De vrijwilligers tijdens een vrijwilligersuitje in de Theetuin De Kwakel.
De vrijwilligers tijdens een vrijwilligersuitje in de Theetuin De Kwakel. Foto: pr

De Zonnebloem bestaat 75 jaar

Algemeen

Margreet Nagtegaal

De landelijke Zonnebloem viert op 17 januari haar 75-jarig bestaan. De plaatselijke afdeling in Oudewater zal tijdens een gezellige en muzikale middag op woensdag 17 januari aan dit jubileum aandacht besteden. Het is tevens de start van een jaar vol met mooie activiteiten die in Oudewater georganiseerd worden. De jaarlijkse nieuwsbrief met alle activiteiten gleed afgelopen week bij iedereen in de bus.

Voor de meeste inwoners is De Zonnebloem een begrip geworden. Elke plaatselijke afdeling heeft zijn eigen programma en speerpunten. Afdeling De Zonnebloem Oudewater draait al jaren (vorig jaar was hun 55-jarig jubileum) een vertrouwd programma met veel activiteiten die aansluiten bij de wensen van de gasten. Er is een groot aanbod van uitjes, zeer gevarieerd en voor ieder wat wils. Voor mensen die op wat voor manier beperkt zijn, een prachtige manier om onder de mensen te komen en te genieten van een leuk uitje. Naast het aanbod van deze uitjes zijn er de wekelijkse wandelingen met rolstoelers.

De Zonnebloem draait volledig op vrijwilligers. In Oudewater zijn dat er maar liefst 67. Zij maken het mogelijk voor de vele gasten met een lichamelijke beperking dat ze mobiel blijven, contacten hebben en genieten kunnen. De slogan is dan ook: ‘De Zonnebloem laat je niet zitten.’

De landelijke Zonnebloem heeft voor 2024 een speerpunt gemaakt voor betere bereikbaarheid van musea en openbare gebouwen. Ze zullen daar campagne voor voeren en hopelijk merken we daar in Oudewater ook wat van. Dat is geen overbodige luxe.

Feestmiddag met muziek uit de oude tijd

Dit jaar start De Zonnebloem afdeling Oudewater dus met een feestelijke middag in Het Zalencentrum van 14.00 tot 17.00 uur. Er is livemuziek uit de oude tijd en een hapje en een drankje. De middag is voor zowel de gasten als voor de vrijwilligers, een gezamenlijke start van het nieuwe jaar.

Zoals gezegd is afgelopen week het jaarprogramma bij iedere inwoner van Oudewater in de bus gevallen. Van uitjes met de bus naar bijvoorbeeld Avifauna, De Kersenhut in Cothen, tot een muziekworkshop bij Muziekhuis Oudewater of een bingo; voor ieder wat wils. Voor alle activiteiten geldt een eigen bijdrage in de kosten en dat opgave verplicht is. Voor veel activiteiten is er een beperkt aantal plekken beschikbaar. Er wordt alles aan gedaan om dit programma onder de aandacht te brengen bij de doelgroep. “Weet je iemand die wellicht bij deze doelgroep hoort en het niet kent, deel dan de mogelijkheden die er zijn”, aldus het bestuur. Voor het bestuur in Oudewater wordt momenteel gezocht naar versterking en verjonging. “Het bestuur is een enthousiaste club gemotiveerde mensen en wat jonge mensen erbij, zestigers, zijn van harte welkom! Maar ook nieuwe vrijwilligers zijn welkom.” Informeer eens naar wat een bestuursfunctie inhoudt. Via mail zonnebloemoudewater@hotmail.com of telefonisch 06 57119050 kun je informatie krijgen.

Als je je op wilt geven voor de activiteiten kan dat ook via genoemde mail of telefoonnummer.

Duidelijk is het wel: wat zouden we als maatschappij zijn zonder deze mooie organisatie met zoveel gemotiveerde vrijwilligers.

De bushalte van de V.A.G.U. (Verenigde Autobusdiensten Gouda Utrecht)voor de deur van het café/restaurant.
Café restaurant Seelt (1) 15 uur geleden
Avondvierdaagse in Montfoort.
Avond4daagse Montfoort 17 uur geleden
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 20 uur geleden
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 18 mei, 19:00
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 18 mei, 17:00
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 18 mei, 12:00
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 17 mei, 19:00
Patricia Aschman startte een lobby voor een hondenlosloopgebied in het Stadspark. Haar viervoeters kunnen straks vrij ravotten in een afgeschermd gebied in het Stadspark.
Eindelijk! Montfoort krijgt een hondenlosloopplek in het Stadspark... 17 mei, 18:00