Het Middenkoor zonder de grote groep workshoppers voor het kerstoratorium.
Het Middenkoor zonder de grote groep workshoppers voor het kerstoratorium. Foto: Margreet Nagtegaal

Kerstoratorium Middenkoor XL

Algemeen

Margreet Nagtegaal

Het Middenkoor van de Sint Franciscus Parochie in Oudewater sluit haar 40-jarig jubileum af met een bijzonder kerstoratorium. Op zondag 17 december om 15.00 uur en op kerstavond op 24 december om 20.00 uur, zullen zij het oratorium met de titel ‘Als appelbloesem in de winter’ ten gehore brengen. Het Middenkoor noemt zich bij deze gelegenheid Middenkoor XL vanwege het grote aantal workshoppers die met het oratorium meezingen. Iedereen is welkom om te komen luisteren.

Ze noemen het een laatste slotakkoord van het jubileumjaar. Aan tafel zitten Coby van Leeuwen en Geer Zijleman. Allebei al veertig jaar lang trouw en enthousiast lid van het Middenkoor. Naast hen zijn er nog zes andere jubilarissen. Een jubileum dat gedurende het hele jaar op allerlei manieren gevierd is. Het Middenkoor heeft in die veertig jaar natuurlijk veel veranderingen doorgemaakt. Maar wat gebleven is, is dat zingen verbindt en het binnen de kerk een belangrijke rol speelt. Het koor is inmiddels zelfs oecumenisch van samenstelling geworden. Dat zegt ook iets over de motivatie en het niveau van het koor. “Nu staat er met kerst zelfs een groot koor van ruim vijftig leden. Er is keihard gewerkt en dat kun je horen en zien,” zegt Coby enthousiast. Het koor staat onder leiding van Reinier de Wit.

Als appelbloesem in de winter

Het thema van het kerstoratorium is ‘Als appelbloesem in de winter.’ Geer legt uit; “Het is een middeleeuws gebruik om takken van de appelboom op 6 december naar binnen te halen. Dan bloeide de tak met kerst. De bloeiende tak is een mooi symbool van vernieuwing, hoop en eeuwig leven. Juist in de donkere tijd voor kerst laat het zien dat er nieuw leven komt.” Het kerstevangelie zit door het programma en liederen heen verwerkt. Het geheel is afwisselend met solisten, vertellers, en samenzang. Er wordt soms vierstemmig gezongen en soms eenstemmig. Soms in mineur en soms melodieus. Het koor wordt begeleid door piano, orgel en twee dwarsfluiten. “Echt prachtig om naar te luisteren.”

De Sint Franciscuskerk is tijdens de kerstvieringen verwarmd. Na afloop is er een glaasje wijn of sap te koop. De toegang is gratis. De eerste uitvoering is op zondag 17 december om 15.00 uur. Tijdens deze dienst is er ook samenzang. De tweede uitvoering is op 24 december op kerstavond om 20.00 uur. Deze dienst is de gebruikelijke kerstviering met de kinderen waarin ook het kerstoratorium van het Middenkoor XL ten gehore zal worden gebracht.

Zeker de moeite waard om een van deze diensten bij te wonen. Van harte welkom!

Als appelbloesem in de winter.
Filmavond 'Triangle of Sadness'
Deze week in concordia 1 uur geleden
De bushalte van de V.A.G.U. (Verenigde Autobusdiensten Gouda Utrecht)voor de deur van het café/restaurant.
Café restaurant Seelt (1) 18 uur geleden
Avondvierdaagse in Montfoort.
Avond4daagse Montfoort 20 uur geleden
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 23 uur geleden
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 18 mei, 19:00
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 18 mei, 17:00
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 18 mei, 12:00
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 17 mei, 19:00