Veertig dagen op weg naar Pasen.
Veertig dagen op weg naar Pasen.

Activiteiten IKO in veertigdagentijd

Algemeen

Margreet Nagtegaal

Ook in de veertigdagentijd, de tijd in de aanloop naar Pasen, heeft het IKO, het Interkerkelijke Kontakt Oudewater, een aantal bijeenkomsten georganiseerd. In samenwerking met alle kerken zijn er gebedsdiensten en meditaties of worden elkaars vieringen bijgewoond. Een mooie manier om de veertigdagentijd te beleven.

Het IKO heeft als thema van de veertigdagentijd ‘Kruisweg en het lijden in de wereld’. De eerste woensdag is natuurlijk Aswoensdag waarin men met een askruisje symbolisch het carnavaleske leven achter zich laat en tot bezinning komt. Aswoensdag wordt in de zaal aan ‘t Heiligleven van de St. Franciscus kerk gevierd. Aanvang 19.00 uur.

Daarna is er op elke woensdag een ‘woensdagavondgebed’ in de Oud-Katholieke kerk. In de zes weken voorafgaand aan Pasen gaan de pastores van alle gemeenten voor in het avondgebed. Het avondgebed is een korte dienst met een overdenking, een aantal liederen en een gebed.

Naast het thema ‘Kruisweg en het lijden in de wereld’ zal het lied LB 558 ‘Jezus om uw lijden groot’ centraal staan.

Mediteren

Naast de bekende vieringen op woensdagavond is er in de veertigdagentijd ook elke vrijdagavond een meditatie: “Veel stilte en bezinning tijdens zo’n meditatie. Degene die het voorbereidt neemt je mee de stilte in. Hier kunnen we aan de hand van een lied, tekst of bijbelgedeelte onze eigen geest en hart tot rust brengen bij God en bij onszelf.” Aanvang 19.15 uur.

Alle vieringen en meditaties zijn in de Oud-Katholieke Kerk aan de Leeuweringerstraat, aanvang 19.15 uur.

De laatste meditatieve bijeenkomst op 22 maart is in de zaal aan ‘t Heiligleven en is een Taizé viering aldaar. In de Stille of Goede week, de week voorafgaand aan Pasen, zijn er Lijdensvieringen in de Hervormde Gemeente Oudewater in de St. Michaëlskerk, die beginnen om 19.30 uur. In deze week geen woensdagavondgebed in de Oud-Katholieke kerk.

Nog een uitzondering is de biddag voor het gewas, op 13 maart; die is in de St. Michaëlskerk en die begint om 19.30 uur. Het is duidelijk dat alle kerken hun programma’s op elkaar hebben afgestemd. Bij alle bijeenkomsten bent u van harte welkom. “Schuift u maar gewoon aan en beleef hoe fijn het is om interkerkelijk samen te komen tijdens deze veertigdagentijd.”

Op de zaterdag, een week voor Pasen die ook wel Palmpasen wordt genoemd, zal er in de avond een stille tocht dóór de kerken van Oudewater gehouden worden.

Afbeelding
The Amazing Stroopwafels komen in Montfoort 11 minuten geleden
Met de Zonnebloem naar het winkelcentrum.
Met de Zonnebloem naar het winkelcentrum 1 uur geleden
Van de solo theatervoorstelling 'Enkeltje Holandija' het waargebeurde vluchtverhaal van Ismir Hero uit Serajevo, uit de Bosnische oorlog in 1994, was eenieder diep onder de indruk.
Enkeltje Holandija, daar word je stil van 2 uur geleden
Afbeelding
Herdenken? 7 uur geleden
Afbeelding
Gert den Houdijker blijft toeslaan, ook op Grevillers 10 uur geleden
Hannelies legt een bloemenkrans neer als nieuwe voorzitster.
Maak kennis met de nieuwe voorzitter Comité 4 en 5 mei Montfoort gisteren
Burgemeester Hans Beenakker (2e rechts) van de Krimpenerwaard bezocht het Gemaal. Hij hoorde van enkele bestuursleden het verhaal van dit bijzondere museum, waar wordt verteld hoe hier in heel laag Nederland je toch droge voeten kunt houden.
Burgemeester Beenakker bezoekt Gemaal gisteren
Betovering in Haastrecht, Zijdeweg, 29 april 06.28 uur
Foto van Emmy van Vliet uit Haastrecht gekozen als mooiste foto 8 mei, 17:00