De R.K. Begraafplaats is op Allerzielen extra sfeervol verlicht.
De R.K. Begraafplaats is op Allerzielen extra sfeervol verlicht. Foto: pr

Allerzielen in ‘t Licht

Algemeen

Margreet Nagtegaal

Op donderdag 2 november zal weer op het RK Kerkhof, Waardsedijk 211, in Oudewater, ter gelegenheid van Allerzielen in ‘t Licht vanaf 19.00 uur een open avond worden gehouden. Op dezelfde tijd is er een gebedsdienst in de St. Fransiscuskerk.

In de viering in de Sint Fransiscuskerk worden alle overleden familieleden en vrienden van het afgelopen jaar herdacht. Het is een mooi moment om hen gezamenlijk in de kerk te gedenken en na afloop kan men de begraafplaats bezoeken. De begraafplaats zal deze avond sfeervol verlicht zijn. Een plek waar juist deze avond volop gelegenheid is om te gedenken, en de herinnering levend te houden aan de geliefden die ons zijn voorgegaan. Iedereen is daar vanaf 19.00 uur welkom. Het monument voor de overleden kinderen ‘Geborgen in Gods Licht’ en ‘de Engel’ zullen mooi verlicht zijn. In de kapel is de mogelijkheid om een brief aan een geliefde gestorvene te schrijven. De kinderen kunnen hier ook iets schrijven of tekenen voor iemand die overleden is. Deze brieven en tekeningen kan men direct na het schrijven zelf buiten in een vuurschaal verbranden of in de gedenkmuur achter laten. In de kapel zijn tevens gedachteniskaartjes beschikbaar met troostende teksten.

De persoonlijke brieven en tekeningen uit de gedenkmuur worden tijdens de avond in een vuurschaal verbrand. Er wordt daarbij een passende tekst gelezen. De vuurschaal kan symbolisch gezien worden als het laten opstijgen van de gebeden en gedachten en geeft de mensen ook de zekerheid dat hun diepste gevoelens niet in verkeerde handen kunnen vallen.

Tijdens de avond worden meerdere malen de namen van de overledenen van het afgelopen jaar voorgelezen. Hun namen worden genoemd en dit wordt afgewisseld met passende muziek en zang. Je kunt ook zelf een naam toevoegen aan deze lijst van iemand die langer geleden overleden is of ergens anders heeft gewoond en begraven is.

Bloemen ter nagedachtenis

Op verschillende plekken is de mogelijkheid om iets met bloemen te doen. Er kunnen bloembollen gepoot worden. Deze zullen in het voorjaar opkomen en dan bloeien, ter nagedachtenis aan onze dierbaren. Daarnaast is er ook dit jaar weer een bloemenzuil. Iedereen kan een bloem in de zuil steken, zodat er aan het einde van de avond een prachtige bloemenzuil staat. Er staat ook weer het grote houten hart om namen of korte teksten op te schrijven. Dit hart wordt later in de kapel gezet en zal volgend jaar overgeschilderd worden om opnieuw te gebruiken. De namen en teksten gaan dus niet verloren en juist de namen van mensen die elders begraven of gecremeerd zijn, zullen op deze manier ook dichtbij blijven.

Martien Blom, namens commissie Allerzielen in ‘t Licht, nodigt hierbij iedereen van harte uit. Hij hoopt dat het weer zal meewerken zodat veel mensen de begraafplaats deze avond een bezoek zullen brengen. Er is op het kerkhof een grote tent waar je even kunt zitten met een kop koffie, thee, limonade of een glaasje bisschopswijn en gelegenheid is voor een gesprekje met elkaar. “Het is inmiddels een vast programma geworden en hopen daarmee iedereen die op deze speciale dag hun dierbaren willen gedenken een mooie en sfeervolle gelegenheid te bieden.”

Filmavond 'Triangle of Sadness'
Deze week in concordia 17 minuten geleden
De bushalte van de V.A.G.U. (Verenigde Autobusdiensten Gouda Utrecht)voor de deur van het café/restaurant.
Café restaurant Seelt (1) 17 uur geleden
Avondvierdaagse in Montfoort.
Avond4daagse Montfoort 19 uur geleden
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 22 uur geleden
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 18 mei, 19:00
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 18 mei, 17:00
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 18 mei, 12:00
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 17 mei, 19:00