De vredesvlag wappert op het Stadhuis.
De vredesvlag wappert op het Stadhuis.

Vredesvlag voor het Midden-Oosten

Algemeen

Margreet Nagtegaal

Op woensdagavond op 18 oktober was er na afloop van het wekelijkse woensdagavondgebed in de Oud Katholieke kerk in Oudewater een stille tocht. Dit avondgebed stond in het teken van bidden voor vrede in het Midden-Oosten. Daarna werd in stilte naar het Stadhuis gelopen waar de vredesvlag werd gehesen. De speciale gebedsbijeenkomst was een initiatief van het IKO waar de gemeente Oudewater met het hijsen van de vredesvlag zich graag bij aansloot.

Tijdens het woensdagavondgebed was het kleine kerkje tot de laatste stoel bezet. Uit alle kerken en vanuit de gemeenteraad waren mensen aanwezig bij deze speciale viering. Ds. R. de Koning Gans en mevrouw S. Klercq-Hofstra leidden samen de dienst. Ds. de Koning Gans begon de dienst met de woorden; “De diepe nood in Israël en Gaza brengt ons samen.” Beurtelings werden een aantal liederen gezongen, gebeden uitgesproken en een aantal verslagen voorgelezen van de situatie op de diverse plekken. Mevrouw Klercq las een verslag voor van Nes Ammim, een project in Noord-Israël dat er om bekend staat steeds de dialoog aan te gaan. “Wij zullen nooit alle aspecten kunnen overzien, maar we willen de pijn van de ander zien en niet in de slachtofferrol blijven.” Ook nu willen ze zich inzetten voor vrede en gerechtigheid. We willen de moed niet verliezen.” De verhalen uit Nes Ammim en bijvoorbeeld Tel Aviv, van zowel Joden als Palestijen, waren indrukwekkend.

Een minuut stilte voor de slachtoffers

Na afloop van de korte dienst liep men in een stille tocht naar het Stadhuis. Locoburgemeester Ivo ten Hagen, die burgemeester De Vries verving, benadrukte in een korte toespraak dat het niet te doorgronden is wat deze situatie met mensen doet. Hij maakte de vergelijking dat Oudewater een dergelijke situatie meemaakte tijdens de Oudewaterse moord. “Daarom krijgt deze gebeurtenis door onze eigen geschiedenis wellicht extra lading.” Na een minuut stilte ter nagedachtenis aan de slachtoffers in het Midden-Oosten werd de vredesvlag gehesen. Ieder kon nog een kaarsje aansteken op de trappen van het stadhuis. Het was een indrukwekkende bijeenkomst die de betrokkenheid met wat er in het Midden-Oosten gebeurt op bijzondere wijze vorm gaf. Een mooie samenwerking van IKO en de gemeente Oudewater.

Hannelies legt een bloemenkrans neer als nieuwe voorzitster.
Maak kennis met de nieuwe voorzitter Comité 4 en 5 mei Montfoort 9 uur geleden
Burgemeester Hans Beenakker (2e rechts) van de Krimpenerwaard bezocht het Gemaal. Hij hoorde van enkele bestuursleden het verhaal van dit bijzondere museum, waar wordt verteld hoe hier in heel laag Nederland je toch droge voeten kunt houden.
Burgemeester Beenakker bezoekt Gemaal 10 uur geleden
Betovering in Haastrecht, Zijdeweg, 29 april 06.28 uur
Foto van Emmy van Vliet uit Haastrecht gekozen als mooiste foto 11 uur geleden
Dave van de Born en Roan Vos leiden de puntenkoers in Rijssen (foto: Jannes Wolff).
Inliners SVO klaar voor Nederlandse Kampioenschappen 14 uur geleden
Op Hemelvaartsdag, donderdag 9 mei, kan iedereen meelopen met een dauwtraptocht.
Dauwtrappen vanaf de Cabauwse molen 16 uur geleden
Afbeelding
De laatste loodjes 19 uur geleden
Afbeelding
Bouwbedrijf Spruit bv is jarig en trakteert 7 mei, 19:00
Lopers komen aan bij 't Kruispunt.
Bevrijdingsvuur in Linschoten 7 mei, 18:00