Afbeelding

Solidariteit

Algemeen

Liggen er eigenlijk zonnepanelen in Madurodam?

Ja en nee: Madurodam draait al twintig jaar geheel op zonne-energie die opgewekt wordt op een eigen zonneweide van driehonderd vierkante meter. Nee, omdat de gebouwen in Madurodam nog geen kleine zonnepaneeltjes op hun kleine daken hebben, terwijl de boodschap zou moeten zijn: zonnepanelen op alle daken is in heel Nederland de norm, ieder dak moet de stroom opwekken voor de mensen die eronder wonen of werken, plus een beetje extra voor de mensen die geen eigen dak hebben, bijvoorbeeld omdat ze in een hoog flatgebouw wonen.

Iedereen moet zijn elektrische energie zo dicht mogelijk bij huis vandaan halen. De kleine coöperatieve zonneprojecten (je mag deelnemen als je binnen het omringende postbodegebied woont) zorgen ervoor, dat de dikke leidingen om de stroom naar grote steden en grote stroomverbruikers in de industrie niet overbelast raken. Tot nu toe kon je alleen horen en lezen, dat dat mogelijk was, dat kabels te heet konden worden, nou, de afgelopen week kon je het gewoon zien tijdens het journaal op TV: hoogspanningskabels die zo heet werden dat ze uitrekten en doorzakten onder hun eigen gewicht. Daar onder kwamen ze terecht op de bovenleiding van de trein, met een hevige elektriciteitsbrand tot gevolg. Tot zeker 15 september kunnen er geen treinen rijden. Een horror-scenario.

In alle opzichten is het dus een wijze raad: hoe meer elektriciteit je met je buurt en je eigen gemeente opwekt, met zon, met windmolentjes achter de boerderij, hoe bedrijfszekerder je levering is, aan jezelf en onderling. En goedkoop is het ook.

Zonnepanelen zouden de norm moeten zijn. Monumentale gebouwen mogen een gerespecteerde uitzondering blijven; verplichte zonnepanelen in het Openluchtmuseum, op monumenten of op slot Loevestein hoeft dus niet; de gemeenschap erom heen neemt dat wel voor haar rekening.

Gelukkig bent u zelf al zo slim: de installateurs van zonnepanelen kunnen momenteel de vraag niet bijbenen. Wie nog aarzelt of hij of zij het kan betalen, zou geholpen moeten worden met een lening: hoe sneller en hoe minder afhankelijk van de energiemaatschappij, hoe geruster de burger in tijden van financiële onzekerheid. Mensen die nu hun energierekening niet meer kunnen betalen, zijn meer gebaat bij de tegemoetkoming in eigen zonnepanelen dan in een tijdelijke huishoudtoelage.

In vroeger tijden toen we nog hulp doneerden aan de armste landen in de derde wereld was er zo’n gezegde: Als je ze telkens een zak rijst geeft kun je bezig blijven maar als je ze leert hoe ze rijst moeten verbouwen kunnen ze straks zichzelf helpen.

Vertaald naar ons eigen heden: budgethulp biedt kortstondig soelaas, maar mensen minder afhankelijk maken van energieleveranciers is beter.

Otto Beaujon

Otto Beaujon

Afbeelding
Cd presentatie Change of Key 2 uur geleden
Afbeelding
Kampioenen 5 uur geleden
Afbeelding
Kookworkshop voor 18+'ers: Lekker, gezellig en gezond 19 uur geleden
Afbeelding
Verhalencafé: Liefde en verlangen, heerlijk, maar soms dodelijk 20 uur geleden
Uitreiking Hugo Kotestein oorkonde.
Monumentenstichting Hugo Kotestein 21 uur geleden
Afbeelding
Bijzondere kerkdienst in Montfoort 19 apr, 12:00
Afbeelding
Fantastische Rot-avond in de soos 19 apr, 10:00
Flamenco Linschoten (foto: Gijs Possel).
Fotograaf Gijs Possel exposeert Flamencodansers In Theater De Wilde Weg 19 apr, 09:00