Week van gebed voor eenheid.
Week van gebed voor eenheid. Foto: pr

De Week van gebed voor eenheid van christenen

Algemeen

Margreet Nagtegaal

Van zondag 21 januari tot en met zondag 28 januari is er de jaarlijkse Week van gebed. Wereldwijd bidden miljoenen christenen uit allerlei kerken dan samen voor eenheid en verbondenheid met God en met elkaar. Het IKO, Interkerkelijk Kontact Oudewater, organiseert de Week van gebed in Oudewater. Elke dag is er een korte viering in één van de kerken. Het thema dit jaar is ‘Heb God lief en je naaste als jezelf’.

In Nederland wordt de gebedsweek georganiseerd door MissieNederland, de Raad van Kerken en Samen Kerk In Nederland (SKIN). Ze bieden materialen aan om te gebruiken bij de gebedsweek.

Wereldwijd is het materiaal dit jaar voorbereid door een oecumenische werkgroep uit Burkino Faso. Zij maakten de opzet voor de oecumenische viering en het gebedsboekje, en schreven daar de inleidende teksten voor. Dit materiaal is vertaald, bewerkt en ingekort door de Nederlandse werkgroep Week van gebed. Broeders en zusters van het katholieke aartsbisdom Ouagadougou, van protestantse kerken en oecumenische organisaties in Burkina Faso werkten eensgezind samen bij het maken van het materiaal, daarin

ondersteund door de gemeenschap van Chemin Neuf. De teamleden hebben deze samenwerking, zoals ze schrijven in hun begeleidende tekst, ‘ervaren als een weg van oecumenische bekering’. Tegen de achtergrond van de sterke religieuze verdeeldheid in Burkina Faso was deze samenwerking niet vanzelfsprekend en een mooi voorbeeld voor ons.

Liefde is het DNA van het christelijk geloof

Liefde is het DNA van het christelijk geloof. Dat zou het in ieder geval moeten zijn. Door samen te bidden ervaren we dat we verbonden zijn, met God en met elkaar. Tegelijk tonen we verantwoordelijkheid voor anderen door de problemen van de samenleving in de voorbeden een plek te geven. U kunt meedoen aan de Week van gebed voor eenheid door een bezoek te brengen aan een interkerkelijke viering in Oudewater.

Het programma is als volgt:

Maandag 22 januari in de Hervormde Gemeente Oudewater, in de Michaelskerk, om 19.30 uur.

Dinsdag 23 januari in Protestante Gemeente Oudewater, Westsingel, om 19.30 uur.

Woensdag 24 januari in Hervormde Gemeente Oudewater, in de Michaelskerk, om 19.30 uur, een gezamenlijke viering door alle pastores.

Donderdag 25 januari in de Oud Katholieke kerk, in de Leeuweringerstraat, om 19.30 uur.

Vrijdag 26 januari in de Rooms Katholieke Kerk om 19.30 uur een Taizé viering.

Elke dag is er een speciaal gebedspunt. De passage die gekozen is voor de Week van gebed is: ‘Heb de Heer, uw God, lief met heel uw hart en ziel en uw naaste als uzelf. Jezus vertelt daarop het bekende verhaal van de barmhartige Samaritaan. Deze visie van naastenliefde die Jezus ons voorhoudt, staat voortdurend onder druk. Door te leren elkaar lief te hebben, samen te komen tijdens de Week van gebed voor eenheid, willen we de weg van de eenheid met vertrouwen en hoop leren bewandelen.

Doet u mee? U bent van harte welkom bij één van de gebedsdiensten.

Afbeelding
The Amazing Stroopwafels komen in Montfoort 1 uur geleden
Met de Zonnebloem naar het winkelcentrum.
Met de Zonnebloem naar het winkelcentrum 2 uur geleden
Van de solo theatervoorstelling 'Enkeltje Holandija' het waargebeurde vluchtverhaal van Ismir Hero uit Serajevo, uit de Bosnische oorlog in 1994, was eenieder diep onder de indruk.
Enkeltje Holandija, daar word je stil van 3 uur geleden
Afbeelding
Herdenken? 8 uur geleden
Afbeelding
Gert den Houdijker blijft toeslaan, ook op Grevillers 11 uur geleden
Hannelies legt een bloemenkrans neer als nieuwe voorzitster.
Maak kennis met de nieuwe voorzitter Comité 4 en 5 mei Montfoort gisteren
Burgemeester Hans Beenakker (2e rechts) van de Krimpenerwaard bezocht het Gemaal. Hij hoorde van enkele bestuursleden het verhaal van dit bijzondere museum, waar wordt verteld hoe hier in heel laag Nederland je toch droge voeten kunt houden.
Burgemeester Beenakker bezoekt Gemaal 8 mei, 18:00
Betovering in Haastrecht, Zijdeweg, 29 april 06.28 uur
Foto van Emmy van Vliet uit Haastrecht gekozen als mooiste foto 8 mei, 17:00