De cast van ‘Hannie Schaft’ uit 2012.
De cast van ‘Hannie Schaft’ uit 2012. Foto: Photographer: WTH Photography

Toneelvereniging De Schijnwerper 50 jaar op de planken

Algemeen

Cees Reichard

Een bijzondere jubileumvoorstelling als afsluiting van een feestelijk toneeljaar

Toneelvereniging De Schijnwerper viert dit jaar haar 50-jarig jubileum. Een jaar met diverse feestelijke activiteiten. Het startte met het uitkomen van het jubileumboek ‘50 jaar toneelvereniging De Schijnwerper’. Hierin een mooi overzicht hoe de vereniging zich in een halve eeuw ontwikkeld heeft.

In april organiseerde zij tijdens twee avonden een 2Eenakterfestival met twee acts gespeeld door oud-leden en huidige leden. Eén van de avonden was bijzonder feestelijk voor de oud-leden, oud-regisseurs, oud-gastspelers en genodigden. Er werd een film van ‘50 jaar De Schijnwerper’ vertoond en er was een overzichtstentoonstelling te zien. Deze maand speelt de vereniging in Theater Concordia ‘Imperium der Dieren’ gebaseerd op het boek Animal Farm van George Orwell.

Toneelvereniging De Schijnwerper is in 1973 ontstaan uit een fusie van de toneelvereniging ‘Nut en Genoegen’ en de toneelgroep van de ‘Plattelandsjongeren’. De eerste voorstelling heette: ‘De bijenkorf’ en werd geregisseerd door Cor Britsemmer. Cor zou tot 1984 als vaste regisseur blijven. Daarna werd steeds met wisselende regisseurs gewerkt, al of niet van de eigen vereniging.

Sinds de oprichting van de vereniging is Theater Concordia de vaste locatie voor de repetities en toneelavonden. In de beginjaren waren er ook optredens in de regio. Dit leverde wat financiële armslag op zodat er in 1993 door zelfwerkzaamheid een tribune gebouwd kon worden die het zicht op het toneel zeer verbeterde. Deze tribune is later eigendom van Concordia geworden en wordt tot op de dag van vandaag nog steeds gebruikt.

Succesvolle optredens

Voorzitter Geo van Heijningen vindt dat de kwaliteit van de gekozen stukken steeds beter is geworden. De lijst met gespeelde stukken is aanzienlijk.

Met het stuk ‘Harvey’, geregisseerd door van Cor Britsemmer werd in 1980 de eerste prijs in een regionale wedstrijd van het ATP (Amateur Theater Promotie) behaald. De prijs was een optreden in de Goudse Schouwburg. Ook het jaar daarop werd er weer gewonnen, nu met de voorstelling ‘Het testament van tante C’.

Naast deze prachtige voorstellingen kijkt de vereniging met genoegen terug op bijvoorbeeld het stuk ‘Tramlijnbegeerte’ bij het 25-jarig bestaan en ‘Hannie Schaft’ bij het 40-jarig bestaan. En zo is er nog een groot aantal succesvolle optredens.

Eenakters

Naast de avondvullende stukken werden ook diverse eenakters opgevoerd. Men deed vaak mee met het Gouds eenakterfestival en werden diverse prijzen gewonnen. Zowel publieks- als persprijzen. Sinds 2011 wordt in april in Concordia door de vereniging het 4eenakterfestival georganiseerd.

De Schijnwerper neemt ook ieder jaar deel aan de jaarlijkse culturele fietstocht ‘De Boer Op’. Op verschillende locaties in Haastrecht, Stolwijk en Vlist verzorgen plaatselijke verenigingen optredens. De vereniging speelt dan meestal de eenakter die eerder dat jaar opgevoerd is.

Van Heijningen vindt het prettig dat ‘Imperium der Dieren’ als jubileumproductie is gekozen. “Het wordt een bijzondere voorstelling waarin volop ruimte is voor drama, muziek, zang en hilarische momenten”.

Jorienne Baas, de winnares bij de dames.
Polsstokverspringseizoen spectaculair van start in Kockengen 3 uur geleden
Afbeelding
Oecumenische Pinksterviering in Haastrecht 4 uur geleden
De onthulling van het gedenkteken in februari.
Gedenkteken Lopikerwaard helemaal af 7 uur geleden
Peter Bremer spelend op het klavier van het carillon van Haastrecht.
Carillonbespeling in Haastrecht 9 uur geleden
Scania rally door Haastrecht.
Scania rally door Haastrecht 11 uur geleden
Afbeelding
Dertien mei 12 uur geleden
Volleybal in het Park 2023.
Volleybal in het Park viert dertigste editie in Stadspark Montfoort 15 mei, 19:00
Amazing Stroopwafels sluiten seizoen Cultureel Montfoort in stijl af.
Amazing Stroopwafels sluiten seizoen Cultureel Montfoort in stijl af 15 mei, 18:00