De artist-impression van de nieuwe situatie,gemaakt door Josefien Versteeg.
De artist-impression van de nieuwe situatie,gemaakt door Josefien Versteeg. Foto: Josefien Versteeg

Smeedijzeren toegangshek Overtuin wordt verplaatst

Algemeen

Cees Reichard

Kroon op het werk van alle werkzaamheden

Het aanzicht van de Overtuin en het museum Paulina Bisdom van Vliet, maar ook de entree van Haastrecht aan de westzijde wordt aanzienlijk veranderd. Het monumentale smeedijzeren toegangshek Overtuin wordt gedemonteerd, gerestaureerd en teruggebracht naar de plaats waar het eeuwenlang heeft gestaan, namelijk tegenover het museum. Het komt op gelijke hoogte, naast het fietspad aan de zuidkant van de Provincialeweg. Daarmee wordt de verbinding hersteld tussen het museum en de Overtuin.

Voor 1937 stond het hek tegenover het woonhuis. Met de aanleg van de Provincialeweg werd het verplaatst naar beneden en de afstand van het huis naar de tuin werd groter. Ook was het jammer dat als je het dorp uitkwam dat je dan het hek bijna niet meer zag. Met de verplaatsing gaat dit er allemaal heel anders uitzien.

Demonteren en restaureren

Bart Crouwers, voorzitter van de Stichting Overtuin Bisdom van Vliet vertelde vorige week op de bijeenkomsten voor omwonenden en vrijwilligers Overtuin dat deze winter de restauratie en verplaatsing gaat plaatsvinden. Eind oktober zal er een start gemaakt worden met het demonteren van het hek. Vervolgens wordt het gerestaureerd. Na de restauratie wordt het op de weg 2,55 meter uit het rijwielpad geplaatst. Het blijft niet recht zoals het nu is, maar zal met de provinciale weg meebuigen.

Naast de werkzaamheden aan het hek wordt aan de voorzijde van de Overtuin het talud aangepast. Het wordt opgehoogd en glooiend gemaakt. Hiervoor zal veel extra grond aangevoerd moeten worden. De twee trappetjes verdwijnen. Er zullen drie metasequoias gekapt worden en de bestaande rode beuk zal verplaatst worden. Ook zal er een nieuwe rode beuk geplant worden. Aan weerszijden van het hek worden twintig knotlinden geplant.

Buitenplaats

De Overtuin is een rijksmonument. Het is in de afgelopen jaren geleidelijk gerestaureerd en in oude luister hersteld. Men kan hierbij denken aan herstel van de paden, herstel van de beschoeiing van de watergangen, de aanplant van bomen en de aanleg van bloemperken tot de reconstructie van de drie historische bruggen. Met de restauratie en verplaatsing van het toegangshek is er weer de Buitenplaats Bisdom van Vliet, met het voormalige woonhuis en de Overtuin.

Het plan van de restauratie en verplaatsing van het hek is gemaakt na uitvoerig historisch onderzoek en is beoordeeld door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit van de gemeente Krimpenerwaard.

Crouwers vindt deze werkzaamheden de kroon op het werk van de restauratie van de Overtuin. Hij hoopt dat in april alle werkzaamheden gereed zullen zijn.

Presentatie

In het Koetshuis naast het museum is een presentatie te zien. Hoe was het in het begin van de vorige eeuw, wat wordt er gedaan en hoe zal het straks er uit gaan zien. Josefien Versteeg heeft een artist-impression gemaakt van de nieuwe situatie als het hek verplaatst wordt. Iedereen kan gedurende de openingstijden van het museum deze presentatie bezichtigen.

De bushalte van de V.A.G.U. (Verenigde Autobusdiensten Gouda Utrecht)voor de deur van het café/restaurant.
Café restaurant Seelt (1) 16 uur geleden
Avondvierdaagse in Montfoort.
Avond4daagse Montfoort 18 uur geleden
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 21 uur geleden
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 18 mei, 19:00
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 18 mei, 17:00
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 18 mei, 12:00
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 17 mei, 19:00
Patricia Aschman startte een lobby voor een hondenlosloopgebied in het Stadspark. Haar viervoeters kunnen straks vrij ravotten in een afgeschermd gebied in het Stadspark.
Eindelijk! Montfoort krijgt een hondenlosloopplek in het Stadspark... 17 mei, 18:00