slecht tot niet, maar de elektrische installaties kunnen wel kortsluiting (en daarmee soms brand) veroorzaken. Advies één: ga in zee met een betrouwbare en gecertificeerde installateur. Lijsten met wie wel en wie niet kun je op internet vinden.

Meer advies: let zelf op je zonnedak, kijk af en toe eens uit je dakraam of uit je tuin of het allemaal nog recht ligt. Hou in de gaten dat er geen klimop over je dak groeit, laat de boel periodiek eens nakijken, maak schoon (en val niet van je ladder).

De nieuwe ladderwagen kwam daarbij goed van pas: vanuit het bakkie (je hoeft zelf geen trappen meer te klimmen, je wordt moeiteloos en vliegensvlug met vijf man/vrouw omhooggetild) kon je heel Oudewater in verschillende richtingen overzien en met eigen ogen vaststellen hoeveel zonnepanelen er bijvoorbeeld in de binnenstad al liggen. Binnen het beschermd stadsgezicht is een omgevingsvergunning verplicht, daarbuiten is er een meldingsplicht bij de gemeente bij ingebruikneming. Al pratend bleek, dat die meldingen van ingebruikneming niet als automatisme doorgegeven worden aan de brandweer, wat dus voor verbetering vatbaar is.

En verder vindt de brandweer het zinvol als mensen in hun meterkast een kaartje of een bordje willen ophangen waarop aangegeven staat waar de omvormer zit (de doos die van de gelijkstroom van de panelen wisselstroom voor het huishouden maakt). Zodat de brandweer in geval van een calamiteit niet eerst op zoek hoeft. Even doen dus. 

'Onze jongens'
Moeiteloos en vliegensvlug wordt jemet vijf man/vrouw omhooggetild
Zicht op zonnepanelen.
Filmavond 'Triangle of Sadness'
Deze week in concordia 1 uur geleden
De bushalte van de V.A.G.U. (Verenigde Autobusdiensten Gouda Utrecht)voor de deur van het café/restaurant.
Café restaurant Seelt (1) 18 uur geleden
Avondvierdaagse in Montfoort.
Avond4daagse Montfoort 20 uur geleden
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 23 uur geleden
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 18 mei, 19:00
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 18 mei, 17:00
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 18 mei, 12:00
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 17 mei, 19:00