V.r.n.l.: Lotte de Jong, Daphen van Kooten, Vita van Deuren en Joyce Streng-van Vliet.
V.r.n.l.: Lotte de Jong, Daphen van Kooten, Vita van Deuren en Joyce Streng-van Vliet. Foto: Tom Streng

Van Vliet en Van Vliet winnaars SVO-clubkampioenschappen

Algemeen

Zonder dit jaar nog maar een keer op het ijs te hebben gestaan ging Tom van Vliet zaterdagavond aan de haal met de clubtitel van SVO. Van Vliet, veelzijdig sporttalent, excelleerde voorgaande jaren vooral bij schaatsmarathons, maar klimt tegenwoordig slechts omhoog tegen de felgekleurde steunpunten van kunstmatige klimwanden. De schaatsen had hij voor deze gelegenheid dan ook uit de spreekwoordelijke wilgen moet halen.

Op de 500 meter sprintte Van Vliet met speels gemak naar een scherpe 41,55 en liet daarmee Sander Kasbergen ruim achter zich. Op de 1500 meter moest Van Vliet diep gaan om tot 2.14,02 te komen. Maar Kasbergen, zijn directe tegenstander, moest desondanks duidelijk zijn meerder erkennen in Van Vliet. Mogelijk had de conditioneel sterke B-junior Onne van Miltenburg zich in de titelstrijd kunnen mengen, maar de 1500 stond voor zijn leeftijdscategorie niet op het programma.

Bij de dames ging de winst naar Joyce van Vliet, die tegenwoordig onder de naam Streng haar successen boekt. Op de 500 meter ging de winst nog naar uittredend kampioen Rianne Coljé, maar de conditioneel sterke Van Vliet was ruim sterker op de afsluitende mijl.

Boef wint marathon

Kwalitatief was dit SVO-clubkampioenschap wellicht het minst sterk bezette toernooi van de afgelopen jaren. Dat het clubkampioenschap in combinatie met de titelstrijd van De Vechtstreek werd gehouden veranderde daar weinig aan, want van die club ging maar een beperkt aantal deelnemers van start. Aan SVO-zijde ontbrak Stan van Vliet, de kampioen van 2022-2023, die zijn korte, maar imposante schaatscarrière dit voorjaar heeft beëindigd. En Joep Stubbe, met zekerheid de sterkste SVO’er, was met het team van het KNSB Talententeam Noordwest op trainingskamp in Inzell. Dit ter voorbereiding op de Nederlandse sprintkampioenschappen, die begin januari worden afgewerkt. De titelstrijd ging dus tussen de mannen die het hoogtepunt van hun carrière al enige tijd achter zich hebben liggen. Voor Raphael Boef ligt dan anders, maar hij moest wel toezien hoe Van Vliet en Kasbergen om de titel streden en werd op ruime afstand derde. Boef focust zich echter op het inlineskaten en mengt zich daar steeds vaker tussen de nationale en soms zelfs Europese subtop. Dat de harde strijd van man tegen man hem meer ligt dan het tijdrijden op de langebaan toonde Boef op de afsluitende marathon over elf minuten en twee ronden. Halverwege de koers demarreerde hij met een Vechtstreker uit de kopgroep, maar de snelheid van de tactisch slim rijdende Boef lag duidelijk te hoog voor zijn tegenstrever. Met een prachtig juichgebaar kwam hij onder luid applaus van zijn clubgenoten over de finish.

Vita van Deuren en Corné Hoogenboom

De clubkampioenschappen werden kort voor het begin van de zondag afgesloten met een marathon over vier minuten voor de dames en junioren. Hier was Lotte de Jong uit Rumpt, maar schaatsend bij de Vechtstreek, de snelste in de sprint. Daphne van Kooten en Vita van Deuren, C-junioren, moesten de ervaren en sterke schaatsster op het voorlaatste rechte eind laten gaan, en finishten kort achter De Jong. Voor Vita van Deuren was het sowieso al een topavond, want na een zware enkelblessure maakte ze haar eerste wedstrijdminuten en verbeterde haar persoonlijke records op de 500 en 1000 meter tot 47,60 en 1.39,98. Het leverde haar de titel bij de C-junioren op. Voor Isa van den Berg was er een zilveren medaille. Beide meiden profiteerden waarschijnlijk van de afwezigheid van Daphne van Kooten, die eerder op de avond in Hoorn deelnam aan het kampioenschap van het schaatsgewest Noord-Holland/Utrecht. Van Kooten werd daar zevende en dankte die plaats vooral aan een ijzersterkte sprint die ze in 45,18 voltooide. Met een snelle sprint van Hoorn naar Utrecht kon ze vervolgens nog net aan de marathonwedstrijd in Utrecht deelnemen.

Bij de jongens werd de rangschikking opgemaakt na de 300 en 500 meter. Corné Hoogenboom overtuigde op het door SVO-ijsmeester Carel Doesburg geprepareerde ijs met een persoonlijke record op de langste afstand en liet Kay de Ruijter, nog maar pupil B, en Sverre Peenstra achter zich.

Bij de jeugdschaatsers, die voorafgaand aan de clubkampioenschappen hun wekelijkse training hadden afgewerkt, gingen de titels naar Liene Peenstra en Laurens Nieuwenhuizen. De altijd vrolijke Peenstra was op zowel de 100 als de 300 meter met 13.99 en 39.67 de snelste.

Met glans geslaagd

Joep Stubbe is momenteel dus de enige echte schaatstopper bij SVO, maar de Oudewaterse vereniging beschikt wel over een ijzersterke junioren- en pupillengroep. Dat toonden ze zaterdagavond. Iedere zaterdagmorgen traint de groep, een kleine twintig schaatsers, op het ijs van De Vechtsebanen. Dit onder leiding van Hessel Koot en Eliza van Vliet. Een deel van hen draait ook op de woensdagavond de snelle rondjes op het ijs van De Vechtsebanen. Zij moeten ooit de opvolgers worden van voormalige toppers als Stan van Vliet en Gerwin Coljé. SVO heeft echter nog meer ‘toppers’ in huis, want Lettie Zwanenburg en Kees Verdouw behoren in hun leeftijdscategorieën, respectievelijk 65+ en 75+, tot de wereldtop. Om die reden ontbraken deze oudgedienden bij de clubkampioenschappen, want in Heerenveen dienden zij zich zaterdagavond te plaatsen voor de grote mastertoernooien. Beiden slaagden met glans.

Vita van Deuren.
Tom van Vliet.
Raphael Boef (links) en Sander Kasbergen leiden de marathonwedstrijd.
De bushalte van de V.A.G.U. (Verenigde Autobusdiensten Gouda Utrecht)voor de deur van het café/restaurant.
Café restaurant Seelt (1) 2 uur geleden
Avondvierdaagse in Montfoort.
Avond4daagse Montfoort 4 uur geleden
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 7 uur geleden
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 18 mei, 19:00
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 18 mei, 17:00
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 18 mei, 12:00
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 17 mei, 19:00
Patricia Aschman startte een lobby voor een hondenlosloopgebied in het Stadspark. Haar viervoeters kunnen straks vrij ravotten in een afgeschermd gebied in het Stadspark.
Eindelijk! Montfoort krijgt een hondenlosloopplek in het Stadspark... 17 mei, 18:00