Robin Zuidam en Arno Karstens hadden de presentatie van deze themamiddag.
Robin Zuidam en Arno Karstens hadden de presentatie van deze themamiddag. Foto: Bert van der Horst

Weet u wat u wilt?

Algemeen

Margreet Nagtegaal

Op maandag 13 november was er een bijzondere informatiemiddag in Het Zalencentrum in Oudewater. Het thema ‘Weet u wat u wilt?’ gaf uitgebreide en goede informatie over de zorg in de laatste levensfase en de keuzes die dan gemaakt moeten worden. Deze informatiemiddag was een initiatief van het Netwerk Palliatieve Zorg en huisarts Arno Karstens, en werd georganiseerd vanuit een samenwerking tussen beroepskrachten, vrijwilligers uit de zorg en het sociale domein in Oudewater. Het was een zeer goed bezochte middag en kreeg na afloop veel waardering.

Misschien moesten mensen even over een drempel heen om naar een themamiddag over de laatste levensfase te gaan. Maar belangrijk om hier vroegtijdig over na te denken is het wel. De presentatie van deze middag was in handen van Robin Zuidam van het Netwerk Palliatieve Zorg en huisarts Arno Karstens. Het was in de vorm van een vraaggesprek met de huisarts en daarnaast ook met verschillende afgevaardigden van diverse zorginstanties in Oudewater. Het hoofdthema is samen te vatten in deze zin “Bespreek op tijd uw wensen, ook als u nog niet ziek bent.” Er werd veel informatie gegeven. Over allerlei vormen van palliatieve zorg. Op sociaal gebied, op spiritueel gebied, psychisch en lichamelijk. Je kunt voor onverwachte keuzes komen te staan. Bijvoorbeeld: “Wil ik nog in de laatste fase naar een IC? Hoe sta ik tegenover reanimeren? Wat weet ik van sedatie in de laatste fase? Hoe kan de kwaliteit van leven gewaarborgd blijven? Wat kan ik doen als ik kies voor euthanasie? Bij welke organisaties in Oudewater kan ik hulp vragen?”

Huisarts heeft een belangrijke rol

Tijdens alle informatie die voorbijkwam werd heel duidelijk dat de huisarts een bijzondere rol kan spelen in de palliatieve fase. In veel gevallen is hij/ zij de eerste contactpersoon en blijft dat tot in de laatste fase. Met hem/ haar kan het gesprek ook op tijd al gevoerd worden. Dat werd zelfs sterk aanbevolen. De huisarts zal alle afspraken ook vastleggen in het medisch dossier. Vaak is hij/ zij de vertrouwenspersoon voor de patiënt geworden. Daarnaast spelen veel zorginstanties een belangrijke rol. Het is fijn dat je van tevoren weet welke instanties er voor je zijn als het nodig is. Tijdens de themamiddag presenteerden zich de thuiszorg (Careyn, De Wulverhorst en Palliatieve Thuiszorg Jasmijn), Hospice Oudewater, Proxima Terminale Zorg, Centrum voor Levensvragen en Het Stadsteam Oudewater. Allemaal zorginstanties die meedenken, meeleven en waar het zorghart ruimschoots aanwezig is.

Belangrijk misschien om nog te vermelden. Het is een gegeven dat er grenzen verlegd worden, afspraken toch veranderen, andere keuzes worden gemaakt als mensen in de palliatieve fase terecht komen . Dat is heel normaal. Het is ook niet zo dat je dan aan gemaakte afspraken vastzit. De palliatieve fase is een proces, maar er tijdig over na denken en met elkaar bespreken is wel belangrijk.

De themamiddag werd bijzonder gewaardeerd door de bezoekers. “Heel interessant! Veel van opgepikt! Ik ben niet de enige.” Iemand merkte op dat er in de loop der jaren veel veranderd is ten goede en was blij dat alles nu goed geregeld is. Tijdens de middag was er ook volop gelegenheid om vragen te stellen, daar werd veel gebruik van gemaakt. Arno Karstens benadrukt hoe belangrijk het is om over deze dingen te praten. Hij hoopt dat de drempel door deze middag wat lager is geworden om de afspraak te maken om er met de huisarts tijdig over te spreken.

Adrie Borst van Hospice Oudewatervertelde over de zorg in het hospice.
Filmavond 'Triangle of Sadness'
Deze week in concordia 2 uur geleden
De bushalte van de V.A.G.U. (Verenigde Autobusdiensten Gouda Utrecht)voor de deur van het café/restaurant.
Café restaurant Seelt (1) 19 uur geleden
Avondvierdaagse in Montfoort.
Avond4daagse Montfoort 21 uur geleden
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag gisteren
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 18 mei, 19:00
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 18 mei, 17:00
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 18 mei, 12:00
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 17 mei, 19:00