De Taizé viering werd zeer goed bezocht en gewaardeerd.
De Taizé viering werd zeer goed bezocht en gewaardeerd. Foto: Margreet Nagtegaal

Kerken zoeken elkaar op

Algemeen

Margreet Nagtegaal

In de Week van Gebed, die afgelopen week gehouden is, werd duidelijk dat de kerken in Oudewater elkaar meer opzoeken. In de agenda van de Week van Gebed was er veel diversiteit en de opkomst was boven verwachting. Het bestuur van het IKO, Interkerkelijk Kontakt Oudewater, die deze week organiseerde in Oudewater, kijkt dankbaar en tevreden terug.

Gestart werd met de Week van Gebed op zondag met een dienst in de eigen gemeente. Daarna was er vanaf maandag dagelijks een gezamenlijke viering. Alle kerken deden mee en werden bezocht. Op woensdag was er een gezamenlijke dienst geleid door alle pastores van alle kerkelijke gemeenten. Deze dienst vond plaats in de Grote Kerk. Het gebed om eenheid onder de christenen was een belangrijk thema. De Week van Gebed bewerkte dat kerkgangers samen bidden en bij elkaar op bezoek gingen.

Bijzonder was ook de afsluiting op vrijdagavond in Het Heilig Leven met een Taizé viering. Voor veel bezoekers was dit nieuw. In een Taizé viering is er geen preek, er is stilte en er worden liederen uit Taizé gezongen. “Het steeds herhalen van de liederen was toch een mooie ervaring”, zegt iemand uit de Hervormde Kerk. Het echtpaar is de hele week bij alle vieringen geweest. “Vroeger leerden wij dat alleen onze kerk het goed deed. Nu denken we er anders over en willen we meer respect voor elkaar hebben.” Voor veel bezoekers was de Taizé viering echt nieuw zoals eerder gezegd. Maar de Franse liederen en de solist die er doorheen zong maakten het een bijzondere ervaring. Pastor Janneke Stam was erg blij met zoveel bezoekers deze avond. Zowel jongeren als ouderen waren aanwezig. “Taizé is ook echt van de oecumene. En tijdens deze vieringen is er veel stilte en reflectie op jezelf, op de relatie met God en met elkaar. Dat past dus prima in deze Week van Gebed.”

Het Interkerkelijk Kontakt Oudewater organiseert ook met de IKO op pad. Aanstaande zondag 4 februari staat een bezoek aan de Protestantse Gemeente Oudewater gepland. Als u een dienst in deze kerk wilt bezoeken met anderen samen bent u welkom. Het is niet nodig je van tevoren op te geven. De vraag is wel om bij het kerkgebouw een kwartier voor aanvang van de dienst buiten te verzamelen en op elkaar te wachten. Na afloop van de kerkdienst is er gelegenheid om met een kopje koffie na te praten. Om 9.30 uur begint de dienst in de Protestantse Gemeente Oudewater, Westsingel 2. Welkom!

Afbeelding
Herdenken? 1 uur geleden
Afbeelding
Gert den Houdijker blijft toeslaan, ook op Grevillers 4 uur geleden
Hannelies legt een bloemenkrans neer als nieuwe voorzitster.
Maak kennis met de nieuwe voorzitter Comité 4 en 5 mei Montfoort 18 uur geleden
Burgemeester Hans Beenakker (2e rechts) van de Krimpenerwaard bezocht het Gemaal. Hij hoorde van enkele bestuursleden het verhaal van dit bijzondere museum, waar wordt verteld hoe hier in heel laag Nederland je toch droge voeten kunt houden.
Burgemeester Beenakker bezoekt Gemaal 19 uur geleden
Betovering in Haastrecht, Zijdeweg, 29 april 06.28 uur
Foto van Emmy van Vliet uit Haastrecht gekozen als mooiste foto 20 uur geleden
Dave van de Born en Roan Vos leiden de puntenkoers in Rijssen (foto: Jannes Wolff).
Inliners SVO klaar voor Nederlandse Kampioenschappen 23 uur geleden
Op Hemelvaartsdag, donderdag 9 mei, kan iedereen meelopen met een dauwtraptocht.
Dauwtrappen vanaf de Cabauwse molen gisteren
Afbeelding
De laatste loodjes 8 mei, 09:00