Afbeelding

Van het gas af

Algemeen

Gaan we het redden? Dat is een vraag die menigeen wel zal bezighouden, zonder hem al te nadrukkelijk uit te spreken; je man of vrouw, je kinderen en je buren hebben er toch geen antwoord op.

Maar we moeten nu echt van het gas af, zegt minister Jetten, en zo niet dan word je extra gestraft met nog torenhogere tarieven voor de verwarming en de douche. En koken doet over vijf jaar toch niemand meer. Ik ben ooit bij een well-to-do Amerikaan in huis geweest; een schitterende geheel roestvrijstalen keuken met een kookplaat zo groot als een logeerbed, negentwintig pannen van klein naar groot met één of twee handvatten, multikeukenmachine, citruspers en afwasmachine maar alles nog net zo nieuw en ongebruikt als bij de aanschaf vijf jaar geleden, alleen de magnetron was vettig.

We moeten van Rob Jetten op elektrisch, en Oudewater plus haar supergemeente Woerden hebben een adviesbureau ingehuurd om de transitie in Oudewater voor te bereiden. Op welke plaatsen komen de warmtepompen te staan voor al die historische gebouwen in de binnenstad, de benodigde zonnepanelen en de bekabeling voor tekort en afvoer van overschot, de huisaccu’s? Hoeveel moeten we nog extra isoleren, en dan heb ik het niet over extra gordijnen of radiatorfolie. Waar laten we 15 centimeter piepschuim of glaswol rondom binnen onze muren?

Het bureau gaat het allemaal inventariseren en becijferen, en daarna stelt Rob Jetten dan 28 miljard euro ter beschikking, hoera! Maar als U en ik even rekenen, en je verdeelt 28 miljard over 19 miljoen Nederlanders, dan is er voor u en mij gemiddeld krappe 1.500 euro tegemoetkoming beschikbaar, onder aftrek van de kosten van het adviesbureau. Tegen 2030 is dat niet meer dan een maandtermijn van je energiekosten, dus als het even niet lukt met de bank of met de aannemer dan begin je een maand later al dik in de min.

Ik verbeeld me dat ik niet zo’n zorgelijk type ben (en tegen die tijd ben ik bovendien al ruim in de 80) maar het vooruitzicht om dat gedoe allemaal te moeten gaan regelen, voor de keuze te staan een elektrische auto of een elektrisch karretje aan te schaffen, mijn bibliotheek op te offeren omdat de boiler, de pomp, de accu’s en de isolatie zoveel ruimte nodig hebben, mijn collecties te moeten verkopen om het bij die armzalige 1.500 euro van Rob Jetten te leggen voor de aanschaf van al die apparaatjes, daar zie ik toch hevig tegenop. De buitenboel moet ook af en toe eens geschilderd worden, en mijn pensioen is sinds mijn 65e nog niet meegestegen met de energieprijzen en de supermarkt (hallo mevrouw Van Gennip, gaan we dat nog beleven?).

Ondertussen hoor ik op de radio dat ze op Bonaire een klimaatconferentie gaan houden waar tienduizend regeringsleiders en politici, captains van milieu-industrie en organisaties naartoe vliegen, en dat de luitjes van dat eiland onze regering een klimaatproces aan willen doen omdat het zeewater langs hun stranden stijgt. De brutalen hebben de halve wereld.

We volgen de conferentie met belangstelling.

Otto Beaujon

Otto Beaujon

De bushalte van de V.A.G.U. (Verenigde Autobusdiensten Gouda Utrecht)voor de deur van het café/restaurant.
Café restaurant Seelt (1) 15 uur geleden
Avondvierdaagse in Montfoort.
Avond4daagse Montfoort 17 uur geleden
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 20 uur geleden
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 18 mei, 19:00
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 18 mei, 17:00
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 18 mei, 12:00
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 17 mei, 19:00
Patricia Aschman startte een lobby voor een hondenlosloopgebied in het Stadspark. Haar viervoeters kunnen straks vrij ravotten in een afgeschermd gebied in het Stadspark.
Eindelijk! Montfoort krijgt een hondenlosloopplek in het Stadspark... 17 mei, 18:00